USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Лучанин в Раді Європи: Звіт перед виборцями - обов’язок кожного депутата
У квітні цього року народні депутати України не підтримали законопроект, відповідно до якого парламентські партії повинні були звітуватися за виконання своїх передвиборчих та партійних програм. За проект рішення проголосувала якась жменька парламентаріїв. Для більшості простих українців така подія у стінах парламенту залишилась практично непоміченою. Виборці ж бо, хоч і голосують на виборах за «представників волі народу», більшість з них в очі не бачили тих, кого вони обирали. Народ не питає – то й відповідати нема необхідності, переконані «вершителі долей» мільйонів українців. До того ж, закон про статус нардепа не зобов’язує їх подавати звіт своїм виборцям. Тож виходить так, що якщо майбутній кандидат в депутати щось там і обіцяв своїм виборцям, відповідальності з нього «як з гуся води».
За таких обставин виникає логічне запитання: для чого тоді громадяни обирають депутатів в раду? Очевидно, щоб саме ці обрані представники приймали рішення в інтересах цієї громади, яка надала їм мандат довіри. Депутатів обирають люди і саме вони мають право запитати у них: «А що ви зробили для нас?». Обов’язок кожного депутат прозвітуватися перед виборцями мінімум раз на рік, як того вимагає закон. Відповідно до діючого українського законодавства, на відміну від депутатів Верховної Ради України, обранці місцевої ради є відповідальним перед виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним (частина 3 статті 11 Закон України “Про статус депутатів місцевих рад”). Відповідно до ст.16 того ж Закону депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.
Проте, не зважаючи на вказані статті закону та чітко зазначені в них вимоги, виконувати їх місцеві депутати не вельми поспішають. За кілька останніх років лишень кілька політичних сил, представлених у стінах Луцької міської ради спромоглися прозвітуватися про плоди своєї діяльності на благо виборців.
Окрім цього, місцева рада повинна визначати орієнтовні строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями. Адже депутатський звіт це, в першу чергу, — обов’язок кожного депутата місцевої ради забезпечити право громадян на отримання інформації про свою діяльність.
Однак, дотепер такого рішення про обов’язковість звітування депутатів перед виборцями у Луцькій міській раді немає, як не було його і у попередньому скликанні ради. Саме тому, мною було внесено на розгляд чергової сесії ради проект рішення «Про проведення перед виборцями звітів депутатів міської ради VI скликання за період 2010-2011 років». Голосування з даного проекту рішення покаже лучанам, хто з народних обранців за прозорий діалог з громадою, а кого і так пронесе, бо можна зручно відсидітися за спинами колег. Це голосування стане лакмусовим папірцем і для людей, і для депутатів. Всі побачать, хто не хоче розповідати про свої справи і кому не варто давати мандат довіри. Розумію, що для деяких моїх колег-депутатів це не зручно, особливо коли немає про що звітувати. Переконаний, що більшість моїх колег щиро вболівають за стан справ у місті і сумлінно працюють над їх вирішенням. Щиро сподіваюся, що це рішення буде прийняте, бо воно за прозорість роботи депутатів і за відкритий діалог з людьми.

      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Напевно, серед комунальних послуг, які надають лучанам, найбільше розмов про вивезення сміття, бо і в очі кидається, і в ніс…
В умовах глобальної економічної  кризи, що на Волині дала поштовх до спаду промислового виробництва на 60% в лютому 2009 до…
  «Твоя сім\'я — це не тільки батько й мати. Це й ви, діти. Це твоя поведінка, твої вчинки. Запитуй…
Коментарів: 14
Spaceman Показати IP 26 Вересня 2011 13:25
Піар до і після виборів - ось справжній обов’язок кожного депутата!
я Показати IP 26 Вересня 2011 14:07
ай-яй-яй!!! я ж такий весь хороший... тьху огидно це все
JJ Показати IP 26 Вересня 2011 16:57
Нормальна ідея, головне що закон то вимагає, але ж для наших народних оБранців закон то фількіна грамота, якою можна підтертися.Народ має право знати, хто що зробив.
Українець Показати IP 26 Вересня 2011 19:51
Прозвітуйте шановний пане Козюра перед виборцями,чому вони як клоуни в маршрутках показували ксерокопії рішення якогось там суду,що проїзд коштує 1,50грн.А пан Козюра тихенько з’їхав з теми.Чекаємо на відповідь на цьому ресурсі.
Л А Д О М И Р до Українець Показати IP 26 Вересня 2011 23:00
з таким пРІЗВИЩЕМ далеко не пропіарися. Міняй його. Хоча б на "Козир", або "Козирний"
Андрій Козюра Показати IP 26 Вересня 2011 21:45
Українцю! Відповідно до Ухвали апеляційного адміністративного суду проїзд у Луцьку має складати - 1,50 грн. Після цього виконком Луцькради прийняв вдруге рішення, яким встановив знову ціну - 2 грн. Це рішення виконкому я знову оскаржив до Луцького міськрайсуду. 27 вересня запрошую Вас у судове засідання
Українець до Андрій Козюра Показати IP 27 Вересня 2011 10:25
Дякую за запрошення,але з вашого оскарження вийде щось схоже на пшик.Проявіть себе в іншому напрямку.
777 Показати IP 26 Вересня 2011 22:11
Коли будуть нові дитячі майданчики, за якими адресами, де записуватись в чергу? Чекаємо на відповідь.
При чому тут Козюра? Показати IP 26 Вересня 2011 22:27
А ще Козюрі потрібно закликати депутатів ходити на сесії, голосувати на сесіях, носити депутатські значки і т.д. одним словом скільки ще можливостей для самопіару Козюри. І не залежно від того проголосують депутати за пропозицію Козюри чи ні вони ЗОБОВ'ЯЗАНІ це робити.
Izrael Показати IP 27 Вересня 2011 18:57
Prozwitujsia deputate pro swoji zemelni dilianki, pro nedbudowy w centri na po sobornosti. Pro rozwal toboju dwoch (trioch) komunalnych pidpryjemdtw. (zelene, awtopark) a potim gowory pro inszych
КаЛьОк Показати IP 28 Вересня 2011 11:43
Чого Ви пцепилися до нього?(Парень робить свою справу, вирішує свої питання як всі у владі)))чому робити бучу, це ж стало нормою на сьогоднішній день.з маршрутками він то палку перегнув))))
Нудьга Показати IP 29 Вересня 2011 15:49
Мабудь скоро вибори)) Пан Козюра виходить на публіку.. Позитивних результатів для людей чекати не приходиться як завжди, а от в нього надія посісти зручне крісло не згасає))
М.Н. Показати IP 15 Жовтня 2011 22:17
Андрію! А ти у виборців запитував: чи ціківляться вони звітом. Прочитай мій блог "Чи потрібна рабам демократія?" . Займись питанням відсутності контролю зі сторони виконкому за наданням послуг підприемтвами ЖКГ лучанам. Зібрані кошти на поточний ремонт будинків, внутрибудинкових мереж, мягко кажучи, використовуються не за призначенням.??? Дай відповідь виборцям: куди, скільки і чому не на будинки? Депутат Пекарський звітується на своєму окрузі. Черговий звіт буде в листопаді. Без шуму.
М.Н. Показати IP 20 Листопада 2011 17:34
Андрію тобі, як юристу нагадаю ч.2ст.27 ЦК України - правовий акт органу місцевого самоврядування , їхніх посадових і службових осіб не може обмежувати можливість фізичної особи мати не заборонені законом цивільні права та та обов`язки ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus