USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Чат із в.о. начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПА в області Людмилою Арендарчук
Гість чату на «ВН» - виконувач обов'язків начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПА у Волинській області Людмила Арендарчук. Тема розмови - «Спрощена система: нові можливості та нові обов’язки».

Початок розмови о 17.00

Сергійок: Заяву на єдиний податок здав 4-го січня. Коли видадуть свідоцтво платника єдиного податку?

Заява розглядається протягом 10 календарних днів.

Sonya: Чи має право приватний підприємець на роздрібну торгівлю ювелірними виробами ,якщо він відноситься до другої групи платників єдиного податку?

Суб'єкти господарювання, які здійснюють торгівлю ювелірними виробами, не можуть бути платникми єдиного податку.

@SS: На який термін видається свідоцтво платника єдиного податку з 2012 року?

Цей документ видається безстроково виключно суб'єкту господарювання або уповноваженій ним особі та не може передаватися для провадження господарської діяльності іншим особам.

Віктор***: Доброго дня! Скажіть, будь-ласка, чи потрібно реєструвати книги обліку доходів і витрат за новою формою на найманих працівників, чи лише на підприємця? Оскільки в затвердженому Порядку ведення книги цей момент упущено.

Книга обліку доходів для платників єдиного податку для першої, другої групи та третьої без сплати ПДВ ведеться суб'єктом господарювання.
А для третьої групи потрібна книга доходів і витрат, яка також ведеться суб'єктом господарювання.

ANjY: пані Людмила, які ставки єдиного податку для так званих першої, другої та третьої груп?

Ставки єдиного податку встановлюються у відсотках, це – фіксовані ставки, до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року, та у відсотках до доходу, тобто відсоткові ставки).
Фіксовані ставки встановлюють сільські, селищні та міські ради для фізичних осіб-підприємців залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
для першої групи платників єдиного податку - у межах від 1 до 10% розміру мінімальної заробітної плати;
для другої групи платників єдиного податку – 2-20%.
Відсоткова ставка єдиного податку для третьої групи платників єдиного податку встановлюється у розмірі:
3% доходу - у разі сплати ПДВ згідно з Податковим кодексом;
5% - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Віктор***: Скажіть, будь-ласка, коли почнуть приймати Декларації за новою формою?

Для платників, які обрали спрощену систему оподаткування з 1 січня 2012 року, за новою формою податкова декларація приймається упродовж 40 днів по закінченню першого кварталу.

Volyn: Хто здійснює нарахування авансових внесків єдиного податку для фізичних осіб першої і другої групи та на підставі яких документів?


Нарахування авансових внесків для підприємців, які є платниками єдиного податку першої і другої груп здійснюють органи державної податкової служби на підставі заяви такого платника щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Депутат: Я здаю в оренду нерухомість у Ківерцях. Підкажіть, яку групу мені потрібно обрати на єдиному податку?

Фізичні особи-підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, установленим для цієї групи та відповідним нормам Податкового кодексу України.

Руслана: Фізична особа-підприємець на єдиному податку за 2011 рік має валовий дохід, що перевищив 300 тис.грн. З 1 січня 2012 року даний підприємець тимчасово припинив діяльність. Чи потрібно йому писати заяву на реєстрацію платника ПДВ з 1 січня 2012 року?

У кожному конкретному випадку слід детально вивчити ситуацію. Для цього підприємець повинен звернутися у податкову службу за місцем реєстрації.

НежнаЯ: Я працюю у сфері бухгалтерського обліку. Чи можу я перейти на спрощену систему оподаткування?

Ні. Не можуть бути платниками єдиного податку підприємці, які працюють у сфері аудиту. Адже аудит – це перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб’єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів.
При цьому закон про бухгалтерський облік та фінансову звітність визначає, що бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.
Враховуючи те, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платникам єдиного податку.
Тетяна Грішина: Чи планує податкова якісь пільги, продовження терміну подачі документів на єдиний податок для тих підприємців, які просто фізично через обмежений людський ресурс в відділі реєстрації СПД не зможуть подати документи до 25 січня?

Згідно з чинним законодавством термін подачі заявки - до 25 січня. Для створення максимально зручних умов для платників під час подачі заяв на спрощену систему оподаткування у податкових інспекціях області працюють у вихідні і святкові дні до 16.00, а у робочі дні - з подовженим графіком, до 20.00.
До речі, станом на сьогодні більше 4 тисяч волинян уже подали такі заяви. Раджу не відкладати візит до податкової на останні дні.

Руслана: Якщо фізична особа-підприємець на єдиному податку зареєстрова в районі, а роздрібну торгівлю здійснює в місті, на який рахунок сплачувати єдиний податок - районного бюджету чи міського?

За місцем податкової адреси підприємця (перебування на обліку платника податку).

Михайло Шелеп: добрий вечір. скажіть, для СПД третьої групи чи потрібно разом із заявою подавати розрахунок доходів за минулий рік?

Розрахунок доходу за попередній рік обов'язково додається до поданої заяви.

Спостережливий: Чи дозволено надання послуг аудиту платниками єдиного податку у 2012 році?

Законодавство передбачає, що не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи - підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Михайло Шелеп: що розуміється в формі заяви (для спрощенців) під місцем здійснення діяльності? чи може підприємець як і раніше вказувати місцем здійснення діяльності всю країну - Україну?

Необхідно вказати фактичне місце здійснення діяльності. Тобто заява передбачає найменування населеного пункту, індекс та адресу.

VLAD_i_MIR: Чи можу я надіслати поштою заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та яка дата буде вважатись датою подання заяви?

Заява про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування разом з розрахунком доходу за попередній календарний рік може бути подана фізичною особою-підприємцем як особисто, так і надіслана поштою.
Якщо заява про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування направлена до податкового органу поштою, то датою подання такої заяви буде вважатись дата надходження її до податкового органу, тобто дата реєстрації в журналі реєстрації вхідної кореспонденції.

Євгенія: Підприємець- платник єдиного податку у 2011році,бажає у 2012 році бути платником єдиного податку третьї групи (5%) без сплати ПДВ. Чи може він це зробити, якщо його валовий дохід за 2011 рік перевищив 300 тис.грн.?

Суб'єкт, який перебував на спрощеній системі у 2011 році і отримав валовий дохід більше 300 тисяч гривень, може обрати третю групу єдиного податку зі сплатою 5% із доходу.

Мечта: Що є доходом фізичної особи - платника єдиного податку?

Доходом фізичної особи-підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового тобто звітного, періоду в грошовій формі (чи готівкою, чи в безготівковій формі); матеріальній або нематеріальній формі.

Але треба додати, що при цьому до доходу не включаються отримані пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Водночас, згідно із Податковим кодексом, до суми доходу за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів, робіт, послуг.

Каріна: чому податкова давить на малий бізнес своїми нововведеннями, адже минулі нововведення примусили уже біля треть підприємців Волині припиняти діяльність?

При підготовці цього закону по спрощеній системі оподаткування використано не лише наявна законодавча база, а й зауваження та пропозиції підприємницької спільноти.
Приміром, відмінено доплату єдиного податку за найманих працівників. Для підприємців першої та другої групи, які не використовують найманих працівників, мають право на одномісячну відпустку раз на рік. Окрім цього, впродовж всього часу вони не сплачують єдиний податок. У випадку хвороби підприємця, якщо вона триває 30 і більше календарних днів і підтверджена відповідними документами, також не платиться єдиний податок за один місяць.
Протягом минулого року кількість підприємців фізичних осіб на Волині суттєво не змінилася.

Податкова: За яких умов я зможу бути платником єдиного податку другої групи? Працюю у сфері надання побутових послуг
До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи - підприємці, які надають послуги платникам єдиного податку чи населенню, займаються виробництвом чи продажем товарів, ведуть діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають таким критеріям:
не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
обсяг доходу не повинен перевищувати 1 000 000 гривень.

Але це не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.
VolynNews: Що ви побажаєте нашим читачам у Новому році?
В першу чергу - здоров'я і хорошого настрою. А актож - приємних новин і радісних подій!
З головою передвиборчого штабу Юлії Тимошенко на Волині Анатолієм Грицюком поспілкуватися владося лише близько 21 години вечора. Виборчі дільниці закрилися…
Балакаємо з головою партії "Фронт змін" у Волинській області Олександром Пизою
На чат-марафоні "Волинських новин" - голова Волинської обласної організації ВО "Свобода" Анатолій Вітів
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus