USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Петро Кралюк : Може, Донбасу пора почути Україну?
Останнім часом з уст «донецьких» звучить теза: у Києві «не чують» Донбас, не рахуються з інтересами жителів цього регіону. Словом, ображають їх.

Янукович як крах донбаських ілюзій

Є у мене один добрий приятель, який вважає себе «донецьким». Він справді має донбаське коріння. Хоча живе й працює в благословенному Києві. Зрештою, київські «донбасівці» зараз явище дуже поширене. Коли Янукович став Президентом України, мій приятель не приховував, що сприймає це як позитив. Навіть якось заявив у компанії таких же «ідейних западенців», як і я, що Янукович найкращий з усіх президентів, яких знала Ненька-Україна. Правда, «ідейні западенці» лише посміялися. А ще на початку президентської каденції Януковича цей приятель розповів мені такий анекдот. Отож, спитали Віктора Федоровича, чи зможе, приміром, він бути Президентом Росії. «Запросто», – сказав той. А чи зможе стати Президентом Сполучених Штатів? «Звичайно», – відповів Федорович. «А Китаю?» Сильно задумався він. «Ні, - каже, - Китаєм керувати не буду». «Чому, - запитали його». «Та тому, - рече Віктор Федорович, - що моїх донбаських пацанів на китайців не вистачить».

Розумію, мій приятель не репрезентує думку всього Донбасу. На Донбасі живуть різні людини. І все ж є речі, які єднають більшість із них. Однією з них є своєрідна любов до Януковича. Любов ірраціональна. Адже, за великим рахунком, Віктор Федорович нічого доброго ні для Донбасу, ні, тим більше, для України не зробив. З приходом його до влади обіцяне «покращення вже сьогодні» так і не наступило. Радше, навпаки. Але Янукович для Донбасу – свій хлопець. Можна сказати: мрія простого «донецького». Оскільки з бідної робітничої сім’ї, будучи двічі судимим, не просто вибився в люди, а став першою особою в державі. А збагатив себе як! Зрештою, зі своїми «пацанами» всю Україну нагнув. Ну як не загордитися таким чоловіком! Йому навіть президентом Росії чи США можна стати!

Коли вже Янукович втік із країни, викладачі університету, де я працюю, зателефонували в один вищий навчальний заклад на Донбасі, з яким ми давненько контактуємо. Попросили своїх донбаських колег написати рецензію на один навчальний посібник. «Нічого ми вам робити не будемо», – заявили нам з того вишу. Аргумент був убивчим: бо ви скинули нашого президента! Це було, до речі, після того, як показали Межигір’я, маєтності Пшонки та інших «донецьких». І, прошу звернути увагу, такі заяви роблять представники інтелігенції, які, здавалось би, мали розумно підходити до ситуації, аналізувати її. Але тут, як бачимо, раціо не спрацьовує.

Зараз «донецькі» розгублені. Їхній «великий Янукович» виявився великим пшиком. Їхня Партія регіонів посипалась і сумнівно, що її чекають гарні перспективи. Не мають «донецькі» й лідера, точніше «вожака». Самопроголошені «губернатори», «мери» на цю роль не надаються. Добкін, якого Партія регіонів послала воювати за президентське крісло, далеко не кращий за них. Та й не з Донбасу він.

Зараз «донецькі» не хочуть визнавати київську владу. І не стільки через те, що вона погана, скільки через те, що вона не їхня. Але скинути цю владу й встановити свою вони не мають сили. Донецьку альтернативу цій владі Україна не хоче – не лише на Заході, а й у Центрі, на Півдні і навіть почасти на Сході. Занадто свіжі спогади про правління Януковича та його камарильї. Пригадуєте, приказка була: спасибі жителям Донбасу за президента… (далі самі знаєте).

Справді, «пацани» з Донбасу за часів Януковича обсіли в Києві Печерські пагорби, опинилися на керівних посадах у багатьох областях, почали безцеремонно забирати бізнес і на Півдні, і в Центрі, й на Заході. А вершиною цього айсберга було безпрецедентне збагачення «Сім’ї» – переважно за рахунок державних ресурсів. Словом, було за що «дякувати».

Слухати Донбас?

Звісно, тепер «пацани» ображені. А також їхні численні симпатики на Донбасі. Адже раніше Україна мусила «слухати Донбас». Бажано – мовчки. Тепер це обірвалося. «Донецькі» вже диктувати не можуть. Але ж хочеться. Звідси й заяви: нас не чують.

Тому й кипить донецький котел, який до того ж підігрівається з боку «братньої Росії». Але що має почути Україна від «донецьких»? Сумбур ідей, які не є чітко артикульованими й аргументованими. Маємо і «референдум» (правда, не зовсім зрозуміло, з якого питання), і «приєднання до Росії», і «Донецьку республіку» з Луганською на додачу, і «федералізацію», і «другу державну мову». Ніби втілення цих ідей вирішить донбаські проблеми.

Донбас і далі продовжує жити ілюзією, що він, як і за радянських часів, є життєво важливим промисловим регіоном, що саме він «годує Україну». І, відповідно, що Росія з руками й ногами забере його до себе. І заживуть тоді жителі Донбасу щасливо й багато.

Насправді, все навпаки. Не Донбас годує Україну, а Україна – Донбас. Донецька область є найбільшим дотаційним регіоном нашої держави. Не відстає від неї й Луганська. Якщо Донбас когось і годує, то своїх олігархів. Додайте до цього надзвичайно високий рівень корупції та злочинності. Чи потрібен такий регіон Росії? Адже його треба буде серйозно дотувати. Ось із «приєднаним» Кримом скільки проблем! Зрештою, анексія Донбасу для Росії буде мати наслідком серйозні міжнародні санкції. То чи варто їй сюди сунутись? Звісно, «донецькі» можуть вірити, що Росія їм допоможе. Але чи по цій вірі воздасться?

Чи, може, «донецькі» виношують плани створити свою «суверенну республіку»? Якщо вони її проголосять, то опиняться в міжнародній ізоляції. Де «донецькі» будуть збувати свою продукцію? Адже світовий ринок для них буде закритий. І взагалі, чи зможе тоді ця «республіка» звести кінці з кінцями, коли навіть сьогодні Донбас не здатний це зробити?

Є ще один «геніальний» план у «донецьких». Ми лишаємося в складі України, але дайте нам якнайширшу автономію, російську мову як другу державну. Словом, ми будемо робити в себе все, що наша душа забажає. А ви при цьому дотуйте нас і далі так, як дотепер дотували. Правда, виникає питання, а для чого іншим українським регіонам дотувати майже цілком самостійний Донбас? Хай сам себе забезпечує!

Так, Донбас зараз потрібен Росії. Але не як анексована територія. Для неї він цікавий як регіон, де, використовуючи проросійські й сепаратистські настрої, можна дестабілізувати ситуацію в Україні. Що й робиться. Але страждають від цього передусім жителі самого Донбасу.

А, може, «донецьким» пора перестати вдарятися в амбіції, ображатися, що їх не чують? Бо ж не один рік їх «слухала» вся Україна. І який результат цього «слухання»? Держава, завдячуючи Януковичу та його «пацанам», опинилася на грані катастрофи. Може, нарешті пора «донецьким» почути Україну?

Чи вони й далі будуть руйнувати її, як це робив режим Януковича? Правда, це буде нагадувати пиляння гілки, на якій сидиш.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
До цікавих постатей української інтелектуальної історії належить Данило Братковський (? – 1702). З одного боку, це автор книги «Світ, розглянутий…
Незважаючи на так зване «велике переселення народів», що припало на середину І тисячоліття нашої ери і яке супроводжувалося навалою кочових…
Лише не подумайте, що я займаюся саморекламою. Просто дивна історія вийшла із моїм скромним трудом – книгою «Таємний агент Микола…
Коментарів: 4
Українець Показати IP 29 Квітня 2014 19:12
Дуже слушні думки. Погоджуюся.
Александр Показати IP 1 Травня 2014 16:39
Дурак никому ничего не доказывает. Просто он упорно старается объяснить, кто же дурак на самом деле.
петро Показати IP 2 Травня 2014 00:50
Слушні думки,але Донбас-не чуе зараз,він лише наполягае на тому,щоб його слухали''мовчки''. А там тільки МУУУУУУУ та МУУУУУУУ. Слухати ж нікого. Складна там ситуація з самоідентифікаціею. Там удмурти не вимагають своіх шкіл і театрів,удмуртських звичаів і обрядів,мови,чуваші,комі,карели,ерзя-не вимагають. Там неіснуючі ''русские'' вимагають ''русского языка'',навіть не здогадуючись ,що то мова штучна,безнаціональна,створена за наказом Петра 1киівськими священиками начолі з Феофаном Прокоповичем на основі ''Граматики''украінськоі мови 1619 року Мелетія Смотрицького,як мова імперіі Петра1-міжнаціональна,міжэтнічна(подібно до есперанто) і мертва мова,в розумінні-не національна мова,тому-то ''русский''і не змінюеться з свого заснування,бо змінювати нікому-такоі націі не існуе,хіба які філологи подлубаються та дві коми перенесуть і змінять писання''о'' на''а'',що ,власне,нічого не змінить,бо самі не знають чому''акають'' або ''окають''. Страшна проблема-манкуртизм,коли людина ні націі, ні батьківських традицій,ні мамину рідню,ні своеі крові не знае,не шануе. Бадилля. І через це вони ні украінцям,ні самі собі жити не дадуть поки не перестріляють самі себе. Може ця люмпенівська донбаська революція стане фіналом? Дав би Господь,щоб ця гидота не перекинулась на інші землі украінців-крові ж буде не доведи Господи.
123 Показати IP 5 Травня 2014 23:50
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus