USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Катерина Аніщенко: Повістки не за адресою реєстрації: що змінилось після відповідної постанови Кабміну
Мережею інтернет знову шириться інформація, що військкомати (ТЦК та СП) почнуть буквально з потяга мобілізовувати чоловіків, адже постановою від 7 квітня 2023 року № 318 Кабмін розширив їм повноваження. Але варто розібратися, що на справді змінилося та чим це може обернутися для громадян України – чоловіків призовного віку.

Так, уряд дійсно вніс зміни до завдань військкоматів і відтепер працівники ТЦК та СП мають право вручати повістки, незалежно від адреси реєстрації військовозобов’язаного. Тобто, факт вручення повістки, наприклад, внутрішньо переміщеним особам, а також чоловікам, які транзитом перетинають адміністративні кордони – тобто переїздять з області в область – буде офіційно законним.

Чи є це чимось новим, чого не було до 7 квітня 2023 року? Скоріше, ні. Адже ні для кого не секрет, що військкомати й до цього часу не соромились вручати повістки, наприклад, переселенцям, хоча їх особові військові справи перебували у військкоматах за місцем реєстрації. Траплялися навіть випадки, коли особі вручали повістку без довідки ВПО, однак спочатку говорили, що людина має стати на облік як внутрішньо переміщена особа, а потім прийти до військкомату у визначений час та дату, вказані в повістці.

До 7 квітня такі дії були незаконними. Але чи зупиняло це працівників деяких військкоматів? Однозначно ні. Тому, по суті, нічого не змінилось.

Чи можлива примусова мобілізація одразу на війну після поточного розширення кола повноважень ТЦК та СП? Варто зауважити, що уряд лише надав право військкоматам робити «оповіщення», тобто вручати повістки. А вручення повістки й відправка на фронт – не одне й те ж.

Таким чином, аби чоловіка відправили на війну, він спочатку має пройти медичну комісію. Й далі вирішуватиметься питання про наявність підстав для надання відстрочки від мобілізації, або звільнення від мобілізації, або визнання ступеня придатності для проходження служби. Тобто, все відбуватиметься так само, як було й раніше.

Чи буде неявка по повістці, отриманої не за адресою місця реєстрації, розцінюватись як факт ухилення від мобілізації, за який передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність? Тут також особливо нічого не змінилось, адже за неявку до військкомату за повісткою про уточнення облікових даних настає адміністративна відповідальність, яка карається штрафом від 3400 гривень до 5100 гривень. Розмір штрафу встановлює начальник військкомату.

У разі, якщо чоловік пройшов медичну комісію та отримав повістку на явку з речами, але не з’явився у назначений час та дату, тут вже настає кримінальна відповідальність. При цьому, факт ухилення від мобілізації доводиться виключно в судовому засіданні.

Що ж насправді змінила нова постанова Кабміну? Відтепер отримати військово-облікові документи можна буде в будь-якому військкоматі, незалежно від вашого місця реєстрації. Це є актуальним для заброньованих працівників, які мають тимчасові посвідчення і їм необхідно обміняти їх на військові квитки. Адже військкомати взаємодіють з місцевими держадміністраціями з питань бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Таким чином, можна констатувати, що під час дії воєнного стану уряд значно розширив повноваження військкоматам щодо оповіщення громадян про явку на військовий облік та подальшу мобілізацію. Ці зміни лише зараз стали фіксуватися у відповідних постановах Кабміну, проте й до сьогодні нічого не заважало працівникам військкоматів вручати повістки без належного підтвердження факту місця реєстрації військовозобов’язаного. Але у разі, якщо ви отримали повістку не за місцем реєстрації до 7 квітня 2023 року, а вас за неявку до військкомату притягнули до відповідальності, то зміни, вказані в постанові № 318 будуть підставою для звільнення вас від штрафу. Але після 7 квітня ситуація інакша: отримав повістку будь-де – з’явись до військкомату, якщо не хочеш отримати покарання.

Катерина Аніщенко, адвокат юридичної компанії «Riyako&Partners».
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Пошук інвесторів для реконструкції стадіон «Локомотив» у Ковелі триває не перший рік. Самотужки міській владі з таким об’єктом не впоратись
Кабінет Міністрів України збільшив покарання для порушників земельного законодавства, а саме: за самовільне зайняття ділянок, використання земельних ділянок не за…
Лучанин звернувся до міської влади з пропозицією зобов’язати водіїв громадського транспорту зупинятися згідно правил дорожнього руху. Тобто, не далі, ніж…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus