USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Ольга Максимяк: Відкриття дитсадків: тест-драйв від уряду
Нарешті у мене дійшли руки знайти документ, де прописані суперові рекомендації наших урядовців щодо роботи дитсадків в карантинний період.

Людям із слабкими нервами читати їх не варто. Ну, або ж потрібно випити хоча б добрячий келих вина. Не популяризую алкоголь, але в цьому випадку без нього сприйняти написане нашими високими державними мужами просто анріал. Як то кажуть, емоції просто беруть гору.

Я – мама шестирічного сина. І ми відвідуємо звичайний луцький садок. Далеко не елітний і не найпрестижніший у місті. У нас в групі стара пошарпана кухонна кімнатка, яка ремонт «бачила» ще певне у радянські часи.

Два роки тому благо спільними зусиллями за кошти міського бюджету облаштували санітарну кімнату, а завдяки благодійникам (яких знайшли самі батьки) встановили бойлер. До спальні руки не дійшли. У цій кімнаті завжди холодно. Узимку та восени діти сплять одягнуті, а ми приносимо додаткові ковдри з дому. Територія дитсадка – теж далеко не в стилі ноу-хау. Подекуди «хвильками» асфальт, хоч трохи облагороджені за батьківські кошти майданчики. І таких садків тисячі по Україні.

До чого це я? Тепер по порядку.

1. У Кабмінівських рекомендаціях зазначено: «температурний скринінг дітей проводять при вході (початковий) у заклад та кожні 4 години (поточний) з занесенням показників у відповідний журнал довільної форми».

І тут перше питання. Безконтактні термометри вартують в районі 2 – 3 тисяч гривень. У таких садочках, як наш, про таке технічне чудо тільки мріють. Тобто, якщо в дошкільному закладі освіти 10 груп, то близько 20 – 30 тисяч гривень потрібно лише на придбання термометрів. Але грошей нема. А тепер уявіть картину: дітям вимірюють температуру ртутним термометром упродовж 10 хвилин, а потім його дезинфікують після кожного малюка?! Не надто покращать ситуацію й електронні термометри. Принцип використання практично той самий. Час вимірювання менший, але результат часто з похибкою. Тому у багатьох садках користуються саме ртутними термометрами.

2. Зустрічати дитину у садку урядовці рекомендують на території закладу, а якщо погана погода – то на вході до приміщення. Де міряти температуру Кабмін не уточнив. Давайте змоделюємо ситуацію. На дворі вітряно і ллє дощ. На вході в садок стоїть вихователька (у нашому крилі дашка, аби сховатися від дощу при вході практично немає).

На цьому вході вихователька має, схоже, якимось особливим телепатичним методом визначити, чи нема бува в дитини температури 37,2, забрати її у батьків, завести у групу на другий поверх (причому дуже швидко) і повернутися знову на свій вартовий пост. Хто в цей час повинен бути з дітьми в групі – знову ж таки відповіді немає. Тому що помічник вихователя, згідно із посадовими обов’язками, має інший режим роботи.

3. Іще уточнення. Цитую Постанову. «На вході до закладу організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів. Використання антисептиків повинно відбуватися виключно під контролем працівників закладу». Так, безпека важлива. Але є багато але. Антисептики часто викликають алергічну реакцію не лише в дітей, а й у дорослих. Я сама намагаюся використовувати їх дуже рідко, тому що після цього шкіра рук тріскає та пече, подекуди виступає кров. А ми говоримо про дітей, шкіра яких значно вразливіша. Схоже, Кабмін пропустив пункт: облаштувати умивальники при вході у дитсадки. У ці рекомендації такий би пункт вписався. Одним словом – не допрацювали.

4. Документ забороняє використання тканинних рушників. Хоча де тут логіка – питання риторичне. Адже кожна дитина має свій індивідуальний рушник.

5. Одне з положень пункту 6 суперечить тому, що у пункті 7. У пункті 6 йдеться: «Забороняється проведення масових заходів (свят, вистав, концертів) за участі дітей з більш ніж однієї групи». У наступному пункті зазначено: «переформатувати розміщення в кімнатах для занять таким чином, щоб забезпечити максимально можливе фізичне дистанціювання». От ви можете уявити свята в садочку, де діти знаходяться одне від одного на відстані 1,5 метри?

6. Високопосадовці також рекомендують «забезпечити процес харчування, що дозволяє мінімізувати кількість дітей, які харчуються одночасно або одночасно перебувають за одним столом». Ну ок. Коли в групі двомісні столи, це ще якось таки та можна організувати. А як посадити по одній дитині за стіл, коли вони шестимісні? Харчувати почергово? З яким інтервалом? Окрім того, кожну страву з харчоблоку видають в одній ємкості, тобто кашу не накидають ні в дві, ні в три каструлі, аби занести її дітям.

7. Кабмін також рекомендує проводити дезінфекцію поверхонь не рідше як через 2 години та після кожного заняття. Але. Тут знову але. Адже всі дезинфікуючі засоби мають специфічний запах. Окрім того, куди при обробці поверхонь подіти дітей? От, до прикладу, як надворі дощ.

8. Ну і вишенька на тортику насамкінець: суб’єкт господарської діяльності/засновник повинен забезпечити працівників п’ятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезинфікуючих засобів. Тобто, простіше кажучи, якщо дитсадок має статус комунального закладу, то забезпечити все це повинен бюджет ОТГ, міста чи району. Але за які гроші? Адже через карантин місцеві бюджети втратили чимало.

Окрім того, чимало місцевих рад самотужки закривали питання щодо забезпечення потреб медзакладів, які не мали на початках навіть елементарного в епідемію коронавірусу. Більше того, понад два місяці тому саме з ініціативи уряду був створений, так званий, Стабілізаційний фонд, де акумулювали 64,7 мільярди гривень для забезпечення потреб у боротьбі та протидії Covid-19. Гіпотетично, на забезпечення дитсадків засобами захисту кошти мали б скеровуватися саме звідси. Але це гіпотетично.

У Києві садки вже відкривають. Але, окрім карантинних урядових правил, там впровадили ще одне: прийом дітей здійснюватимуть лише з 7.30 до 8.15. А хто приведе пізніше, в садок не пускатимуть. Забрати малюка потрібно до 18.30.

Так, ми, мами, дуже чекали відкриття садочків. І не тому, що ми хочемо спихнути туди свою дитину. А тому, що ти за будь-яких умов мусиш шукати можливості, аби працювати. Адже в сучасних умовах розраховувати можна виключно на себе.

P.S. Хотілося б побачити членів уряду, як вони виконують свої рекомендації. Думаю, «Квартал» би плакав.




Текст опубліковано з інформаційного джерела MUSTPOST.TODAY.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Медзакладів, які спеціалізуються саме на таких захворюваннях, можуть детально розповісти батькам про особливості перебігу СМА та яким повинен бути догляд…
Автоцентр «Луцьк-Експо» запрошує на Дні відкритих дверей щодо оновленого Renault Duster з 13 по 15 лютого 2015 року. Організатори обіцяють…
Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на безоплатній основі провів тест-драйв автомобіля швидкої допомоги типу С від…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus