USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Запитай юриста
[14 Березня 2017 19:58] Дмитро: Доброго вечора. В мене питання: яку площу має мити прибиральник службових приміщень в школі (кількість учнів -330) і чи залежить кількість прибиральниць від кількості учнів?
Відповідь юриста:
Доброго дня! Дане питання не залежить від кількості учнів школи. Норми прибирання службових приміщень передбаченозбірником "Нормативи чисельності робітників, зайнятих обслуговуванням громадських будинків" (М., 1998). Збірник розроблено Головною нормативно-дослідною станцією Мінжилкомгоспу Білорусі за методичним керівництвом Центрального бюро нормативів з праці та за участю Республіканського центру з наукової організації праці і управління виробництвом Мінжилкомгоспу України і рекомендується застосовувати під час розрахунку чисельності робітників з обслуговування службових приміщень, у тому числі – і за професією прибиральника.

Розподілом "Організація праці" передбачено, що прибиральник службових приміщень виконує сухе й вологе підмітання і миє підлогу. Також протирає (миє) стіни, віконні рами і шибки та виконує інші роботи.

Норми обслуговування на зміну (м.кв) залежить від коефіцієнта заставленості (відношення площі у квадратних метрах, що займають предмети, розміщені в приміщеннях певного призначення, до всієї площі цього приміщення) і типу (призначення) приміщення. Так, норма обслуговування на прибиральника службових приміщень на зміну за коефіцієнта заставленості до 0,2 становить 560 м.кв, від 0,21 до 0,40 - 480 м.кв, від 0,41 до 0,60 - 400 м.кв, понад 0,60 - 320 м.кв. Норма обслуговування залу засідань (нарад) за коефіцієнта заставленості від 0,41 до 0,60 становить 770 м.кв, а за коефіцієнта понад 0,60 - 600 м.кв. Норма обслуговування вестибюлів, коридорів за коефіцієнта заставленості до 0,20 становить 1110 м.кв, а від 0,21 до 0,40 - 960 м.кв. Норма обслуговування сходів за коефіцієнта заставленості до 0,20 становить 730 м.кв.

Норма обслуговування туалету жіночого на зміну становить 200 м.кв, а чоловічого - 185 м.кв, душової кімнати - 300 м.кв. Під час розрахунку норм обслуговування туалетів беруть таку кількість санітарно-технічного обладнання: для жіночих туалетів - три унітази і дві раковини, для чоловічих туалетів - три унітази, три пісюари і дві раковини. У разі збільшення кількості обладнання на одне найменування норма обслуговування множиться на коефіцієнт 0,98; у разі зменшення кількості обладнання на одне найменування норма обслуговування множиться на коефіцієнт 1,02.

Нормами обслуговування не враховані роботи з чищення килимів, килимових доріжок і м'яких меблів, оскільки періодичність їх прибирання встановлюється на місцях відповідно до місцевих організаційно-технічних умов.

На прибирання за допомогою пилососа встановлено такі норми часу: 1 м.кв килима (килимової доріжки) - 0,36 хвилини, на одне м'яке крісло - 0,68, на один м'який диван - 0,75 хвилини.

На основі цих норм часу (з урахуванням періодичності, що встановлюється на місці) визначаються витрати часу на зазначені роботи і норми обслуговування відповідно переховуються.

Зазначені вище норми обслуговування встановлено на основі міжгалузевих нормативів часу на прибирання службових і культурно-побутових приміщень (М., НДІ праці, 1983) з урахуванням переліку робіт і періодичності їх виконання. У випадку, якщо періодичність виконання робіт інша, то норми обслуговування відповідно перераховуються. Періодичність виконання робіт може змінюватися залежно від місцевих умов і встановлюватися відповідними компетентними органами.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus