USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96
Ярослав Покотило: Ще один крок до перемоги: як Україна може модернізувати власне озброєння
Коли твій сусід – Російська Федерація, ти завжди перебуваєш під загрозою. Війна закінчиться, але потреба в озброєнні для України меншою не стане. Навпаки, нам вже зараз потрібно модернізувати та створювати власну зброю, щоб не розраховувати лише на допомогу та прихильність партнерів. Одним зі способів пришвидшити процес є реверс-інжиніринг.

Якщо інженерія використовується для того, щоб щось створити, то реверс-інжиніринг – це спроба зрозуміти, як цей об’єкт був створений. Щоб зрозуміти, як працює вся система, треба знати, за що відповідає кожна з її деталей та як вони взаємодіють одна з одною. Тому ви просто берете і розбираєте готовий продукт на складові. Це і є реверс-інжиніринг.

Давайте відверто. Як часто один продукт нагадує вам інший? Чи помічали ви схожі елементи в дизайні автомобілів? Як швидко нові технології, які щойно з’явилися в одному смартфоні, з’являються в іншому? Про це не говорять вголос, але так іноді працюють комерційні підприємства. Вони купують продукт, розкладають його на елементи, досліджують принцип роботи та відтворюють його. Така практика нерідко мала місце під час Другої світової війни, коли захоплена ворожа техніка могла бути незнайомою і навіть перевершувати власну. Класичним прикладом є радянський бомбардувальник Ту-4, деталі якого були скопійовані з американського В-29.

Зараз така імітація передової системи озброєння іншої країни матиме наслідки – ви миттєво потрапите до чорного списку. Жодна країна не захоче продавати вам зброю. Крім того, є велика різниця між тим, щоб знати як створена зброя, і мати достатні потужності, щоб її відтворити.

Тоді як реверс-інжиніринг можна застосувати вже зараз? Гарне питання, і я маю на нього відповідь.

Може здатися, що реверс-інжиніринг потрібний лише для того, щоб вкрасти технологію. Однак є чимало кейсів, про які ви згадали не одразу.

Перший і найактуальніший на цей час – модернізація військової техніки. На озброєнні України знаходиться стара техніка, яка дісталася у спадок від СРСР або була передана партнерами, зокрема, танки та бойові машини піхоти. Деякі з них вже пройшли процес модернізації, решта – його потребує.

Вдосконалювати можна не лише ту техніку, яка чекає на базі зберігання свого часу, а й ту, що вже була на полі бою. Розібраний на деталі танк допоможе зрозуміти, які елементи зносилися або деформувалися, і відповідно – доопрацювати їх. Тоді версія 2.0 служитиме значно довше.

Реверс-інжиніринг стане у пригоді при відтворенні окремих елементів техніки, наприклад, якщо виробник більше не випускає саме цю модель. За допомогою лазерного сканування можна відтворити застарілу деталь навіть за відсутності креслень. Для цього об’єкт розбирається на елементи та сканується. В результаті інженер отримає хмару точок для кожного елементу, яку згодом можна трансформувати у зручну цифрову тривимірну модель. Конструкторські бюро зможуть повністю відмовитись від застарілих радянських креслень.

У такий спосіб можна модернізувати майже будь-який об’єкт. У нас був досвід, коли ми розробили цифрову модель кастомізованого прикладу до німецької автоматичної гвинтівки. Весь процес тривав близько чотирьох годин.

Лазерне сканування значно прискорює процес, особливо коли мова про масове виробництво. Крім того, воно дозволяє заощадити час на етапі контролю якості. Будь-яке озброєння має свої стандарти. Щоб перевірити якість кожної деталі вручну, потрібно чимало часу. Натомість їх можна просканувати та порівняти з моделлю або кресленнями, що значно прискорить процес виробництва. Конструктори зможуть одразу виявити будь-які неточності та мінімізувати дефекти.

Застосувати реверс-інжиніринг можна і до захоплених трофеїв для вивчення слабких місць ворога. Техніка може дати неоціненну інформацію про недоліки озброєння та його слабкі місця, що допоможе винайти ефективні методи знищення такої зброї або захисту від неї. Після детального аналізу техніка, що потрапила до рук ЗСУ в задовільному стані, може бути осучаснена і служити на благо України.

Зрозуміти чуже творіння може бути складно, та ще більше сил знадобиться, щоб створити власне. Лише на аналіз всіх компонентів можуть знадобитися місяці. Однак якщо це означає, що Україна зменшить обсяг постачання військової техніки з-за кордону та зможе створювати власну на базі старої, воно того варте.

Ярослав Покотило, засновник та СЕО технологічної компанії EverScan
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
26 червня в центральному парку ім. Лесі Українки вже вдруге відбудеться благодійна акція «Крок до перемоги».
Протягом двох днів, 24-25 червня, у Луцьку тривав відкритий чемпіонат з легкої атлетики під назвою «Разом до Перемоги». У змаганнях…
У Литві відбувся благодійний концерт під назвою «Разом до перемоги». На підтримку української армії в рамках дійства зібрали понад 110…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus