USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Людмила Яворська: Хто читає рекламні статті?..

Цікаво, є у Луцьку люди, які читають рекламні матеріали?.. Нєа. Бо це — нудна туфта. І винні у цьому не журналісти, а — рекламодавці, які звикли надиктовувати тексти і — викидати гроші на вітер.
 
Копірайтинг по-луцьки
 
Колись думала, що бути копірайтером — круто. Як мінімум, через те, що про них писав Пєлєвін. До того ж, на Волині у той час не було (і досі немає) жодного професійного копірайтера. А стати першим — завжди круто…
 
Та якщо відверто, любити цю невдячну справу було звичайною необхідністю. Новачків у журналістиці не люблять. А відтак — спихають найнеприємнішу роботу. Коли вчилась на другому курсі, потрапила в добре знаний і майже забутий «Про Бізнес». За домовленістю — власним кореспондентом. А на ділі — писакою рекламних матеріалів, тобто — копірайтером. Писала — і плакала, без перебільшень. Приходиш до замовника, а він вчить: як написати, як описати, з чого почати і чим закінчити…
 
І півбіди, коли розумний рекламодавець чітко знає, чого хоче. Набагато гірше, коли він просто ТУПИЙ і САМОВПЕВНЕНИЙ бос. Тоді доводиться не просто писати хвалебні оди, які, без сумніву, ніхто читати не буде, а: терпіти грубе ставлення, пропускати повз вуха образи і мовчки нотувати в блокнот «геніальні» думки замовника.
 
Та справжня катастрофа навіть не в цьому. Найгірше, коли рекламний менеджер не виконав свою роботу і ти йдеш до «сирого» клієнта. Тобто тобі з порога кажуть: взагалі-то ми реклами не хочемо, але якщо ви напишете щось таке… Дива не було ні разу. Замовлення злітає. А винен хто?.. Не рекламіст, а той, хто погано написав матеріал. (Привіт Елеонорі Радчук!)
 
Респект Олегу Бровіну
 
Як у Луцьку стати копірайтером?.. Немає ні відповідної школи, ні профільних курсів… Рецепт один: треба спробувати написати рекламну статтю для Олега Бровіна. Без перебільшень: справжня школа. Цей замовник чітко знає, чого хоче? і жодного речення «халяви» не пропустить. Спершу з’являється злість, образа і враження, що він «просто чіпляється»… Проте, пам’ятаєте, як кажуть про школу: запам’ятовуються найбільш строгі і вимогливі вчителі.
 
Школу Бровіна я провалила. Більше «трійки з плюсом» не отримувала. Та й бути копірайтером більше не хочу. Для того, щоб на Волині нарешті з’явилася ця професія, треба спершу переламати свідомість замовників реклами. За прикладом Бегбедера казати їм: «А ви коли до стоматолога приходите, теж розповідаєте йому, як пломбу вставляти?»
 
Рекламісти — майбутнє за вами
 
Вважаю, що копірайтер не повинен бути журналістом. У рекламних спеціалістів писати замовні статті виходило б набагато краще. Вони знають своїх замовників, часто спілкуються із ними, знають все про їхній бізнес. А тому більше орієнтуються, про що саме і як викласти матеріал. І, зрештою, це їхня робота і їхній хліб. Завжди пригадую, з яким натхненням моя колега Тетяна Горюнова (спеціаліст з реклами «Статусу») вигадує слогани для своїх клієнтів. У прямому сенсі — спить із цією думкою… Чи зміг би так журналіст?.. Навряд. Журналіст має спати з більш глобальними думками.
 
P.S. Шановні підприємці, які користуються послугами реклами у засобах масової інформації! Не пишіть самі рекламних текстів. Довірте цю роботу працівникам ЗМІ. Зрештою, за це ви платите свої гроші!..
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Говорили-балакали, повиключали мікрофони, розвернулися і живемо кожен своїми проблемами. А в мене вона одна: ГАРЯЧОЇ ВОДИ НЕМАЄ!!!! Третій місяць, до…
Чому я тут?.. Журналістика — справа непроста. З одного боку, нібито щодня багато пишеш, багато говориш. А з іншого —…
Пам’ятаю років шість-сім тому шокуючу зустріч у маршрутному таксі. Один пасажир, радіючи поверненню до Луцька, бурхливо ділився своїми враженнями про…
Коментарів: 26
Hаtаhаmа77 Показати IP 31 Липня 2008 21:10
Респект.можливо,не повнiстю згоден,але рація є.мірек
Маська Показати IP 31 Липня 2008 21:44
Стикалась із рекламою,коли працювала у одній із Луцьких рекламних газет. Про написання реклами спочатку й не думала, бо влаштовувалась на роботу тільки як журналіст.Але згодом, мені почали підкидати рекламні замовлення. Основна проблема - замовники самі не знають чого хочуть, не володіють термінологією і, врешті, розміщують свої замовлення у таких місцях і таким крихітним шрифтом, що їх навряд чи хтось буде читати. Шановні замовники рекламних статей, не будьте жлобами! і зрозумійте,що хороший піар - це чи не пловина успіху.
Анонім Показати IP 31 Липня 2008 23:44
занадто безапеляційно, шаблонно і в корені неправильно.
Ричук Показати IP 1 Серпня 2008 06:53
Люд, просто рекламою взагалі редакція не повинна займатися. Цим мають займатися рекламні агенства, а редакція - створювати якісний продукт. Або, якщо хоч, рекламоносій. А в наших реаліях (передусім через сирий попит на рекламні послуги) рекламні статті мусять писати саме журналісти. А не рекламісти, які по суті є (і мають такими бути) вмілими продавцями, але аж ніяк не виробниками послуг. Чи ти й макети малювати хоч рекламіста посадити? :-) P.S. Так що не спригнеш, не старайся ;-))
Анонім Показати IP 1 Серпня 2008 10:17
Доводилось користуватись послугами журналістів, які писали рекламно-іміджевий матеріал - жах, повне нерозуміння, про стилістику й граматику мовчу.
Олексій ДУДИЧ Показати IP 1 Серпня 2008 11:49
Шановні, а хто сказав, що матеріал має подобатись замовнику? Це, що? Мистецтво? Є певне завдання, яке стоїть перед маркетологом, є цільова аудиторія, для якої тре написати доступно, є канали комунікації... ОЙ! а чи є у нас канали комунікації?.. Де писати?.. Якщо замовник хоче ессе, щоб на вихідних писати, то під його чутким керівництвом це зробить любий пересічний журналіст. Якщо ж він працює над збутом чи іміджем (і в кінці кінців все одно над збутом), то цим мають займатись спеціально обучені люди...
Олена до Маськи Показати IP 1 Серпня 2008 12:16
Дивує мене ваша позиція, панянко. Влаштовуватись журналістом у рекламну газету, це те ж саме, що викладачем іноземних мов у пологовий будинок. Хіба не розуміли, що в рекламній газеті потрібно писати рекламні публікації? Копірайтер – це не той, хто пише на цікаві теми, а той, хто цікаво пише на нецікаві теми. До чого тут звинувачення на адресу замовника. Він і не зобов’язаний термінологією володіти. Це ви як співробітник рекламного видання, зобов’язані розповісти йому про те, на якій сторінці ліпше матеріал поставити і яким шрифтом, і як написати. І не просто розповісти, а аргументовано переконати. А не можете, то й не беріться. Визнайте свою непрофесійність. Мене взагалі дивує позиція журналістів: з одного боку хочуть на рекламі гроші заробляти, а з іншого – замовнику догодити зась. А ще говорять про копірайтерів як про щось таке, що, як мінімум, на щабель нижче стоїть від журналістики. Ці професії, хоч і споріднені, та місії в кожної – свої. Порівнювати не треба. Але якщо вже зайшла мова, то скажу, що копіратинг, - це вищий пілотаж журналістики. Журналісти у друкованих ЗМІ, здебільшого, пишуть на одну цільову аудиторію – редактора. А копірайтер має вміти так написати, щоб насправді «взяло» саме того, на кого ця реклама розрахована. Погоджуюсь з тим, що журналістам ліпше не братися за таку роботу. Кесарю кесарево…
Ігор:) Показати IP 1 Серпня 2008 13:05
Ого скільки тут спеціалістів:))))
Ігор:) Показати IP 1 Серпня 2008 13:50
Ого скільки тут спеціалістів:))))
dochuba Показати IP 1 Серпня 2008 14:00
Ігоре, ти за принципом: спеціалістів перемогти неможливо - їх треба очолити? :)
Анонім Показати IP 1 Серпня 2008 14:08
Так Чуб своїм компом піднімає Булковській відвідуваність))))))) Бо не має шо робити, от і лазить по Нету в робочий час
офигевшый Показати IP 1 Серпня 2008 14:18
да все здесь в раюочее время, только Игореша считает сеюя единтсвенным спецом на весь хутор
Анонім Показати IP 1 Серпня 2008 23:38
а народ просто уже нахавался рекламы, и уже в Луцке скучно, некуда даже пойти, и кому нада та пицца :) уже ВСЕ приелось конкретно! Ничего нового, как модно упоминать такое слово "креатив" вот именно ничего креативного нету вообще... Ждемс новых идей :)
Яворська Олені Показати IP 4 Серпня 2008 11:55
Це звідки взявся такий висновок: "Журналісти у друкованих ЗМІ, здебільшого, пишуть на одну цільову аудиторію – редактора"???????? Брєд!!
Ігор:) Показати IP 4 Серпня 2008 12:10
Нічого собі! На чотири моїх слова - три відгуки!:) Майже по відгуку на кожне слово!:) А що буде, якщо я тут цілий блог заведу?:) Гугл захлинеться від заздрощів:)
Яворська Олені Показати IP 4 Серпня 2008 12:49
Це звідки взявся такий висновок: "Журналісти у друкованих ЗМІ, здебільшого, пишуть на одну цільову аудиторію – редактора"???????? Брєд!!
Олена Яворській Показати IP 4 Серпня 2008 13:01
Такий висновок взявся із власного досвіду. І написала я це не для того, щоб журналістів образити і зачепити за живе. Прото у більшості редакцій так воно і є. Якщо у "Статусі" інакше - рада за вас. Мене ж, коли прийшла працювати в одну вельми шановану газету, спершу "зламали" і підігнали під шаблон цього видання. Ви ж не станете заперечувати, що перш, ніж ваші матеріали побачать світ, їх читає редактор... А взагалі я хотіла подякувати вам, що порушуєте в своєму блозі актуальні теми. Так тримати!
Яворська Олені Показати IP 4 Серпня 2008 14:39
Це звідки взявся такий висновок: "Журналісти у друкованих ЗМІ, здебільшого, пишуть на одну цільову аудиторію – редактора"???????? Брєд!!
Яворська Олені Показати IP 4 Серпня 2008 14:42
Не знаю, як в інших виданнях, але у "Статусі" дуже довго випрацьовували так званий "Портрет читача". Спершу мені це нагадувало якусь дитячість: зібралися дорослі люди і рахують, скільки років, якої статі, які доходи, але насправді це дуже допомагає. Пишеш і бачиш перед собою, для кого саме ти це робиш. А редактор - якщо це людина розумна, ніколи не буде ламати ні стилю, ні авторського тексту.
Яворській Показати IP 4 Серпня 2008 16:01
дитино, тобі поталанило, що ти в "Статусі", а не в "Віснику", "Волині" чи ще якій холері. Чи є в області газета, яка займається маркетингом свого видання? Вони не мають "портрету читача" - у них є портрет редактора! :(
Олена Яворській Показати IP 4 Серпня 2008 16:06
Абсолютно з вами погоджуюся. І взагалі дуже класно, коли журнал чи газета аналізують такі речі як читацька аудиторія і не тільки. Добре, коли вони усвідомлюють, що мають робити якісний продукт, який має купуватись і передплачуватись. Але деякі місцеві видання роблять собі тиражі завдяки тому, що хтось на когось натиснув, щоб газету передплатили, хтось комусь заплатив, щоб він дав рознарядку листоношам і т.д. Навіть творчих працівників втягують у цей процес. Пригадую, як редактор доручив мені зателефонувати до голови правління однієї компанії і договоритися, щоб він передплатив 100 примірників газети. Тож, скажу чесно, позичивши очі в Сірка, дзвонила до того поважного чоловіка і просила: "Так, мовляв, і так, передплатіть нашу газету!" Добре, що він виявився людиною толерантною. Інші відразу запитують: а що ми з цього матимемо? Ось в такий дурний спосіб газета ставить себе в залежність. Так що заздрю (білою заздрістю) статусівцям.
Надія Супрунюк Показати IP 6 Серпня 2008 10:12
Теж свого часу хотіла бути копірайтером. Напевне осневне завдання такого фахівця написати рекламу так, щоб ніхто не здогадався, що це реклама. А взагалі я цілком з тобою погоджуюсь. Я, наприклад, ніколи не читаю рекламних статей.
С. Д. Показати IP 9 Серпня 2008 12:20
Надюха, твої зання просто вражають!!! Приходь в нашу газету!!! І якого милого, скажи будь-ласка, тоді писати рекламний матеріал, коли його ніхто не сприйняв як стимул до покупки? Ми творили копірайтинг 70 років. База є. Це як писати еротичну розповідь: і щоб до порнухи не спускатись,і щоб ерекція була. Або як "суботня розмова" - і тему порушити, і крайніх не знайшлось!!! Вчись дитино!!!
Анонім Показати IP 5 Вересня 2008 15:15
статус [вирізано - політична цензура] повна, займаються спамом, розсилками и тупо навязуються всім і вся, не проФФесіонали.. :
Андрей Матчишин Показати IP 12 Вересня 2008 11:37
Рынок рекламы, а тем болие креативной рекламы и копирайтинга в Луцке очень слабый. Люди на столько привыкли платить за шаблоны, что порой удивляешся как за это можно платить??? Обращение к рекламодателям - Будьте оригинальны и в тоже время просты - Info box 80507884842
копирайтер Показати IP 21 Жовтня 2008 12:02
о, да тут такие темы поднимаются... жаль, что раньше не зайшла. Крапала бездарные тестики для "ТУПИХ і САМОВПЕВНЕНИХ босів".только вот что странно, много лет работы в рекламе убедили меня в том, что заказчик, по большей мере, человек "нормальный" и с позитивным отношением к окружающим.А вот "терпіти грубе ставлення, пропускати повз вуха образи"и т.д.приходилось крайне редко - на пальцах одной руки можно пересчитать. Может, те, кто такое заявляет - мастера провокаций на такое поведение?Кстати, большое сомнение у меня вызывает и Ваше заявление относительно Олега Бровина.Лично знаю людей, которые конструктивно работают с ним.А Ваша неудача, возможно, объясняется недостаточным старанием? Читая Вашу заметку, можно подумать, что заказчики рекламы - непроходимые тупицы... Но почему же тогда они - владельцы бизнесов, а Вы - рядовой журналист с пренебрежительным отношением у чужому труду?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus