USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 42.60 42.90
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[23 Червня 2017 15:43] Galina: Доброго дня! Мені б хотілось дізнатись чи правомірно поступила голова правління ОСББ, коли на загальних зборах співвласників багатоквартирного будинку (133 квартири), винесла питання на голосування - як будемо платити за ремонт труб в підвальному приміщенні: чи всім порівну чи пропорційно до загальної площі квартири? В будинку всього 5 квартир однокімнатних, решта 4-х й 3-х кімнатні. Звичайно, більшість голосів 128 проти 5 було не на користь однокімнатних. Чи є порушення закону, чи мала взагалі голова правління ставити це питання на голосування, коли в законі чітко написано: Стаття 20. Визначення часток внесків...встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.
Якщо є порушення закону, які мають бути наступні кроки меншини (всього 5 однокімнатних квартир) , щоб встановити справедливість? Дякую!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Те, що голова правління ОСББ винесла на голосування таке питання, то тут неправомірного нічого немає, оскільки можна виносити на голосування будь-яке питання. Однак, як на мене, таке рішення не є законним. Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Тут можливо або 5 квартирам сплатити вартість на ремонт труб пропорційно їх площі, а решту просто не сплачувати. І якщо ОСББ захоче стягнути таку заборгованість через суду - він не зможе це зробити законно, оскільки ніхто не зобов’язаний виконувати явно незаконні вказівки чи рішення. І в суді це можливо буде легко обґрунтувати. Також можливо оскаржити таке рішення загальних зборів ОСББ в судовому порядку, і визнати його незаконним.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus