USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Петро Кралюк : Президентський портрет-2
Чому «Президентський портрет-2»? Бо десь 22 роки тому мною в луцькій газеті «Народна трибуна» (це була одна з перших на Волині демократичних газет) було опубліковане сатиричне оповідання «Президентський портрет». З’явилося воно по гарячих слідах після невдалого державного перевороту в Москві 19-22 серпня 1991 р. Розумію: мало хто захоче підняти підшивку цього видання. Тому дозволю собі в кількох словах переказати свій твір. Побудований він був на правдивих фактах. Високопоставлені компартійні боси Волинського обкому КПУ – Лизорко та Щоденко (персонажі цілком реальні, лише з трохи зміненими прізвищами) – не знають, що робити з президентським портретом Михайла Горбачова, який висить у їхньому головному кабінеті. То вони його ховають, бо думають, що першого Президента СРСР відсторонили від влади, то знову починають вішати на стінку, оскільки не мають впевненості щодо його відсторонення. При цьому Лизорко й Щоденко переживають «страшні душевні муки». Для них президентський портрет – своєрідний владний фетиш, якого вони не дуже то й люблять, але по відношенню до якого мусять демонструвати лояльність. Президентський портрет у їхніх кабінетах – не що інше, як демонстрація відданості владі.
Я наївно сподівався, що з утворенням незалежної (ніби демократичної) України ця владна фетишоманія відійде в минуле. І справді, за часів Президента Леоніда Кравчука вона майже зникла. Можливо, це сталося через те, що час правління цього Президента не був довготривалим. А, можливо, тому, що Україна зустрілася з великими проблемами і було не до цього. Однак уже за часів Президента Леоніда Кучми в кабінетах різних владоможців почали з’являтися президентські портрети, як гриби після дощу. Ніби відновлювалася стара «добра» радянська традиція, коли світлини генсека красувалися в шкільних підручниках, на стінах установ, у начальницьких кабінетах тощо. За часів Л. Кучми президентський портрет став, як і за часів радянських, ознакою відданості «верховній владі». Начальник того чи іншого рівня міг не любити Леоніда Кучму, але портрет його вішав на стінці.
На жаль, ситуація з цим не змінилася за часів Президента Віктора Ющенка. Хоча, здавалось, цей Президент, який декларував свою демократичність, мав би відмовитись від цієї радянської традиції.
Про нинішню ситуацію в нас з президентською портретоманією нема що й говорити. Навіть в авторитарній Білорусії, де багаторічний очільник держави Олександр Лукашенко – «недосяжне божество», такої кількості президентських портретів, як у нас, я не бачив. Принаймні не бачив їх на стінах державних установ, навчальних закладів, біл-бордах. Так, символи Білоруської держави (герб, прапор, гімн) зустрічаються в багатьох місцях, але не світлий лик Президента.


У нас же президентський портрет і далі владний фетиш. Це показали недавні події в Луцьку (та й у інших місцях), коли громадських активістів притягували до відповідальності за те, що вони щось не те вчинили з президентськими портретами. Не буду вникати в деталі цих історій – вони достатньо відомі. Прикро, що двадцятидвохлітня історія з президентськими портретами по-своєму повторилася в Луцьку, повторилася, правда, дещо по-іншому. Але суть повтору лишилася та сама. І тоді, й тепер президентський портрет сприймається майже як «ікона влади» – і з боку «власть імущих», і опозиції.
На жаль, за двадцять два роки нашої незалежності ми не спромоглися поставити владу на службу людям, не спромоглися утвердити ефективний контроль за діяннями владоможців, не змусили їх жити тими проблемами, якими живе більшість людей. І не спромоглися зруйнувати владні фетиші.
На останок хочеться сказати: «Не сотвори собі кумира». Давні слова, а як актуально звучать!
Петро КРАЛЮК
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
У кінці 30-их рр. ХХ ст. радянська пропаганда широко використовувала жупел фашизму, який трактувався дуже широко
Ім’я Сигізмунда Ґерберштейна відоме хіба що вузькому колу спеціалістів-істориків. На нього часто посилаються в наукових працях, в яких ведеться мова…
У 1617 р. польськомовний поет Мартин Пашковський у Кракові опублікував дещо незвичну книгу – «Розмова козака запорозького з перським гінцем…
Коментарів: 6
Корінний лучанин Показати IP 1 Січня 2014 22:51
Вустами Петра Кралюка говорить здоровий глузд, який повністю відсутній у придворних влади та її опричників . Вся суть цього " служіння" придворних, що вони не можуть відірватись від корита до якого допущені і їм ДЕМОКРАТІЯ до одного місця ! Вся ця братва підпорядкована вертикалі владі в Україні, і спецслужби також працюють на одну людину і моментально доносять інфу вгору на смотрящого по регіону , який всіма силами хоче доказати свою лояльність , і починаються РЕПРЕСІЇ ! Ну ми ж бачимо це реально ! Хіба приємно жити в такій Україні? Здається , що цьому кінця - краю немає! Вже був 1937р., вже був СРСР, репресії, тисячі патріотів-українців знищено і всеодно оцей ВІРУС АНТИЛЮДЯНОСТІ присутній сьогодні в Україні і саме у владі ! МАЙДАН( 30.11.2013) тому ДОКАЗ! У владі присутні люди з минулого і ЦЕ Є БІДОЮ ! Навіть Кучма не витерпів та сказав, що якби він все розповів все про нинішних владців то йому прийшлось втікати з України . Але ж він добре знає, що не сховається , його і там знайдуть нишпорки. АЛЕ РАДУЄ ТЕ, ЩО НАРОД УЖЕ НЕ ТОЙ, над котрим можна знущатись без міри такими " ПОКРАЩЕННЯМИ" !
БОГДАН Показати IP 5 Січня 2014 12:38
Що є солідного в опусі КРАЛЮКА,так це його власне фото,досить великих козмірів для куцої статті,ще з більш куцими думками.Історія вчить ,що завжди щоб зруйнувати державу,посіяти хаос іанархію потрібно зруйнувати її символи В 1991 році заборонили та викинули на смітникКПРС,а разом знею і велику могутню державу,з її наукою,космосом ,найкращою в світі наукою та освітою а не=болонським дебілізмом=,кінематографом кращим як голівуд,мільйонними тиражами книг,о Боже!на українській мові,фактично безкоштовною медициною та освітою,відсутністю наркоманії та організованої злочинностіі і т.д. і т. п.Рівень життя в самостійній Україні для людей чесної праці,звичайно не для злодіїв та олігархів,впав приблизно в 10-15 разів.ДоречІ виграли від краху СРСРІтакі бездарі -двійочники,як Кралюк,який раніше не мав можливості тиражувати у вузах,пресі та серед оточення свої опуси-нісенітниці.
Корінний лучанин до БОГДАН Показати IP 5 Січня 2014 23:13
Ну БОГДАНЕ, ну ви даєте! Я не заперечую ті досягнення в науці, освіті, космосі, АЛЕ ЯКИМ ЧИНОМ ЦЕ ДАВАЛОСЯ ВИ ЧОМУСЬ ( або не хочете зумисно або не знаєте) НЕ ГОВОРИТЕ! Ви не говорите про те що рішення зїздів КПРС не виконувались , що славнозвісна ПРОДОВОЛЬЧА ПРОГРАМА провалилась із тріском, що катастрофічно не вистачало товарів ширвжитку для населення, що випуск товарів ширвжитку рішеннями КПРС примусово навязували всім підприємствам , можуть вони це робити чи ні! Підприємства ВПК(військові) вимушені штампувати каструлі, відра , чайники і т.д. не специфічну для них продукцію. РИНКУ як ТАКОГО НЕ БУЛО, КОНКУРЕНЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ТАКОЖ! ВСЕ ПЛАНОВЕ, ВСЕ РОЗПОДІЛЯЛОСЬ! В міністерстві для виготовлення планової продукції треба було з великою потугою матеріали та обладнання ВИБИВАТИ! А ПЛАН - ЗАКОН! За невиконанння директора з посади знімали з доганою!! ХТО ЗНІМАВ? ПАРТІЙНІ ОРГАНИ!! Так от, оті недопоставлені для виконання плану матеріали, обладнання пробивав директор через місцеві ОБКОМИ, МІСЬККОМИ ПАРТІЇ !!! Якщо вдавалось, бо ті в свою чергу казали ми не МІНПОСТАЧ, але постараємось по можливості посприяти через ВИЩІ ПАРТІЙНІ ОРГАНИ аж до ЦК. ОСЬ ТАКА БУЛА ЇЄРАРХІЯ! І ще ви, БОГДАНЕ, говорите про якійсь рівень життя в СРСР! Та навіть якісь будівельні матеріали неможливо було купити у вільній продажі!!! ЇХ НЕ БУЛО! ВСЕ ЙШЛО ПО ПРОТЕКЦІЇ ТА ПО ЗНАЙОМСТВУ! ПРИВАТНЕ БУДІВНИЦТВО БУЛО ДУЖЕ( НЕЙМОВІРНО) ВАЖКО РОБИТИ! ЦЕ ВЖЕ БУЛА НЕ МОГУТНЯ КРАЇНА , А КОЛОСС НА ГЛИНЯНИХ НОГАХ! РИБА ГНИЛА З ГОЛОВИ! А КРЕМЛІВСЬКУ ІСТОРІЮ , розкриту слідчими ГП СРСР Гдляном та Івановим - памятаєте !! А премію по-луцьки в міськомі партіїї, яка попала в партійну пресу! Так що, БОГДАНЕ, "НЕ НАДО ЛОХМАТИТЬ БАБУШКУ", як казав відомий гуморист! СРСР , може й був би нормальною державою, якби були НОРМАЛЬНІ КЕРІВНИКИ, які справді думали за людей, за свій народ а не кормили братські партії, не показували всім "МАТЬ КУЗЬМИ", не стукали туфлею по ТРИБУНІ в ООН, не доказували всім "ПЕРЕВАГИ" соціалізму над "загниваючим" капіталізмом! В нас колгоспники -селяни пенсію почали отримувати на початку 1960-х років( до цього їх не призначали законом) і то мінімум десь 12крб. А освіта, Державний екзамен по науковому комунізму складали! Викладач наукового комунізму в інституті казав, "нам не нужны специалисты, нам нужны преданные люди"! А Кралюк П. до бездарів- двійочниів ніяк не відноситься!!! І не треба його паплюжити ! На підприємстві (Луцьк) його не раз запрошували виступати із лекціями на історичну тематику . Він завжди приходив і слухати його було цікаво . Він тоді ще готовився до захисту кандидатської. А бездар-двійочник в ті часи (1980-90рр) не мав шансу захиститись
БОГДАН-ЛУЧАНИНУ Показати IP 6 Січня 2014 11:25
Щось подібне і я, 25-30 років тому, думав та любив обговорювати за рюмкою горілки в колі друзів .Широ вірив ,який поганий СРСР,яка у ньго недолуга економіка ,міг навести десятки аргументів на підтримку цієї тези,був переконаний ,як добре жити людям на Заході,десидентів вважав героями,які борються за Україну,зачитувався Солженіциним,Сахаровим,Грушевським, багато читав про голодомор,сталінські репресії, колективізацію і т.п.......У мене таке враження,що за останні 10-20 років ви зупинились у своєму розвитку,не прочитали жодної серйозної книги на історичну та суспільно- політичну тему,.впевнений,що ви навіть не чули про ці книги та їх авторів.Історія СРСР піддається постійній фальсифікації західними ,а в наш час і українським істориками=грантоїдами=.Візьмемо для прикладу бувшого троцькіста Хрущова,який люто ненавидів Сталіна .Переважна більшість укр. інтелігенції ,я вже мовчу про пересічних українців.,не прочитала жодної серйозної ккниги-дослідження про цього політика . Знання про Хрущова обмежуються цілиною,кукурудзою,карібською кризою,підтримкою Насера в Єгипті,чули про виступ в ООН і =кузькіну мать= та про розвінчання культу особи Сталіна на 20 зїзді.КПРС.Повторюю ,серйозних, аналітичних книг про цього державного діяча ,як і про Лєніна,Сталіна ,Гітлера,Черчіля український інтелігент, як правило, не читає. Хрущов підллий ,підступний і продажний політик,хоча встиг написати брехливі мемуари,. людина.яка нанесла непоправиму шкоду нашій країні ,по суті є зрадником народу,як і Горбачов та Єльцін. Доречі, ,,коли в 1962 святкували 90 річчя Черчеля і англійські парламентарі підняли за нього тост, як за самого антирадянськи та русофобськи налаштованого західного політика ,то у відповідь почули такі слова:= Хрущов Микита Сергійовисч зробив в 1000 разів більше шкоди Радянському союзу та Росії ніж я ,тому пропоную підняти тост за нього=. Безумовно ,в пізньому СРСР був дефіцит товарів,накопичувались проблеми,але для їх подолання не потрібно було проводити Горбачову згубної =перебудови=,не потрібно було знищувати країну,проводячи згубні, нікому не потрібні реформи Доречі,лауреат нобелівської премії по економіці,громадянин сша ,росіянин за походженням Лєонтьєв категорично виступив проти т.з.перебудови Горбачова та його згубних реформ ,почитайте що писав про Горбачава філософ Зіновєв (автор книги= Зияющие высоты=).У Комуністичному Китаї за останні 25 років ВВП держави зросло втричі та майже зрівнялось із ВВП США,доходи на одну людин зросли в 2.5 рази ,,400 мільйонів китайців, .в основному жителі іміст, мають заробітну плату в середньому 500-700 дол.сша,За прогнозами експертів, авторитарний,комуністичний Китай, з керівною КПК ,через 5-10 років остаточно буде домінувати в світі.ДоречІ,цього б не сталось, якби не були в 1989 році усунуті від влади прихильники Горбачова та китайської=перебудови= в політбюро КПК .Китай би розпався на декілька держав,там була б анархія,хаос та ніщета.Тепер, що стосується рівня життя СССР та в самостійній УкраїнІ.Розкрийте очі, почитайте серйозні дослідження ,або хоча б журналістські розслідування українських журналістів ,де вони наводять масу цифр,статистики і доводять, що життєвий рівень в Україні впав в10-15 разів. Або показник смертності,Не може кращати житя в державі і рости смертність ,.це аксІома.І останнє, народний депутат від =Свободи =Мельник ,як і всі його 8-рідних братів і сестер ,отримали в бувшому СРСР вищу медичну освіту,стали ллікарями ,.попробуйте це зробити зараз батькам для своїх дітей у багатодітній сім*ї .і не брешіть про життя селян-колгопників ,особливо в часи Брєжнєва-Андропова Не рідко вони мали на ощадних книжках по 30-50 тис.радян.крб.І подивіться на сучасні українські села-безробіття,безгрошів*я,безпробудне п*янство .
Корінний лучанин Показати IP 6 Січня 2014 14:54
"не брешіть про життя селян-колгопників ,особливо в часи Брєжнєва-Андропова Не рідко вони мали на ощадних книжках по 30-50 тис.радян.крб." - ЦЕ ХТО МАВ 30-50 ? ОДИНИЦІ!!! Ви що несповна РОЗУМУ!!! Моя мати та тітка і дуже багато інших отримували пенсії по 12крб. !! Ще раз кажу, я говорю про пенсії а не про заощадження!!! ГРОШОВУ реформу 1960р ПАМЯТАЄТЕ! Скільки пропало заощаджень! Мій дід теж мав хороші заощадження, гроші правда у себе тримав , банку( ощадкасі не довіряв). Горбом своїм при землі заробляв, в хоромах не жив ! Самим більшим капіталом вважав землю, туди і вкладав гроші ! Освіту мав 4 класи польської школи- не кандидат наук. Але добре розбирався в господастві. Землю купував як земля була товаром( ще при ПОЛЬЩІ). Совєти прийшли все забрали. Зараз на частині тих земель - царське село на околиці Луцька. А ви мені " втюхуєте" якусь нісенітницю, ЦЕ ЯКОМУСЬ ПАЦАНУ МОЖЕТЕ ГОВОРИТИ , а не мені. Про цей період життя я добре знаю!!!
БОГДАН-НЕРВОВОМУ ЛУЧ Показати IP 6 Січня 2014 17:44
Хочу вас розчарувати,я у доброму гуморі та при світлому розумі.Доречі,існує неофіційна статистика ,скільки волинян на 1січня 1991 року ,в тому числі,які проживали в сільській місцевості ,мали на ощад.книжках більше 15 тис.рад.крб.Виявляється ,таких було не одиниці,а десятки тисяч чол.Інша справа,що багато з них цими грошами не скористались .=Рухівці= ж правди людям не говорили-розпадеться Союз- пропадуть ваші гроші .Так і сталось. Брехали ,що після утворення самостійної України ,життя стане значно краще,ну просто шоколад в маслі. Доречі, подібним чином брехав І Єльцін росіянам ,який у вересні 1991 року заявляв,що після введення капіталізму в Росії, ціни зростуть лише в 2-3 рази ,а=потом начнется мощный экономический подъем России,благосостояние россиян увеличится в разы=. Що з того вийшло добре відомо. Ціни виросли і в Росії і в Україні в сотні разів ,в кінці -кінців люди втратили майже всі соціальні завоювання ,які мали при Радянському Союзі.:практично безкоштовна медицина, .освіта,низькі ціни за момунальні платежі,ж.д транспорт і т.п.Щоправда, тут слід внести уточнення,хто мав по 15-30 тис на ощад.книжках, такі гроші ,звичайно ,в колгоспах не заробили. Вони тримали бичків на продаж,займались іншою,по суті підприємницькою діяльністю,яка в умовах тодішнього СРСР давала непоганий прибуток. Зараз таких грошей в капіталістичній Україні не заробиш(1 рад.крб вартував близько 2х дол.сша,а можливо і більше) Що стосується пенсій на селі,то після 1980 року таких пенсій-12 крб - вже не було.Тепер трохи історії.В Західній Україні,яка до 1939 року входила до складу Польщі ,бізнес контролювали поляки та євреї,прості українці не мали змоги своїм дітям дати вищу освіту,або пристойну державну посаду. В Галичині та Волині після терору, розв*язаного урядом Пілсудського,на 1936 рік залишилось всього близько 100 українських середніх шкіл(гімназій) ,хоча в 1920 році в ЗУНР таких шкіл було близько 4 тис .Було знищено сотні українських церков та українських хат-читалень. Проводилась жорстка політика ополячення та окатоличення українців. Ви хочете ,щоб повернулись ці часи?А ви мені толдичите про польський рай для українців.в Речі Посполитій.Проти такого =раю=бандерівська ОУН вела з польською державою жорстоку боротьбу. У ЛЬВОВІ в 1940 році проживало близько 100 тис євреїв,100 тис поляків і лише 20 тис українців ,які працювали наймитами та батраками в поляків та євреїв. Найкращі землі на Волині були, також, у власності так званихі =осадників=-польськіих колоністів,а не українців.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus