USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Запитай юриста
[14 Березня 2017 10:39] Аліна: Доброго дня! Буду дуже вдячна за фахову консультацію з приводу такої ситуації: директора комунальної друкарні (з яким органом місцевого самоврядування укладено контракт, і який є посадовою особою юридичної особи публічного права) судом визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч.1 (неповідомлення безпосереднього керівника про наявність реального конфлікту інтересів) та ч.2 (вчинення дій в умовах реального конфлікту інтресів) статті 172-7 КУпАП та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 3400 грн. Будь-які інші види стягнень до директора судом не застосовувались.
На адресу органу місцевого самоврядування, в підпорядкуванні якого знаходиться друкарня та, відповідно, її директор, надійшла копія постанови місцевого суду (про притягнення директора до адміністративної відповідальності) "для відома та виконання". Про виконання постанови необхідно повідомити суд.
Питання:
1)чи повинен зі свого боку орган місцевого самоврядування притягувати директора комунальної друкарні до дисциплінарної відповідальності (відповідно до ч.2 статті 65 Закону україни "Про запобігання корупції"), адже директор вже покараний штрафом?
2) яке дисциплінарне стягнення можна застосувати до директора у такому разі?
Відповідь юриста:
Доброго дня! Скажу так. З метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення або невиконанню вимог цього Закону в іншій спосіб, за поданням спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції або приписом Національного агентства рішенням керівника органу, підприємства, установи, організації, в якому працює особа, яка вчинила таке правопорушення, проводиться службове розслідування в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

З введенням в дію Закону № 889 службові розслідування, проводяться у відповідності до Глави 2 "Засади дисциплінарної відповідальності" розділу VIII цього Закону з урахуванням Порядку обліку та роботи з дисциплінарними справами, затвердженого постановою КМУ від 03.03.2016 № 49. Дисциплінарні провадження ініціюються суб’єктом призначення.

Службове розслідування стосовно державних службовців, які займають посади державної служби категорій "Б" і "В", проводиться дисциплінарною комісією у державному органі.Тривалість службового розслідування не може перевищувати один місяць. За потреби зазначений строк може бути продовжений суб’єктом призначення, але не більш як двох місяців.

З метою збору інформації про обставини, які стали підставою для порушення дисциплінарного провадження, для визначення дисциплінарною комісією формується дисциплінарна справа. Рішення про накладення на державного службовця дисциплінарного стягнення чи закриття дисциплінарного провадження приймає суб’єкт призначення протягом 10 календарних днів з дня отримання пропозицій Комісії, подання дисциплінарної комісії у державному органі.

Рішення оформляється відповідним актом суб’єкта призначення. Якщо під час розгляду дисциплінарної справи у діях державного службовця не виявлено дисциплінарного проступку, суб’єкт призначення приймає рішення про закриття дисциплінарного провадження стосовно державного службовця, яке оформлюється наказом. Відповідно до Порядку обліку та роботи з дисциплінарними справами, затвердженого наказом Нацдержслужби України від 03.03.2016 № 49, дисциплінарна справа є складовою особової справи державного службовця та долучається до неї після прийняття суб’єктом призначення рішення щодо державного службовця, стосовно якого здійснюється дисциплінарне провадження.

Тобто з наведеного вбачається, щоб виконати надіслану Вам постанову суду слід провести описану вище процедуру, і вже комісійно вирішити, чи притягувати до дисциплінарної відповідальності, чи ні. Тут слід також вархувати що державний службовець не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності, якщо минуло шість місяців з дня,коли керівник державної служби дізнався або мав дізнатися про вчинення дисциплінарного проступку, не враховуючи час тимчасової непрацездатності державного службовця чи перебування його у відпустці, або якщо минув один рік після його вчинення.
Коментарів: 1
Наталя Показати IP 20 Квітня 2017 15:42
Доброго дня підкажіть будь ласка на рахунок субсидії. Працюю по цивільно-правовій угоді, отримую субсидію. Планую поїхати на місяць за кордон на роботу. Підкажіть будь ласка, чи потрібно мені повідомляти що дохід буде чи вони самі будуть бачити перетин кордону. Дякую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus