USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93
Березовський Борис Абрамович
0

Дата народження

23 січня 1946 р.

Спеціальність

доктор технічних наук

Проживає

Москва (РФ), Лондон (Велика Британія)

Посада

депутат Державної Думи РФ

Діяльність

бізнесмен, політик

Помер

23 березня 2013 р.

Російський бізнесмен.

Народився 23 січня 1946 в Москві. Помер 23 березня 2013 р. у Великій Британій.

Освіта

У 1967 році закінчив факультет електроніки Московського лісотехнічного інституту, в 1973-му - механіко-математичний факультет МГУ.

Закінчив аспірантуру Інституту проблем керування АН СРСР, де захистив кандидатську дисертацію за темою "Багатокритеріальна оптимізація".

У 1983 році захистив докторську дисертацію на тему "Розробка теоретичних основ алгоритмізації прийняття передпроектних рішень та їх застосування".

Кар`єра


З 1991 року - член-кореспондент Російської академії наук, член Міжнародного наукового товариства з теорії прийняття рішень, засновник Міжнародного наукового фонду.

Автор понад 100 наукових праць та низки монографій. Лауреат Премії ленінського комсомолу - вищої державної нагороди для молодих вчених в СРСР.

З 1989-го активно займається бізнесом. Був засновником і найбільшим акціонером ряду провідних російських компаній: ЛогоВАЗ, АВВА, ОРТ, ибнефть, Русал та іншію Входив до числа співвласників телекомпанії ТВ-6, видавничого дому Коммерсант, Независимой газети, Нових известий.

У 1992 році створив перший приватний незалежний благодійний фонд "Тріумф" на підтримку російської культури.

Почав активно займатися політикою з 1995 року. У 1996-му Березовський об`єднав російських олігархів в боротьбі проти комуністів. Запропонував президентові Борису Єльцину призначити Анатолія Чубайса керівником виборчого штабу, а пізніше переконав генерала Олександра Лебедя підтримати Єльцина на виборах, на яких той здобув переконливу перемогу.

1998-1999 роки - Виконавчий секретар Співдружності незалежних держав (СНД). У 1998-му розробив концепцію реформування СНД, яка була скасована після його відставки, ініційованої головою уряду РФ Євгеном Примаковим.

Депутаська та партійна діяльнсть

1999-2000 роки - Депутат Державної Думи РФ від Карачаєво-Черкесії.

Восени 1999-го був ініціатором та ідеологом створення передвиборного блоку «Єдність», який переміг на виборах у Держдуму. Став автором символіки блоку «Єдність» - Медведєв.
(Міжрегіональне Рух Єдність). Пізніше виборчий блок «Єдність» був перетворений в політичну партію «Єдина Росія».

У 2000 році Березовський брав активну участь у кампанії з обрання Володимира Путіна президентом РФ.

Улітку 2000-го на знак незгоди з політикою Путіна відмовився від депутатського мандата Гоcдуми РФ, а восени під тиском Кремля виїхав з Росії і з тих пір знаходився в еміграції, проживав у Лондоні.

У 2001 році заснував у Нью-Йорку Фонд громадянських свобод для підтримки демократичних реформ на пострадянському просторі.

У 2003 році опальний олігарх отримав політичний притулок у Великобританії.

Інші відомості

У 2004-му активно підтримав "помаранчеву революцію" в Україні.

Восени 2006-го в Лондоні радіоактивним ізотопом полоній-210 був отруєний соратник Березовського Олександр Литвиненко. Офіційна Москва висунула припущення про причетність Березовського до цього злочину, в той час як сам бізнесмен побачив у "справі Литвиненка" руку Кремля.

На Березовського було скоєно шість замахів і спроб замахів. Остання спроба була зроблена в червні 2007-го в Лондоні. В результаті одного з замахів загинув водій, був важко поранений охоронець, сам Березовський отримав опіки. Жодне з замахів не було розкрито.

Російська Генпрокуратура в період з 1997 року по даний час порушила 11 кримінальних справ проти Березовського. Зокрема, опального олігарха звинувачували за статтею "насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади".
РФ неодноразово вимагала його екстрадиції як від Великобританії, так і від Латвії. Березовський має паспорт на ім`я Платона Єленіна.

Березовський у Росії заочно визнаний винним у шахрайстві і легалізації грошових коштів, придбаних злочинним шляхом при укладенні договору на постачання крупної партії автомобілів між ВАТ АвтоВАЗ та АТЗТ ЛогоВАЗ, і засуджений до позбавлення волі на 13 років.
Система Orphus