USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Катерина Жирій: Курс гривні та агресія Кремля: зберігаємо спокій та оминаємо обмінники
Думки українців останніми тижнями зайняті військовою агресією з боку РФ, яка майже витіснила інші теми з інформаційного простору.

Наші співвітчизники збирають аптечки і «тривожні валізки» та будують плани дій на випадок масштабного військового вторгнення агресивної Росії.

Цифри в обмінниках вочевидь хвилюють українців менше, ніж зазвичай, але водночас деякі люди кинулися скуповувати долар, що дорожчає. З початку року гривня під впливом сумнозвісних подій здешевшала на 4 відсотки. І причина тут здебільшого не у панікуючих українцях, а в нерезидентах, іноземних інвесторах, які виходять з цінних паперів нашої держави та скуповують валюту.

Для розуміння ситуації: гривня розпочала рік на рівні 27,3 грн/дол. і спочатку аналітики не бачили негативних факторів впливу на валютний курс, хоча розмови про потенційну військову агресію з боку путінської Росії велися ще з кінця минулого року. Та вже наприкінці січня про вплив можливої ескалації заговорили і в Національному банку, коментуючи девальвацію української грошової одиниці.

Регулятор з початку року продав з резервів більше двох мільярдів доларів, аби стримати стрімке знецінення гривні. Лише минулого тижня обсяг продажу валюти склав 503 млн доларів.

Зранку вівторка, після вчорашньої божевільної заяви президента ворожої країни про визнання незалежності так званих «народних республік» та брутальних погроз на адресу України, на міжбанківському валютному ринку почався ажіотаж: нацвалюта просіла нижче 29 грн/дол. При цьому офіційний курс за підсумками попереднього дня перебував на рівні 28,48 грн/дол.

Фінансові аналітики кажуть про тимчасовий масовий вихід із гривні інвесторів, які не бажають випробовувати на собі ризики військового вторгнення у нашу державу. Додатково на українську валюту тиснуть зростаючі ціни на нафту і газ. І, звісно, ситуація залишатиметься напруженою доки не буде якимось чином врегульовано існуючий конфлікт. А залежить це аж ніяк не від України.

Настрої нерезидентів зрозумілі, та українцям не варто брати з них приклад. Зайва паніка та скуповування долару, який вже і так здорожчав, не принесе користі, лише буде надалі розхитувати непросту економічну ситуацію в Україні, збільшуючи і без того високу інфляцію. Підтримати національну економіку зараз може кожен із нас своїм холодним розумом і виваженими діями.

Якщо ситуація загостриться, то врятувати нас зможе не пачка доларів у гаманці, а продуманий план дій. А в разі урегулювання конфлікту курс поступово повернеться до попередніх показників, і можна буде пошкодувати про втрату грошей на курсовій різниці.

Також немає сенсу товктися в чергах до банкоматів і знімати усю готівку. Певний запас готівкових коштів треба мати, але знімати усі депозити точно не варто.

Найкраще, що можуть зараз зробити українці – зосередитися на своїй роботі на благо країни, підтримати армію, продумати власний план дій для захисту своєї сім’ї аби бути готовими до будь-якого сценарію. Відслідковувати зміни курсу та штурмувати банки – точно не те, що нам зараз потрібно. Як-то кажуть, зберігаємо спокій та чистимо кулемет.

Катерина Жирій

Текст опубліковано з УНІАН.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
В Україні добігла кінця перша чверть першого воєнного навчального року. Паралізований початком війни освітній процес після літніх канікул запрацював у…
Сьогодні американську валюту у банках і обмінниках продають за 25,6-25,8 гривень. За останні два тижні долар подешевшав більше, ніж на…
Ситуацію щодо курсу гривні відносно долара у Нацбанку називають контрольованою, попри сезонні тенденції до зниження курсу гривні, а у разі…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus