USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90
Олег Дмитрук: Як економити на їжі, не економлячи на здоров'ї?
Нещодавно я давав коментар для одного ділового видання. Одне з запитань стосувалося того, які українські компанії мають шанс вижити в сьогоднішніх умовах. Однією з моїх відповідей була «раціоналізація та оптимізація видатків». Коли відповідав, то подумки додав, що оптимізація витрат сьогодні важлива, на жаль, не лише для підприємств, а й для кожного окремого українця.

Коли я читав вже опубліковану статтю, звернув увагу на посилання, яке було поруч. Стаття за цим посиланням розповідала про те, що в 2014 році під час новорічних свят українці викинули на смітник у вигляді зіпсованих продуктів харчування більше 1 млрд грн..

Тобто з однієї сторони ми мусимо економити, а з іншої, виявляється, ми викидаємо колосальні кошти просто в помийне відро!

Як не утискати свої потреби в їжі і в той же час не викидати продукти і, відповідно, кошти? Це питання видалося мені досить актуальним, і я готовий поділитися тими рецептами і порадами, які мені вдалося отримати зрізних джерел та сформулювати з власного досвіду.

Придбали, не з’їли, викинули.

Як часто ми ходимо в магазин по продукти? Щодня, або коли якийсь продукт закінчився, або коли гості мають прийти, або коли захотілося чогось смачненького, або коли дитина канючить солодощі… Відповіді можуть бути різні, але обґрунтовану рідко почуєш.

Ті, хто все ж усвідомлено купує продукти харчування, слідують одній з двох стратегій. Перша стратегія – ходити в магазин кожного дня і купувати продукти для приготування їжі тільки на одне споживання. Прийшли додому з продуктового магазину, приготували кілька чітко розрахованих порцій, щоб родина повечеряла один раз – і все. Прихильники цієї стратегії радять поводитися так, ніби у вас взагалі нема холодильника. Відтак і викидати з нього нічого не доводиться. Це – плюс. Але коли ми ходимо в магазин, перед нашими очима щоразу виблискують етикетки різних снеків і солодких напоїв, якими не особливо наситишся, але витратиш чимало. Відтак щоденні походи в магазин пов’язані з щоденною спокусою купити щось незаплановане. Це вже мінус.

Друга стратегія – протилежна – ходити в магазин раз чи двічі на тиждень, попередньо склавши перелік необхідних покупок. Для дотримання такої стратегії потрібно мати неабияку силу волі, щоб втриматися від спокуси купити щось незапланове, навіть якщо дуже сильно захотілося.

Обидва підходи мають раціональне зерно: обирайте, кому що більше підходить.

Але є рекомендації, які згодяться в будь-якому разі.

Фотографуйте на телефон вміст свого холодильника і кухонної шафи перед походом до продуктового магазину. Так ви не купите помилково те, що вже маєте на кухні. Крім того, цей підхід змусить вас постійно тримати полички холодильника в ідеальному порядку. Адже фото захаращеного холодильника буде неінформативним, а ще нагадуватиме про необхідність прибирання. Якщо не маєте смартфона, робіть на папері перелік наявних продуктів.


Робіть ревізію холодильника і кухонної шафи не раз на тиждень, а раз на 2 дні. Так ви бачитимете ті продукти, що ще підлягають приготуванню і споживанню. І у вас не встигатимуть з’являтися ті, які вже треба викинути у смітник.

Не ходіть в магазин по продукти з голодним шлунком або натщесерце. Як у страху очі великі, так у голоду дуже переоцінений апетит. Тому що є ризик, що ви купите забагато або придбаєте непотрібне. Відтак доведеться щось викидати.

Якщо маєте можливість, не беріть з собою на продуктовий шопінг дітей. Діти – наші квіти і сенс життя, але в магазині вони перетворюються на маніпуляторів і вимагачів чогось смачненького, невиправдано дорогого і зовсім некорисного.

Замість регулярного придбання поліетиленового пакета ходіть в магазин зі своїм пакетом чи сумкою для продуктів. Це збереже не лише ваш бюджет, а й довкілля.

Зберігайте чеки і підводьте підсумки щотижня та щомісяця: що ви купили, що не встигли з’їсти, що було вам не конче необхідно і довелося пересилювати себе щоб з’їси, аби не зіпсувалося, а від чого можна було б відмовитися і цим зберегти не лише сімейний бюджет, а й здоров’я. Як варіант, можна слідкувати тільки за тим, що вам довелося викинути і скільки це коштувало.

Не купуйте забагато продукту тільки тому, що на нього є шалена знижка. Ваша родина не встигне спожити продукт, він зіпсується і доведеться викинути. Якщо ж спокуса завелика, то подумайте, в яких варіаціях ви зможете його з’їсти, чи можна приготувати з ним обід для дітей в школу і для себе на роботу. А також пригадайте вміст свого холодильника і подумайте, чи не зіпсується там якийсь інший продукт,поки ви посилено споживатимете цей – акційний.

Складайте меню на тиждень. Так уникнете щоденного стресового запитання «що ж сьогодні приготувати» і незапланованих витрат на продукти, які ви, можливо, і не з’їсте, тому доведеться викинути.

Я вирішив вивчити тему раціонального використання харчових продуктів і зменшення харчових відходів якомога ширше. Тому цей допис є першим, але не останнім.

Усіх, хто для себе знайшов рецепт, як економити на їжі, не економлячи при цьому на здоров’ї, запрошую ділитися досвідом у коментарях. І хай українські родини будуть ситими, сміттєві відра – пустими, а гаманці – повними. Добробуту усім!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Часом нам доводиться викидати продукти харчування у смітник. І хоч як би не було шкода витрачених коштів, але ж зіпсовані…
Часто акційні пропозиції в магазинах спокушають нас придбати більше продукту, ніж нам потрібно. Як зробити покупку раціонально – в черговому…
Розумний спосіб не переплачувати за продукти харчування – проводити домашній тендер, тобто порівнювати ціну і якість певного продукту від різних…
Коментарів: 5
Анонім Показати IP 9 Березня 2015 12:14
Пояснено чітко і доступно.Поради є дуже актуальними на сьогоднішній день для кожного пересічного українця.А також для новостворених молодих сімей, що тільки починають спільно жити і ще не знають нічого про планування сімейного бюджету.
голод Показати IP 10 Березня 2015 18:36
Не ходіть в магазин по продукти з голодним шлунком або натщесерце... Перед тим, як іти в супемаркет поїжте добре, якщо ви скуповуєтесь два рази в тиждень то і їсти потрібно усього двічі на тиждень....
Mik (галицька миша) до голод Показати IP 12 Березня 2015 04:45
Мишi не згiднi!
Так Показати IP 17 Березня 2015 11:49
В цих порадах немає нічого оригінального. Для багатої людини - це норма, бо багатство від заощадливості та осмисленого підходу до справи. Це поради для нуворишів, які скільки б не їли, ніколи не наїдяться. Але вони цих порад ніколи не зрозуміють і не приймуть.
Сергiй Показати IP 19 Березня 2015 14:28
Всі кричать «всьо пропало!». І лише одиниці пропонують хоч якісь кроки, як з цієї ситуації вийти! Молодець автор.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus