USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Петро Кралюк : Донбаська ментальність
Останнім часом мені катастрофічно везло на жителів Донбасу. Можливо, через те, що вони відчули себе господарями країни й почали лізти де тільки можна. Ось і доводилося з ними контактувати. Не скажу, що спектр моїх контактів був надзвичайно широкий, але все ж таки доволі репрезентативний.

Доводилося спілкуватися і з стовпами донбаського бізнесу, і з представниками їхньої «регіональної» політичної еліти та інтелігенції, зрештою, простими людьми. Були серед них не лише «закохані на схід», сиріч Росію, а й такі, які себе вважали українськими патріотами (інше питання, якою була міра цього патріотизму). Попри різність цих людей, я не раз доходив висновку, що між ними є чимало спільного.

Добрі жителі Донбасу

Недавно на одному з телевізійних каналів почув просторікування Тараса Чорновола про те, що жителі Донбасу – дуже добрі, щирі люди. Ну кому як не колишньому начальнику виборчого штабу Януковича судити про ментальність донбасців! Тарас Чорновіл не одинокий у таких оцінках. Часто довелося чути від різних людей, що на Донбасі живуть добрі люди, які не тримають каменя за пазухою, є відкритими і т.д. і т.п. Правда, виникає питання, чому зараз деякі з цих «добряків» готові бити, а то й вбивати людей, які думають не так, як вони; чому ці «добрі люди» беруть заручників, піддають їх тортурам, чинять грабежі.

Ні, я аж ніяк не заперечую «добрість» жителів Донбасу. Контактуючи з ними, не раз зустрічався із цим феноменом. З донбасцями легко спілкуватися, вони ладні обговорювати різні теми, готові навіть посповідатися.

Інша річ, яка природа цієї «добрості». Звісно, будь-яке порівняння кульгає. Але «добрість» донбасців чимось нагадує дитячу доброту. Дитина, яка тільки починає пізнавати світ, є ще наївною, щирою, легко контактує, готова допомагати іншим. Донбасці є такими ж «добрими» й «наївними».

Як і діти, вони – люди емоційні. Можна сказати – «сердечні». Тобто сприймають світ не стільки раціонально, скільки емоційно. Звісно, «сердечне» сприйняття має свої переваги. Але його значне домінування веде до суттєвих негативів. Донбасці, ігноруючи раціональне мислення, легко піддаються ідеологічним маніпуляціям, різного роду міфологіям. Вони тривалий час вірили в «свого» Януковича, багато хто з них і далі вірить у Ахметова, боїться міфічних бандерівців, «Правого сектору», НАТО, Європейського союзу, вважає, що Донбас годує Україну, що він дуже потрібен Росії, яка йому допоможе. Воістину, блаженні віруючі.

«Добрість» і «сердечність» донбасців часто поєднується із зарозумілістю, намаганням самоствердитися, яке, насправді, є виразом комплексу меншовартості. Вказане самоствердження при відсутності серйозної традиції, а, отже, й смаку, може набирати потворних форм. Нещодавно країну шокувала пишнота палаців донбаських владоможців (Януковича, Пшонки, Іванющенка), де кричуща розкіш поєднувалася з таким же кричущим несмаком. Це зовсім не виняткове явище серед заможних жителів Донбасу. Вони вірують у свою «особливість», свою місію. Мені доводилося спостерігати не за одним дивним проектом багатеньких донбасців, які думали, ніби ощасливлюють не лише Україну, а й увесь світ.

А ще донбасці люди анархічні. Вони не шанують владу. І ладні шукати свою «хату з краю». Не забувайте, колишня столиця українського анархізму Гуляйполе знаходилася майже на кордоні з Донбасом. Цей своєрідний анархізм поєднується із напівміфічним «донбаським характером». Мовляв, донбасці, попри свою «добрість», є людьми сильними, жорсткими, навіть жорстокими. Частково це так. Принаймні донбаський криміналітет, як і анархісти батька Махна, займалися масштабними грабунками. Але донбасці демонструють силу до того часу, поки відчувають, що їх багато, а тих, на кого вони тиснуть, мало. Ще їм потрібен вожак. Це психологія кочової орди. Достатньо забрати вожака, показати донбасцям силу, як вони ламаються. Крах Януковича під час Помаранчевої революції, а також під час Євромайдану це демонструє. Як і орда, що змушена відступити під натиском сильного, але може повернутися на своє кочовище, так і донбасці, відступивши і «зализавши рани», ладні взяти реванш.

Пересічний же донбасець, направду, мирний. І готовий миритися з правом сильного. Чи можемо ми говорити про серйозний опір репресіям радянської влади на Донбасі? Далебі, ні. Так само, і не можемо говорити про серйозний опір у цьому краї німецькій окупації під час Другої світової війни. Щоправда, радянська пропаганда витворила міф про краснодонців, аби показати, ніби Донбас боровся проти фашистів. Але це міф, за яким мало що стоїть. Зрештою, пересічний донбасець примирився з кримінальною окупацією свого краю на зорі української незалежності. Більше того, прийняв цю окупацію як свою. Мовляв, так, це бандити, але ж бандити свої.

І ще одна риса донбасців кинулась мені в очі. Це – слабке почуття гумору, а також якась понурість. Придивіться, приміром, до очільників Донбасу. Чи пам’ятаєте ви, щоб Янукович жартував? Іноді він намагався посміхатися. Але ця посмішка була відверто цинічною й водночас зверхньою. Хоча цю понурість, в принципі, можна зрозуміти. Життя на Донбасі не було і не є простим. Тут не до сміху.

Загалом житель Донбасу чимось нагадує дитину, яка має важке дитинство. Він добрий, наївний, «сердечно» сприймає світ. Через те ладний багато що брати на віру, не вдаючись до раціонального аналізу. Водночас ця «дитина» може бути жорстокою й жадібною. Бо ж дитинство в неї важке.

Гордіїв вузол Донбасу

Нинішня ситуація на Донбасі, як на мене, це - не лише наслідок впливу Росії, камарильї емігранта Януковича, місцевих олігархів, їхніх ідеологічних репрезентантів – регіоналів та комуністів, прорахунків київської влади тощо. Це й породження «донбаського характеру».

Донбаська доброта, поєднана з наївністю, є причиною того, що чимало жителів цього регіону підтримують ефемерні «народні республіки» – Донецьку й Луганську. При цьому самі не знають, що це таке. Але підтримують. Бо так підказує їм серце. І вірять, що це розв’язання їхніх проблем.

Донбасці, які голосували на псевдореферендумі за свої «народні республіки», не хочуть включити розум і елементарно проаналізувати ситуацію. Не хочуть признатися собі, що вони є депресивним й дотаційним регіоном. І Росії вони не потрібні – хоча б через те, що анексія Донбасу створить для неї купу серйозних проблем. До речі, Росія навіть не визнала результатів псевдореферендуму.

Коли ж донбасці захочуть стати незалежними, то світ не визнаватиме їхньої самостійності. Навіть не відомо, чи визнає «народні республіки» Росія. У такому випадку Донбас перетвориться в ізольовану територію. Навіть торгувати нормально не зможе. А при нинішньому стані донбаської економіки це означатиме її крах.

Однак питання не лише в економіці. Уже сьогодні все більше й більше дають про себе знати анархічні риси донбасців. Донбас стає некерованою територією. Поряд з паралізованими органами влади, діють «народні республіки», різного роду парамілітарні угрупування. Зрештою, тут українські силовики проводять антитерористичну операцію, а фактично змушені вести бойові дії. Видається, що сьогодні вже ніхто не контролює Донбас – ні український уряд, ні путінська Росія, ні донбаський олігархат. Чимось це нагадує події в Україні 1918-1920 рр. Щоправда, в межах лише одного регіону.

Чи розуміють донбасці трагічність ситуації, в яку вони самі себе загнали? І продовжують заганяти. Боюся, цього розуміння серед більшості жителів регіону немає. Лишається сподіватися, що воно з’явиться. Правда, питання – коли? І чи не буде це запізно?

Петро Кралюк
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Диктаторами не народжуються. Диктаторами стають
У передмові до двохтомника «Історія українського козацтва», який був виданий під егідою Національної академії наук України і якого можна вважати…
Коментарів: 7
петро Показати IP 23 Травня 2014 02:03
Мене мучить усвідомлення того,що я весь час наштовхуюсь на думку про орду,коли тема стосуеться Донбасу. На тих теренах дійсно була Ногайська орда,аж доки потихеньку козацтво опанувало ціею територіею,а потім Петро 1 почав переселяти туди комі,карелів,мордовців,пермя,вепся,мурому,ерзя-угрофінські народи для освоення територій і боротьби з сильною украінською націею,це ж продовжувала робити Катерина2,потім більшовики,а ці збирали урків і поселяли іх в Донбасі для індустріалізаціі. Такоі мішанини націй,верств, соціальних груп важко й уявити на якійсь іншій територіі світу. Через це там почали панувати не традиціі,обряди,правила співмешкання, поведінки,моралі,релігія,як серед однорідного етносу,а сила,завоювання,закони дикого виживання- закони дикоі різнонародноі орди з манкуртським відчуттям вседозволеності і абсолютного безпам'ятства свого коріння,батька-матері. Це стало змістом норм моралі,думки,сутності життя мешканців Донбасу. І сьогодні в Донбасі відбуваеться ''ломка'' свідомості. Вони не можуть зрозуміти,що крім феодальних стосунків-раб-господар,е цивілізовані стосунки- рівність можливостей,право,демократія,свобода іт.і. В цьому коловороті гітлерівці зуміли рекрутувати 126 батальйонів СС з місцевих жителів Донецька(тоді Сталіно) для знищення своіх же. І зауважте-жодноі особистості,жодного''героя'' серед тих батальйонівців не було. Зовсім протилежна ситуація на заході Украіни в ті ж военні часи- УПА-це армія зорганізована народом для захисту народу і годована украінським народом,про героів ходять легенди-Бандера,Шухевач,Мельник,Стецько,Бульба,Коновалець і багато інших. Дивізіі ''СС Галичина'',''Нахтігаль'' були зібрані з украінців,які мали на меті боротися проти советів,не проти свого народу,а проти совдепівського режиму,який вважали страшнішим за німецький націонал-соціалізм та італійський фашизм. Помилились? Можливо.Але ж не для знищення свого народу організовувались. А 126 батальйонів донецьких-це вбивці своіх людей. Ось вся ця катавасія і відригуеться сьогодні в Донбасі. І добре,що все це бандло-манкуртське сміття повилазило зі зброею-тепер і в Донбасі усвідомлять - кого насправді треба ''мочити'' без жалю і співчуття. Мешканці Донбасу повинні осміліти,озброітись і самі в одну ніч очиститись від озброених ублюдків. А потім зі своею ''емоційною добрістю'' хай організовують референдуми,відділяються,приеднуються хоч до Китаю або взагалі валять на ... разом зі своім вугіллям. Вони за рік самі себе повистрелюють з голоду.Хай. Але хай не заважають нормальним украінцям жити і будувати украінську державу з державною украінською мовою,традиціями,обрядами,культурою,релігіею святами і т.і. Тепер донецьких ніхто слухати вже не буде. Нема кого слухати, наслухались з 90-х по саму зав'язку. Або з Украіною і украінськими цінностями до цивілізаціі,прогресу,або ''прощай Донбасс,я с тобой свиней не пас''. Бо ми погрязнемо в тому Донбасі і втратимо людську гіднісь,всі своі національні надбання і майбутне. В далеку дорогу калік з собою не беруть.
марта Показати IP 23 Травня 2014 19:09
Дякую, ви настільки зрозуміло все,що в моїй голові коливалось, систематизували-тепер багато чого стає на свої місця,
Восток ,Ирина Показати IP 23 Травня 2014 20:19
Кто больше зомбирован , жители востока или запада Украины - это еще вопрос .
Луганск до Восток ,Ирина Показати IP 25 Травня 2014 18:12
А для меня ответ на этот вопрос понятен,
Ганна Київ до Восток ,Ирина Показати IP 27 Серпня 2014 15:31
Відповідь доволі проста. Що таке зомбі? Це труп, який підкорюючись наказам мага шукає вбити ворогів. Західнякам немає часу шукати ворогів, бо вони тяжко працюють заробляючи своїм дітям на нормальне життя. Достатньо подивитись на села Західної України - це очевидна річ!
Вперед на схід Показати IP 25 Травня 2014 11:45
От кого б політруком в 51 бригаду, всім би все систематузав...
Erwin Показати IP 2 Квітня 2015 01:10
Your website has to be the eltnirocec Swiss army knife for this topic.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus