USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Запитай юриста
[26 Грудня 2016 11:24] Читачка: Добрий день! Я живу в приватизованій квартирі багатоквартирного житлового будинку на другому поверсі. Під моєю квартирою, яку я викупила у міської ради ще у 1992 році та перерахувала на рахунок останньої заощадження своєї сім’ї згідно договору купівлі-продажу, що був зареєстрований державним нотаріусом, без моєї згоди, викупивший квартиру підприємець, переобладнує в промтоварний магазин.
Прошу через вашу газету дати відповіді на наступні запитання:
Чи несе відповідальність міська рада, як продавець моєї оселі, за погіршення житлових умов моєї сім’ї? На мої скарги її працівники відповідають класичними для СРСР, а тепер і незалежної України, відписками, уникаючи відповіді на конкретно поставлені запитання.
Згідно яких нормативних чи законодавчих документів дозволяється квартири, що знаходяться на перших поверхах житлових будинків, переобладнувати у торгівельні заклади?
Чи дозволяється це робити без згоди жителів квартир цих будинків, а потрібна лише згода державної архітектурно-будівельної інспекції?
Що означає бути власником квартири в багатоквартирному будинку? Тобто мені, як власнику належить лише все, що знаходиться всередині квартири чи й те, що на зовні в її межах, а саме зовнішні (фасадні стіни) чи це власність ОСББ, а може взагалі нічия і кожен може робити, що захоче?
Чи можу я самостійно ліквідувати самовільно, без мого дозволу, зроблену власником квартири, що внизу, конструкцію (навіс), закріплену під моїм вікном і фактично на моїй території, чи потрібно чекати рішення суду, оскільки годі чекати на реакцію державної архітектурно-будівельної інспекції? Нашому будинку 52 роки, він будувався наспіх, без дотримання будівельних норм, з дешевої цегли і, як у більшості випадків в СРСР, будматеріали розкрадались. Даний навіс вже важить близько 50 кг і якщо на ньому утвориться ще й льодяна брила після процесу танення нанесеного туди снігу, то буде важити близько 400 кг.

Троси, що майже 1 см в діаметрі, витримають навантаження, а ось несуча стіна навряд чи. Я взагалі дивуюсь, якій «світлій голові» могла прийти ідея такої безглуздої конструкції. Добре, якщо не витримає саме кріплення навісу, а якщо не витримає сама стіна і частина її відвалиться. Тоді рухнуть вниз всі квартири від 5 поверху, що розміщені над нашою. Це щоб ви зрозуміли, що мої претензії до підприємця не голослівні.
Де і в якій інстанції, окрім суду, я можу оскаржити дозвіл на відкриття магазину?
Чи є в мене шанс отримати позитивне рішення в суді, а саме заборону переобладнання квартири в магазин, якщо це знадобиться?
Дякую за відповіді.
Відповідь юриста:
Доброго дня!Я вже надавав Вам відповідь не це запитання. Продублюю його.

1. Міська рада, як продавець квартири, не несе відповідальності за погіршення житлових умов Вашої сім’ї, за умови, що таке погіршення сталось не з вини міської ради.

2. Переобладнання допускається якщо його здійснювати у відповідності до проекту, що розробляється відповідною ліцензованою проектною організацією, і за умови реєстрації декларації про початок будівельних робіт в даному випадку відділом державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради. Конкретні вимоги ДБН я Вам не зазначу – це будівельне питання, а не юридичне.

3. Це дозволяється робити без згоди мешканців будинку. На другу частину запитання міститься відповідь у відповіді попереднє запитання.

4. Детальна відповідь на це питання міститься у Рішенні Конституційного Суду України N 4-рп/2004 від 2 березня 2004 року у справі за конституційним зверненням Ярового Сергія Івановича та інших громадян про офіційне тлумачення положень пункту 2 статті 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" та за конституційним поданням 60 народних депутатів України про офіційне тлумачення положень статей 1, 10 цього Закону (справа про права співвласників на допоміжні приміщення багатоквартирних будинків). У форматі цієї онлайн консультації відповідь на це питання буде занадто загромадженою, тому краще ознайомтесь із даним рішенням.

5. Ви можете це зробити, однак це буде незаконно, і за це зможете понести відповідальність, як адміністративну (за самоуправсто), так і цивільну - у вигляді відшкодування матеріальної шкоди, завданої знесенням конструкції.

6. Окрім суду, не має куди оскаржувати дозвіл на відкриття магазину.

7. На це можна прогнозовано надати відповідь після детального вивчення ситуації юристом та фахівцем у галузі будівельного нагляду.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus