USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Запитай юриста
[15 Березня 2017 13:21] Bilenko: Доброго вам вечора. У мене до вас є питання. У мене є дім, в якому я хочу проживати з майбутньою дружиною, але на нього нема ніяких документів. Документи були загублені, давали нам в оренду цей дім колгосп.
Колгосп уже розпався давним-давно. Ну, ми проживали там, проживали правда два роки, ми там не жили, тобто я був на роботі, у мене не було часу там жити. А так як має жінка працювати медсестрою у цьому селі, я збираюся зробити ремонт, продовжити там жити. Цей дім раніше вважався лікарняним для лікарів.
А зараз, коли я прийшов до голови сільської ради, сказав, що буду продовжувати жити, мені сказав, щоб я писав заяву про те, що буду брати цей дім в оренду, але документів ніде нема ніяких на нього, тобто, він нічийний все ж таки.

Можливо таке, що я там приписаний, до речі, там прописані і мама, і мій менший брат, якому 8 років. Вони можуть мене вигнати з цього дому, а також самостійно виписати! Чи я маю право взагалі там жити?
Відповідь юриста:
Доброго дня! В описаній ситуації більше запитань, ніж наразі можна дати чітких відповідей. Цікавить як довго Ви там проживали раніше? З якого часу? Найкращим був би для Вас варіант узаконити свої права на цей будинок - це подати позов про визнання права власності на нього за набувальною давністю.

Так, згідно з ч. 1 ст. 344 Цивільного кодексу України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Ураховуючи положення пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу про те, що правила статті 344 Цивільного кодексу про набувальну давність поширюються також на випадки, коли володіння майном почалося за три роки до набрання чинності цим Кодексом, та беручи до уваги, що Цивільного кодексу набрав чинності з 1 січня 2004 року, положення статті 344 Цивільного кодексу поширюються на правовідносини, що виникли з 1 січня 2001 року.

Отже, визнання судом права власності на нерухоме майно за набувальною давністю може мати місце не раніше 1 січня 2011 року.

А в іншому випадку слід домовлятись із сільською радою про отримання цього будинку на умовах, що вони пропонують. Якщо в ньому прописана Ваша мати і ще хтось, але фактино ніхто там не проживає, то Вас з цього будинку ніхто не виселить з таких осіб.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus