USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Запитай юриста
[3 Травня 2017 16:54] Денис: Доброго дня! Допоможіть розібратися у такій ситуації: В минулому році померла бабуся моєї цивільної дружини. На час смерті бабусі дружини, в будинку, який належав останній, були зареєстровані: мама дружини, брат дружини та дружина із двома неповнолітніми дітьми, хоча фактично на день смерті бабусі дружини із нею проживала лише мама дружини (донька бабусі), а брат дружини (онук) та дружина (онучка) із двома неповнолітніми дітьми проживали окремо.

Всі документи на будинок і землю були оформлені на бабусю, однак не були приватизовані. Після сметрі бабусі дружини, із будинку пропали всі документи на будинок та землю, свідоцтво про смерть, будинкова книга і т.п., що унеможливлювало подання заяви на прийняття спадщини. Пізніше стало відомо, що дані документи самовільно таємно викрав брат дружини, мотивуючи це тим, що бабуся залишила йому заповіт і тепер лише він є спадкоємцем і власником будинку та землі.

На неодноразові звернення надати викрадені документи брат дружини реагував агресивно, і відмовлявся надавати будь-які документи. Пройшло вже більше року з дня смерті бабусі дружини, але питання із докумекнтами так і залишається не вирішеним. Під час останньої розмови з братом дружини (онук бабусі), останній показав заповіт (який відмовився надати у руки для ознайомлення) і сказав, щоб його мама (дочка бабусі) та моя цивільна дружина із двома неповнолітніми дітьми виписувалися з будинку, бо він хоче його продавати. Свідоцтво про право на спадщину у брата дружини відсутнє, документи на будинок і землю так і залишаються буди оформленими на померлу бабусю.

Викрадення документів унеможливило подання у 6 місячний термін мамою дружини та дружиною заяв на прийняття спадщини, окрім цього без наявності будинкової книги дружині відмовляють в наданні довідки про прописку та склад сім'ї.

Виникають питання: 1). Чи правомірно поступив брат дружини. 2). Чи мав право брат дружини самовільно, без згоди викрасти документи на будинок, землю, будинкову книгу та ін. 3). Хто в даній ситуації є спадкоємцями. 4). Кому на даний час юридично належить будинок та земля. 5). Чи мають право на свою частку мама дружини та дружина і її двоє неповнолітніх дітей. 6) Як отримати викрадені документи, можливо потрібно їх поновлювати. 7). Як у даній ситуації поступити мамі дружини (яка фактично проживає і є зареєстрованою у будинку) та моїй дружині із двома неповнолітніми дітьми (які на день смерті бабусі були офіційно зареєстпровані в будинку). Дякую!
Відповідь юриста:
Добрного дня!

1.2. Брат дружини вчинив неправомірно, оскільки це навіть можна прирівняти до кримінального караного діяння, передбаченого ст. 357 Кримінального кодексу України.



3. В даній ситуації спадкоємцями за законом є лише мати Вашої цивільної дружини, оскільки вона відноситься до спадкоємців першої черги, і всі інші до другої. Якщо брат дружини дійсно має заповіт на все майно – тоді він є спадкоємцем.



4. Юридично, до оформлення права власності на падкове майно ніхто не є власником будинку та землі. Їх власниками стане спадкоємець.



5. Якщо заповіт є на брата дружини, тоді матір може мати право на обов’язкову частку у спадковому майні якщо вона є непрацездатною, зокрема якщо досягла пенсійного віку (це передбачено ст. 1241 Цивільного кодексу України).



6. Для початку для поновлення документів слід звернутись до поліції з відповідною завою про їх викрадення. Якщо це не дасть ефекту, тоді слід буде їх поновлювати.



7. В даному випадку матері дружині слід звернутись до нотаріальної контори або до сільської ради із заявою про видачу свідоцтва про право власності на спадкове майно як спадкоємцю першої черги та такій, що прийняла спадщину, оскільки на момент смерті була зареєстрована разом із покійною спадкодавицею. Також їй слід паралельно звернутись до поліції.
Коментарів: 1
Юрій Логунов Показати IP 4 Травня 2017 19:09
Текст повідомленняд. питання чі штраф за цигарки може бути меншим як що ти являєвшся інвалідом 3 груп ????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus