USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Чат з архієпископом Михаїлом
27 Листопада 2009 10:45
0
Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл сьогодні бере участь у чат-конференції інтернет-видання «Волинські новини».
Коля з Ковеля: Чому церква не дозволяє жінкам заходити до храму з непокритою головою, під час «критичних днів» і в штанях?
Найперше, всі звичаї поведінки людей в храмі, що наразі прийняті, з’являються не самі по собі. Їх диктує саме життя. Що стосується жінок із непокритою головою, то, це найперше, те що жінка своїй зовнішності приділяє уваги, вона це звершує для того, щоб привертати увагу, але це природно для суспільства. Що стосується перебування в церкві, то людина в церкві має виглядати так, аби не спокушати своїм виглядом сторонніх. Зокрема, це ж можемо сказати по відношенню до штанів, оголених частин тіла, незалежно від статі. Не можна перебувати у храмі із великою оголеною частиною тіла. Так чи інакше, погляд при молитві буде відволікатися…не залишаться часу для молитви.
Iryna: Які у Вас стосунки із владикою Ніфонтом?
Що стосується церковного життя, то в багатьох моментах в нас є спільні погляди на певні церковні питання. Це виливається у спільне прийняття рішень на Волинській раді Церков. Особистих контактів у мене із ним немає.
Volynianyn: На Волині останнім часом виникають конфлікти між громадами київського і московського патріархатів, чи уже всім надоїло воювати?
На сьогодні немає парафій, де існують якісь конфесійні протистояння.
Оленяточко: У чому церква вбачає сенс людського життя?
Взагалі, поява людини в світ – це є благословення Боже. І через це Боже благословення людина приходить…у світ, щоб славити Творця і блаженствувати у цій славі, прославляючи Його.
luchanka: Навіщо церковним служителем ієрархія: священик, владика, митрополит. З рангом людина стає ближчою до Бога?
Ієрархія церковна встановлена для того, щоб упорядковувати внутрішнє життя церкви.
gamer: Усі знають про єпархію - як про структуру, яка проводить Богослужіння. А чим ще живеВолинська єпархія?
Єпархія - це загалом спільнота багатьох релігійних громад і інших церковних структур, приміром, навчальні заклади. Якщо говорити про Волинську єпархію це ще монастирі , капеланська служба, соціальне служіння, видавництво…і все, що необхідне суспільству.
Iryna: Чому церкви встановлюють, якщо можна так висловитися, "розцінки" на церковні обряди (весілля, хрестини, відспівування померлого)? І хоч ця плата трактується як пожертва, все ж на пальцях можна перелічити ті храми, де дійсно не вимагають встановленої оплати. Здебільшого це залежить від порядності священика і від усвідомлення ним своєї місії.
Зважаючи на те, що церква в своїй основі не лише соціальне служіння, відповідно потрібно мати кошти. Приміром, на утримування храму, заробітну платню священнослужителів, працівників храму, для цього необхідні кошти. Один із церковних доходів є требовиконання. Ми не встановлюємо, ми лише пропонуємо певні кошти, для вирішення власних потреб. Якщо ж у людини немає коштів, це не означає, що їй буде відмовлено у требовиконанні, приміром, хрестини чи весілля.
Данте: Чим були зумовлені різкі у давтіших текстах Біблії, по якій причині її "редагували"? І чи можимо ми довіряти оновленим текстам?
Питання не зрозуміле. Але якщо говорити про українську Біблію, котра нещодавно з’явилася…Останній переклад Біблії був здійснений у 1903 році Пулюєм і Кулішем, оскільки вони були люди світські й із різних регіонів України, то тому й перекладали із власними словниковим запасом і тодішньою мовою. Цим викликана необхідність перекласти Біблію сучасною українською мовою і для цього були задіяні і філологи, і редактори, і спеціальна богословська комісія, яку очолив патріарх Філарет.  Він є і основним перекладачем.
Iryna: Як ви оцінюєте хід нинішньої передвиборної кампанії з точки зору священика?
Церква – поза політикою. Наше завдання, молитися, аби Бог не попустив нам за наші гріхи поганих керівників при владі. Кожен народ достойний свого правителя.
Петрівна: Як Ви зазвичай проводите Різдвяний піст?
Згідно з уставом церкви.
Оленяточко: демони існують? де про це написано в Біблії?
Демони існують. Найперше про це написано в Євангелії. «І бачив демона, як зірку із неба спадшого». Також диявол, головний демон спокушав Спасителя.
Tan4ik: Чи погоджуєтеся ви із твердженням, що церква сьогодні - це своєрідний бізнес?
Ні. Церква займається господарською діяльністю – це одне. В радянській часі це була інша термінологія…за незалежної України – інша. Бізнес передбачає отримання прибутку, а церква лише має отримати кошти, для того аби вирішити свої внутрішні проблеми, наприклад, виплату заробітної платні і ведення господарської діяльності, проте це не збагачення.
Daniel: Якщо є кохання, то чому люди мають обмежуватися у прояві фізичних контактів до шлюбу?
Законним фізичний контакт є лише у шлюбі. Все інше називається блудом і перелюбством.
Володя: Доброго дня , релігія і політика це тотожні речі? Чому ряд політиків використовують релігію у власних цілях?
Релігія – це не політика. Хоча слова політика означає інтереси двох або групи людей. Тому церква маючи свої цілі, завдання, контактує із політичними партіями в тій частині, де наші ідеї і мораль збігаються.
MassimoUA: Сьогодні майже усі конфесії ведуть переговори про об'єднання. На вашу думку наскільки це можливо і як ви до цього ставитесь?
Нашим бажанням є щоб в Україні була єдина Помісна Православна Церква. Це дасть можливість консолідувати українське суспільство і разом із тим, надасть можливість Церкві займатися тим, у чому і полягає її завдання, - спасінням душ людських.
Volynianyn: Як ви поясните поняття «рай» і «пекло»?
Власне розділення на такі поняття стосується моменту кінця світу, де душі праведних будуть перебувати у райському блаженстві, як перебував Адам до гріхопадіння. Ад – це є те місце, за словами Священного Писання, де «плач і скрегіт зубів», а, вірніше, вічні страждання душ за скоєні людські гріхи.
Exaboto: Якщо бог всемогутній та всезнаючий, то він створив людину знаючи який саме шлях вона вибере. Отже бог створив мене знаючи ща я буду грішником і проведу сповнене насолодою, насичене життя без усіляких дотримань заповідей, керуючись лише конституцією, і після смерті в рай не попаду а буду горіти в пеклі. Отже він садист. Як можна поклонятись такому Богові?
Господь як Всевидючий і Всезнаючий справді знає про майбутню долю людини. Але це не позбавляє людини права вибору. Він не коригує твою долю. Він знав про майбутні дії Адама, проте його не зупинив. Тому що надав Адамові свобідну волю, проте попередив його про наслідки вчинено ним вчинку. «Якщо ти з’їси плоди із цього дерева, - смертю помреш. Який же це садизм?
Маркіян: Як Ви ставитесь до людей, які називають себе цілителями і лікують молитвами?
Господь дійсно деяких людей обдаровує особливою благодаттю, за допомогою якої вони допомагають іншим людям, приміром, оздоровлюючи. Проте є й багато шарлатанів, які прикриваючись авторитетом Церкви, роблять із цього елементарний бізнес.
Тетянка: Це який священник біля вас сидить?
В редакції «ВН» знаходиться прес-секретар Волинської єпархії, протоієрей Віталій Собко.
Володя: Чому в Україні нема худих священиків?
Я за всю Україну відповідати не можу. Але в Волинській єпархії є і худі, і повні священнослужителі. Це залежить від фізичних особливостей будови тіла пастиря.
Петрівна: Як має вчинити православний християнин по відоношенню до свого духівника, коли розчаровується в ньому. Адже всі ми люди...
Я відповім словами старця: «Якщо ти бачиш, що твій духівник грішить, то ти не роби те, що він робить, але слухай і виконуй і робити те, чому він тебе повчає згідно із Євангелієм». Духівник також людина і може помилятися, і робити якість гріховні вчинки.
Exaboto: який у мене є вибір, якщо я, як і все інше в світі створене богом і на все воля божа?
Вибір є постійно. Ось і зараз, ви б могли задати це питання, а могли і не задати…Вибір все ж таки залишається.
mass: Чи бачили Ви кінофільм "Ангели та Демони"? Ваша думка про нього?
Не бачив. Коментувати не можу.
Маркіян: Якщо я хочу посповідатися перед священнослужителем особисто, віч на віч, це можливо?
Так. Це можливо.
Tan4ik: Ви сказали, що потрібно платити зарплату священослужителям... Скажіть, який середньомісячний дохід у Вас?
Я на церковному забезпеченні.
Тетянка: Чи повинен бути священослужитель вегетаріанцем? Чи схвалюєте ви вбивство тварин завдя наживи?
Це добровільний вибір священика, - бути вегетаріанцем чи ним не бути. Вбивство тварин заради наживи – не схвалюю.
Володя: Особисто вам, яка політична сила симпатизує? За кого будете голосувати на виборах президента 2010р.?
Буду голосувати за ту політичну силу, яка підтримує Київський патріархат.
Петрівна: В УПЦ Московського Патріархату існує таке поняття як ПЕРЕХРЕЩЕННЯ - тобто якщо дитину хрестили у храмі Київського Патріархату, то цей чин начебто "недійсний", не має духовної сили. Ваше ставлення до цього.
В Символі віри (молитва «Вірую») сказано: «Вірую в одне хрещення на відпущення гріхів». Це означає, що людина може прийняти хрещення лише один раз. В Настільній книзі священнослужителя, котра надрукована в Московській патріархії, є абзац. У ньому сказано, що в крайній потребі, за відсутності священика, хрещення може звершувати і мирянин. Але лише здійснюючи правильну саму формулу хрещення. А пастир, пізніше доповнює чин хрещенням. В такому випадку, якщо після мирян не перехрещують, то як можна перехрещувати після хрещення у Київському патріархаті?
Данте: Чому Ви вважаєте, що християнська релігія - сама правильна, що вона є істинна, а не Будизм чи Іслам?
Тому що я вірую в Ісуса Христа і вірю в Євангельські істини, не кажучи вже про історичний шлях християнства як доказ істини.
Tan4ik: Чому Ви приховуєте свої доходи??? Невже не можете назвати реальні цифри?? Наприклад, моя зарплатня 1300 грн. А ваша???
Щоб я вам не сказав, ви все-одно не повірите. Отримайте священицький сан і тоді зрозумієте, які доходи отримує пастир.
Маркіян: Якщо в дитини був втрачений хрестик, в якому дитину хрестили, можна провести якийсь ритуал, щоб отримати новий, але такої ж сили?
Нічим не відрізняється хрест по своєму значенню і силі, який отримуємо при хрещенні від інших, яких ми потім можемо придбати і освятити. Хрест, який ми отримаємо при хрещенні має лише значення пам’ятки, як перший хрест, отриманий у людському житті.
Данте: Безкінечне блаженство раю чи муки пекла... Чому така сурова покара чи велика винагорода за добрі діла чи гріхи одного життя?
Така воля Божа.
Iryna: Коли з церковної практики буде викорінено добровільно-примусове розкуповування літератури, газет, коли священик привозить певну кількість видань і ставить прихожан перед фактом, що за їх реалізацію йому треба відзвітуватися у єпархії? Адже є такі громади із 20-25 людей, яким зовсім не потрібні, скажімо аж 90 газет.
Лінощі людські можуть призвести до того, що людина перестане цікавитися будь-чим, у тому числі своїм спасінням. Тому церковна література, яку ми пропонуємо для наших віруючих, це є той мінімум інформації про віру і життя церкви, які маємо отримати і осягнути. А пастирі мають поширювати таку інформацію, слово Церкви.
Л. Яворська: Чи багато є гріхів, за які відлучають від церкви? Часто таке взагалі буває?
Від Церкви відлучають лише грішників, які не каються. Всі, хто приносить щире покаяння, а таких 99, 9 %, не відлучають від Церкви. Людина сама може себе відлучити від церкви через закам’янілість у вчиненні гріхів.
Петрівна: Як правильно давати милостиню? А якщо той бомж чи жебрак її просто проп"є - виходить, давши милостиню, ми стаємо співучасниками його гріха?
Я знову відповім словами старця: «Можеш дати милостиню, - дай, не можеш дати милостиню, - не осуджуй».
Володя: Покажіть свій гаманець? Скільки там грошей?
Гаманець звісно є. Проте він потрібен мені тоді, коли я ним користуюся. В редакції «ВН» він мені не потрібний, тому його із собою не взяв.
Exaboto: це в хрестових походах ви бачили "історичний шлях християнства", чи може в інквізиції?
Я маю на увазі християнський шлях як розвиток Церкви, починаючи від Ісуса Христа.
Діма з Копачівки: Що означає, коли сниться диявол?
По-перше, в сни не треба вірити. По-друге, сни бувають із різних причин. Приміром, від того, що ти побачив вдень, від того, в якому стані знаходиться твій організм. По-третє, сни бувають і від темних сил. Диявол може з’явитися уві сні під виглядом Божої матері. По-четверте, сни бувають віщі, вони послані світлими силами. Іван Богослов казав, що «не кожному духу вірте, але й випробовуйте його». Наприклад, якщо присниться навіть Божа матір, то її варто попросити перехреститися чи розказати Символ Віри. Адже Диявол може приховатися за будь-якою личиною. Також не варто виконувати «інструкцію», котру дали вам у сні, потрібно мати свій розум.
Маркіян: Зараз звідусіль йде мова про 2012 рік як кінець світу. Що Ви скажете з цього приводу?
Кінець світу буде! Лише для тих, хто не підготується до Євро-2012! В тому числі і для волинської влади, яка не розбереться із аеропортом у Жидичині і втатить дохід для волинян.Для всіх інших, - життя буде продовжуватися :)
Володя: Як ви святкуєте свій День народження? Які вам дарують подарунки?
Беру участь у параді на День Перемоги, отримую під час нього привітання і безкоштовно дивлюся салют. Моє День народження припадає на 9 травня. Щодо подарунків, - що хто подарує.
Софі: Чим на Вашу думку є НЛО? Чи вірите Ви в те, що існують інші цивілізації, створені Богом? Що про це каже Біблія?
Згідно зі Священним Писанням – світ створений один. Інших світів немає. Про НЛО тлумачити не можу. 
Тетянка: Ви займалися вигнанням демонів з людини?
Екзорцизмом не займався.
Exaboto: Чи стає з роками менше прихожан? чи змінюється їхній середній вік?
Парафіян не зменшується. Паства – молодіє.
Л. Яворська: Чи чули Ви про випадки, коли на луцьких кладовищах розривались старі могили-склепи, ймовірно членами якихось деструктивних угрупувань? Чи є якийсь ритуал, який необхідно провести, коли могилу осквернено?
Про наругу над могилами і пам’ятниками чув. У такій ситуації потрібно привести могилу до порядку, запросити священика, який звершить заупокійне богослужіння і окропить святою водою надгробник.
Iryna: Часто чуємо, що люди віддалилися від Бога та віри з власної ж вини. Мовляв (і ви про це сьогодні казали), завжди маєш вибір: чинити, як Бог велить, чи на власний розсуд. А, можливо, якусь частку вини за гріховність нашого суспільства несе і церква та священики, які десь недопрацьовують?
Церква є свята і непорочна. І вона немає вини через зневіру людей. Але священик своїм прикладом може відштовхнути віруючих від церкви. Для віруючого це є випробування стійкості віри. А пастир буде нести відповідальність за гріх спокуси.
Софі: Чи не правильніше було б охрещувати людину у зрілому віці, коли вона сама цього відомо захоче і вибере для себе ту релігію, яка їй більше до душі, адже охрещення немовляти позбавляє її вибору, так званої вільної волі, яку нам дає Бог?
Хто не хреститься від води і духа, не увійде в Царство Небесне. Людина, яка помре до 30-літнього віку нехрещена, не унаслідує Царство Небесне.
Володя: У Вас є власний автомобіль? Яка марка і вартість?
Власного майна не маю.
Петрівна: У Вас є ідентифікаційний код?
Є.
Софі: Які стосунки у церкви Київського патріархату з греко- та римокатоликами?
Доброзичливі стосунки.
Exaboto: винищити пів мусульманского світу, язичників та інших "інаковірців"хіба не є розвитком християнства? Чому християнсво най кровавіша релігія?
Люди по своїй гріховності, намагаються підкорити одне одного. Кого не вдається, - знищують. Неправедні були вчинки і у деяких Хрестових походах.
Володя: Скажіть будь ласка, можна журналістам ВН побачити , сфотографувати ваше закулісне життя(будинок ,квартиру,господарство,авто)? Якщо так, коли?
Я живу відкрито. Що ви ще хочете побачити?
Данте: Чому в неканонічних текстах Біблії згадується Ліліт, як перша жінка Адама, але в затвердженому християнстві про неї не згадується?
Це апокрифічна книга, в якій надумане ім’я першої жінки Адама. Адам означає «взятий від землі», так як його створив Господь із праху земного, що і стало його іменем. Єва означає «взята від мужа», згідно Священного писання, із одного ребра Адама Господь і створив жінку. Ознака дії і стала означенням імені.
Софі: Як Ви пояснете розбіжності у даті святкування Різдва Христового у католиків та православних?
Дату народження Ісуса Христа ніхто не знає, тому що про це ніде не написано в Євангелії. Ми святкуємо не дату, а подію. У язичників на Сході в цей час святкували величне свято сонця, що припадало на час зимового сонцестояння, яке припадало на період із 22 по 25 грудня. Був великий культ поклоніння сонцю як божеству. З настанням християнства Бог відкрив себе у своїй силі і тому ми повинні кланятися лише Богу. Саме тому перші християни із язичників шанували і сонце, і святу Трійцю. Тож Церква встановила у цей день - день народження Ісуса Христа.
Володя: Вам відомі факти , що на передодні президентських виборів 2004 р. в примусово-добровільній формі вилучались ікони з Волинських церков відомими діячами?
У Волинській єпархії Київського патріархату таких фактів немає.
Л. Яворська: Чи має право священик цікавитися окультними науками? Адже церковні ритуали теж можна вважати магічними?
Священику достатньо бути священиком. А Благодать Божа, яка через священика подається людям є найбільш дієва і всемогутня сила, яка надається людині.
Володя: Розкажіть про ваше хобі? Які страви Вам довподоби?
Я вихований в українській традиції, тому люблю українські страви. Щодо хобі чи захоплення, то люблю архітектуру і все, що цим пов’язано.
Iryna Kusha: Підприємство «Артос» належить вашій єпархії чи зареєстроване на певній людині? Як розподіляються його доходи?
Це підприємство співпрацює із монастирем згідно зі своїм статутом.
Exaboto: чи не думаєте ви, що враховуючи темпи науково-технічного прогресу і загальному зростанню інтелекту та знань людей землі, проіснувати християнству залишилось недовго?
«Пекельні ворота Церкви не здолають». Хрущов теж казав, що у 80-ті роки покажуть останнього священика. Де зараз Хрущов?
Iryna Kusha: Відомо, що на копійки за продані свічки, церква не розбагатіє. Якщо не секрет, хто допомагає вам будувати семінарію? Можете назвати благодійників?
Волинська громада.
Володя: У Вас є мобільний телефон? Яка марка,яка вартість даного телефона?
Мобільний телефон є. Вартості не знаю,бо його мені подарували.
stork: Чи можна паркувати авто на новій вашій стоянці біля новобудови? Працюю поряд.
Якщо немає заборони, паркуйтеся!
Л. Яворська: А через інтернет можна брати благословіння?
Благословення – це духовна дія священнослужителя, його можна брати через різні засоби спілкування. Приміром, через листи чи мобільне спілкування.
Петрівна: Чому одна жінка може зробити 10 абортів, чи - ще гірше - народити і викинути на смітник. Інша ж - роками лікуватися від безпліддя... Де справедливість???
Промисел Божий діє над кожною людиною індивідуально. І кожного Господь випробовує по-своєму.
Володя: Ваше ставлення до Корану?
Толерантно
Тетянка: Якщо дитина народжується не в шлюбі, то це "дитина гріха" чи все ж таки "Боже диво"?
Дитина, народжена поза шлюбом, рахується дитиною народженою в гріху. Але остаточно це визначить лише Господь.
Л. Яворська: Хочу попросити благословіння на піст. Щороку збираюсь спробувати дотримуватись посту в їжі і не виходить...
Бог благословить! Намагайтеся витримати цей піст, навіть якщо вам якийсь час це не вдається. Якщо з’являться якісь питання, зверніться до священика.
Володя: Хто був ініціатором проведення даної зустрічі (чатконференції)?
Ініціатором виступила редакція «Волинських новин».
Петрівна: Чи можлива дорога назад після прийняття чернецтва?
Не можлива
Tan4ik: Яка Ваша улюблена страва? Чи готуєте самі?
Сам не готую
Володя: Біблія Івана Федорова - це......
Це перша друкована книга.
Петрівна: Чи продовжуєте Ви опікуватися Жидичинським чоловічим монастирем?
Так
Петрівна: Чи правда, що гординя - найбільший гріх? Як не загордитися тим, що ти хороший :-)
Гордість – мати усіх пороків. А за те, який ти є, - дякуй Богові.
Володя: Яка у Вас освіта?
Вища
Тарас: Чи потрібно хреститися у храмі, коли під час богослужіння виголошуються слова: ...Оголошені(оглашенні) помоліться Господу. Поясніть, як трактується зараз поняття Оголошені?
Оголошені – це ті, хто готуються до хрещення. Всі церковні виголоси стосуються лише них.
Петрівна: Чи можна сповідатися Вам особисто?
Я не є сповідником у храмі, це таїнство здійснюють священики, але як виняток, я теж сповідаю.
Оленяточко: Чому у католицьких церквах віряни сидять, слухаючи проповіді? а в православних - ні? із чим це повязано?
Це пов’язано із традицією.
Iryna: Чому Ви не так часто "світитеся" на телебаченні, радіо і в газетах, як владика Ніфонт?
Хай мене знають по моїх ділах, а не по частому «мельканню на екрані».
Оленяточко: Чи існують відьми? Чому Церква перестала іх переслідувала аж до 18 сторіччя? Як виглядають відьми у розумінні Церкви?
Відьми існують. Це люди, одержимі демоном в певній мірі.
Петрівна: Наскільки мені відомо, існує таке поняття, як церковне розірвання шлюбу. Скільки разів за життя чоловік чи жінка мають право брати церковний шлюб?
Колись мій викладач у духовній семінарії казав так : «Благословенним є перший шлюб, допустимим є другий, а третій і далі, - то вже свинство». Церква дозволяє обвінчатися вдруге у храмі за певних умов.
Оленяточко: Чому деякі конфесії, приміром 50-ники, відкидають Старий Заповіт?
Задайте це питання п’ятидесятникам!
Петрівна: Як привчити дитину ходити до церкви і вести себе чемно? Мені соромно знаходитися в храмі, коли мій маленький син кричить і бешкетує, до того ж бабусі-прихожанки роблять мені зауваження...
Дітей привчають до церкви через свою любов до дитини і церкви і власним прикладом. В бешкетуванні дітей у храмі не є гріхом. А коли дитина занадто бешкетує, - на деякій час вийдіть із храму і заспокойте її.
Tan4ik: Чи мають священослужителі моральне і духовне право використовувати пожертви прихожан на купівлю висококласних авто??? Архієпископе, на якому авто їздите особисто Ви?
Моє авто нічим не відрізняється від автомобілів, на яких їздять лучани, ані по своїй вартості, ані по своєму класу.
Оленяточко: Чому Церква не вшановує Богиню і викреслила її із "списку почоту": Адже, у стародавніх євреїв була богиня родючості...а потім десь зникла?
У нас є лише Божа Матір, яку ми вишановуємо.
editor: ваше побажання читачам інтернет-видання "Волинські новини"?
Любити Волинь, бути патріотами свого краю і ніколи не зраджувати православну віру.
[cam]
На «Волинських Новинах» 18 квітня відбудеться чат із відомим українським письменником Степаном Процюком
На «Волинських Новинах» 21 березня відбудеться чат із головою Державної податкової служби у Волинській області Володимиром Михалчичем
На «Волинських Новинах» 15 лютого відбудеться чат із головою Волинської обласної ради Володимиром Войтовичем
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus