USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Ігор Рейтерович: Кремль у вогні: як атака невідомих безпілотників допомагає Україні
У Кремлі заявили про спробу Києва завдати удару по Кремлю за допомогою двох безпілотників. Речник російського президента Дмитро Пєсков одразу ж заявив, що в момент атаки Володимир Путін не перебував у Кремлі. Мовляв, він не постраждав. Також російська сторона заявила про те, що залишає за собою «право на відповідь», причому таку, «як буде вважати це за потрібне».

Станом на зараз, ця провокація РФ виглядає як гра на російську внутрішню аудиторію. Пропагандисти будуть намагатись використати цю історію для мобілізації населення, аби люди йшли воювати проти України. Мовляв, так звана СВО триває не десь там далеко – ворог вже дістає до середини країни й загрожує кожному росіянину.

Реакція зі згадкою про Путіна є нічим іншим, ніж спробою підвищити його рейтинг. Начебто, Путіну загрожувала небезпека, але він не постраждав. Мовляв, він стійко вижив, хоча так само, як і військові, стоїть на своїй «передовій». До того ж, останні два роки в РФ домінує теза: «Є Путін – є Росія, а немає Путіна – немає Росії». Таким чином, зараз вони намагаються показати, що Путін нічого не боїться, але ця атака була спрямована саме проти нього. Тобто, все це робиться з метою мобілізації, але це не зайде.

Очевидно, що Росія іміджево програє. Адже російські громадяни почали лише більше критикувати владу, питати про ППО, розкрадені гроші на армію, відповідальних за оборону Кремля й тому подібне. Вже пішли розмови про те, чи збирається влада РФ і надалі «цяцькатись» з Україною, не приймаючи важливих, навіть кардинальних рішень.

Проте ніяких кардинальних рішень вони зробити не можуть, тому що їм бракує механізмів, ресурсів та інструментів. Стандартна історія про використання ядерної зброї вже не спрацює. Також слід почекати якою буде реакція України на звинувачення у тому, що це була атака Києва.

Насправді це може бути зовсім не Україна, а, наприклад, привід для кадрових змін та ротацій в силовому блоці РФ. Також ця атака може бути приводом для наступного «жесту доброї волі» – таким чином російській аудиторії можуть пояснювати, чому слід зосередитись на захисті власної країни, а не утриманні окупованих територій. До слова, відомо, що такі сценарії розглядалися і обговорювались в найближчому оточенні Путіна.

Думаю, що конкретно в цій історії складно побачити причини для мобілізації російської аудиторії. Те, що безпілотники атакували сакральне місце – Червону площу – спрацює на достатньо вузьку аудиторію. Мова йде про радикальних ватників, маргіналів та путінських посіпак. Натомість, для всіх інших безпілотники над Кремлем є сигналом того, що РФ влізла в те, з чого невідомо, як вибратись. Це навпаки завдає сильного удару по авторитету російської влади.

По-перше, російські сили ППО «прогавили» безпілотник. По-друге, звинуваченнями в бік України російська влада розписалась у своїй недієздатності. Адже раніше всім розповідали, що українська армія вже тричі знищена. Аж тут виявилось, що київські безпілотники перетворюють дах Кремля на вогнище.

Також не схоже, що атака з безпілотниками могла бути потрібною Кремлю для виправдання якоїсь своєї атаки. Росія вже десятки разів без жодного приводу била по наших об’єктах інфраструктури та вбивала наших цивільних.

Але чи міг український безпілотник долетіти до Кремля? Звичайно, міг. Немає ніяких сумнівів, що наші безпілотники могли би туди долетіти. Якщо до Енгельса долітали, якщо в останні тижні знаходили кілька безпілотників в Московській області, зрозуміло, що такий апарат легко міг туди дістатись. Ба більше, можна згадати заяву секретаря РНБО Данилова про те, що росіяни побачать «подарунок» на Червоній площі до 9-го травня.

Також цікаво, що все це відбулось саме тоді, коли президент Зеленський поїхав до Фінляндії. До країни, яка вступила в НАТО. Мені здається, це певною мірою піднімає ставки та показує партнерам, що ми будемо битися до кінця і готові навіть на такі речі, поки не звільнимо свої території.

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, політолог.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
До короткого списку претендентів на "Оскар" у категорії документальних фільмів увійшла стрічка "Зима у Вогні" про Революцію Гідності.
Під час пожеж у неділю, 28 січня, троє волинян загинули у вогні
Порушення прав волинських журналістів під час представлення голови облдержадміністрації Олександра Башкаленка обговорювали під час засідання комісії міської ради
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus