USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Запитай юриста
[2 Листопада 2016 22:44] Ersten Blitz: Доброго дня. На даний момент я здобуваю ступінь магістра, заочно, але на державному замовленні. До завершення навчання залишився один симестр та дипломна робота. Нещодавно я отримав повістку про "строкову службу".
У військовому комісаріаті мене запевнили, що під час несення служби мені буде надана можливість закінчити навчання. Наскільки їх твердження правдиві?
Чи маю я право вимагати відпустку на час сесії?
Якщо я візьму академічну відпустку в університеті, чи збережеться за мною державне місце?
І чи можу я сподіватись на скорочений строк служби?
Відповідь юриста:
Доброго дня! Наводжу для Вас норми, якими визначено право на додаткову відпустку на навчання військовослужбовця.
Відповідно ст. 180 Указу Президента України Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі - Указ), військовослужбовці мають право на відпустки. Надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них здійснюється відповідно до порядку, встановленого Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".
Згідно п. 2 - військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються додаткові відпустки у зв'язку з навчанням.
За приписами ст. 181 Указу, щорічні додаткові відпустки можуть бути використані одночасно зі щорічною основною відпусткою або в інший строк з урахуванням побажання військовослужбовців та інтересів військової служби. Їх тривалість не впливає на тривалість щорічної основної відпустки. У разі переміщення військовослужбовця по службі невикористана ним відпустка (частина відпустки) надається за новим місцем військової служби.
Згідно Положення про проходження військової служби солдатами (матросами), сержантами і старшинами Збройних Сил України, особи рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, мають право на додаткові відпустки у зв'язку з навчанням у вищих навчальних закладах без відриву від служби (ст. 53); Тривалість і умови надання відпустки для навчання даної категорії військовослужбовців такі ж як і у попередньої (осіб офіцерського складу, прапорщиків (мічманів) (ст. 56).
Відповідно приписів ЗУ «Про відпустки» працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки:
1) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на першому та другому курсах у вищих навчальних закладах:
- незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання - 30 календарних днів;
2) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах у вищих навчальних закладах:
- незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання - 40 календарних днів;
3) на період складання державних іспитів у вищих навчальних закладах незалежно від рівня акредитації - 30 календарних днів;
4) на період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) студентам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації, - два місяці, а у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації - чотири місяці.
Тривалість додаткових оплачуваних відпусток працівникам, які здобувають другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечірньою) формою навчання у навчальних закладах післядипломної освіти та вищих навчальних закладах, що мають у своєму підпорядкуванні підрозділи післядипломної освіти, визначається як для осіб, які навчаються на третьому і наступних курсах вищого навчального закладу відповідного рівня акредитації.
Як видно, з наведених норм не вбачається будь-якої заборони чи обмеження щодо надання військовослужбовцю додаткової відпустки на навчання.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus