USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Петро Кралюк : Що ми відзначаємо 23 лютого?
Нині в Україні тривають дні трауру у зв'язку з загиблими людьми у Києві на Майдані. Тож не до свят. Проте редакція Інформаційного агентства Волинські Новини вирішила оприлюднити публікацію волинянина Петра Кралюка, який 23 лютого відзначає власний день народження. Мета - задуматися чи потрібні в нашій оновленій країні свята, які символізують часи не надто сприятливі для розвитку України.



Свято 23 лютого, яке зараз у нас відзначається як День захисника Вітчизни, мало кілька модифікацій. Спочатку це було вузькопрофесійне свято військових Червоної армії. Вперше його відзначили 23 лютого 1919 р. Дату вибрали випадково, не прив’язуючи до історичних подій. Просто в той час 23 люте припало на неділю. Наступного разу 23 лютого як День Червоної армії святкували аж у 1922 р. У 1923 р. воно отримало офіційну назву – День Червоної армії й флоту, з 1949 р. – День Радянської армії та військово-морського флоту. Наступною модифікацією свята стала модифікація сталінська. 23 лютого 1938 р. помпезно відзначалося 20-ліття Червоної армії. Це свято фактично стало «всенародним». Тоді виробилася легенда, що 23 лютого 1938 р. створені частини Червоної армії протистояли німцям під Псковом і Нарвою. Свято мало відверто мілітаристський характер. Не треба забувати, що Сталін в 1938 р. готувався до світової війни. До того ж армію він розглядав як одну з головних опор свого тоталітарного режиму. У такому мілітаристському вигляді свято 23 лютого існувало в 40-50-их рр. ХХ ст. У період «відлиги» й «застою» воно зазнало стихійної «гуманізації». Зберігаючи свою мілітаристську основу, День Радянської армії набув нової модифікації, ставши гендерним чоловічим днем. Таким це свято й залишалося до кончини СРСР. Четверту модифікацію цього свята, яке в Україні й деяких країнах СНД іменується Днем захисника Вітчизни, можна назвати пострадянським. Це таке собі свято ностальгії за радянським минулим. В Україні воно було введене Указом Президента України Леоніда Кучми в 1999 р. Реально цей Указ став піар-технологією, яка мала на меті забезпечити Кучмі підтримку прорадянськи налаштованих людей на президентських виборах у цьому році.


Чи має свято 23 лютого історичне підгрунття?
Іноді виникає питання, чи має свято 23 лютого якесь історичне підгрунття? Реально такого підгрунття нема. Ще в 1923 р. в журналі «Військова думка і революція» було заявлено, ніби 23 лютого 1918 р. якась перша червоноармійська частина вступила в бій з німцями. Правда, багаторічні пошуки цієї військової частини не дали результатів. У 1938 р. Сталіним була санкціонована легенда, що 23 лютого 1918 р. створені частини Червоної армії зупинили німців під Псковом та Нарвою. Ця легенда набула статусу офіційної. Вона фігурувала в історичних та енциклопедичних виданнях. Хоча, насправді, ніяких боїв під цими містами тоді не було, як, зрештою, не було й ніякої Червоної армії. Останню почали створювали лише навесні 1918 р., а завершився цей процес улітку того року. І все ж 23 лютого 1918 р. дещо відбулося. Якраз у цей день вище більшовицьке керівництво дало згоду на укладення ганебного Брестського миру з німцями та їхніми союзниками.

Чи можна «українізувати» свято 23 лютого?
Зараз маємо певні спроби «українізувати» свято 23 лютого. Наприклад, деякі автори звертають увагу, що в цей день 1918 р. частини армії Української Народної Республіки підійшли до Житомира, а наступного дня почали наступ, звільнивши згодом від більшовиків Київ та інші міста. Інше питання, чи варто здійснювати українізацію цього свята, яке має відверто радянський характер? До речі, 23 лютого 1918 р. - це «чорна дата» в історії кримсько-татарського народу, що давно живе на теренах України. В цей день більшовики розстріляли очільника Кримської національної директорії, одного з керівників кримськотатарського національного руху Номана Челебіджіхана.
Зрештою, давайте поставимо собі запитання, чи потрібне в незалежній Україні свято, яке б ґрунтувалося на відверто неправдивій радянській міфології, яке, свого часу, було «освячене» Сталіним і яке було відновлене в незалежній Україні задля перемоги Кучми на президентських виборах 1999 р.? Звісно, зараз є чимало людей, які служили в Радянській армії і для яких 23 лютого асоціюється з приємними спогадами, військовою доблестю і т.д. Хай ці люди, якщо хочуть, відзначають згадане свято. Але навіщо його нав’язувати іншим українцям, надавши цьому святу статусу офіційного?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Ленін на Донбасі – це не просто Ленін. Це, вважайте, один із головних місцевих символів. Для донбаських міст і містечок,…
Книга Наталі Старченко «Честь, кров і риторика. Конфлікт у шляхетському середовищі Волині (друга половина XVI – XVII століття)», яка видана…
Коментарів: 5
ага Показати IP 23 Лютого 2014 00:08
Всі московські традиції, що применшують наші традиції і славу - треба ліквідувати і 23-е в тому числі. Добре розібрали історично ті події і дійсно тепер свято виглядає як мінімум безглуздим.
ОЛЕНА Показати IP 23 Лютого 2014 14:07
Якщо добре покопатись в історії України,то можна гамна не менше віднайти на дати,які святкують укр. націоналісти та =свідомі= українці. Тому пане Кралюк, не суньте свої вонючі руки до свята 23 лютого. В Україні є своєрідний консенсус, що це свято захисників вітчизни та свято всіх українських мужчин.І цього досить.
Гость Показати IP 23 Лютого 2014 16:59
Ти Кралюк ну суть свого носа до цього свята. Ми старше покоління служило в цей час майже всі в армії і виконували свій почесний обов"язок- бути захисником вітчизни.А ти,напевно, не служив, а сидів у мами під спідницею. Це свято всіх мужчин Вітчизни, от і зараз наші діти повмирали за свою Вітчизну,які молоденькі в армії і не служили.А ти не пішов на барикади, а сидів у теплоцу кабінетику. Не смій чіпати цього свята.Хто не хоче, хай не святкує,то його діло.Українська армія ніяка, вона нікого не захищає-ось ще мить і була би стріляла по своїх людях.Ти комуняка ще та партійнв
Костянтин Показати IP 24 Лютого 2014 03:00
Доки є люди які дійсно і чесно служили вірою і правдою своїй країні, хай вона і називалась СССР, це було і є свято Армії ї захистника Вітчизни. Через років 30 не буде і тебе і твог блогу, можливо і пам,ятників не буде. І знову буде копання що ще зруйнувати))))))))))) Як то вано не смішно - хто не хоче признавати своєї історії , яка б вона не була, той і сам уходить в нікуді. Мійже по біловистьськи "Кто был ничем тот стал никаем))))))" А Советской Армии СЛАВА В захистникам Вітчизни слава!!!!!!!!
Петрові Кралюку Показати IP 25 Лютого 2014 12:39
Пане Петре! При всій повазі до Вас, дозвольте з Вами не погодитися. Допоки живемо ми, старше покоління, яке відділо роки службі Батьківщині - не Вам просторікувати про це свято. Доки Ви вчилися, захищали кандидаткські і докторські, ми берегли кордони і небо, виховували тисячі справжніх чоловіків, будували сотні обєктів народного господарства, збирали хліб. Не потрібно паплюжити цей день, допоки ми живі. Не буде нас - святкуйте коли захочете. З повагою - Павло. учасник Празької весни, інвалід військової служби без групи інвалідності (не вистачило грошей, щоб дати голові МСЕК, а так документи повністю підходять).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus