USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[30 Червня 2017 08:14] Las: Доброго дня, прошу надати консультацію.
Я винна сторона в ДТП, постраждалих не має, лише авто. Машина мала поліс обов'язкового страхування (автоцивілка), виплати передбачені до 100 000 грн. Наразі страхова компанія виплатила постраждалій стороні 30 000 грн, однак коштів витрачено в 3 рази більше на ремонт машини, з чим вони не згодні. Постраждала сторона подала на мене до суду на компенсацію коштів (ще 60 000 грн).
Хто згідно з законом повинен повернути ці кошти я чи моя страхова компанія?
І чи вірно що позов до мене, а не страхової компанії?
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цьому випадку слід чітко розділити за категоріями суми, які ставляться Вам до відшкодування. Відповідно до ст. 1194 Цивільного кодексу України, особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням). В той же час питання про відшкодування шкоди самою особою, відповідальність якої застрахована, тобто в цьому випадку Вами, вирішується залежно від висловленої вами згоди на таке відшкодування. У разі відсутності такої згоди за Вашою заявою до субсидіарної відповідальності має бути залучений страховик. Тобто Вам слід клопотати перед судом про залучення страхової компанії як субсидіарного відовідача, тобто такого, на кого першою чергою має бути покладено обов’язок до відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП.

В цьому випадку на Вас може бути однозначно покладено обов’язок відшкодувати майнову шкоду у вигляді втрати товарної вартості транспортного засобу, оскільки пунктом 32.7 статті 32 Закону України від 1 липня 2004 року N 1961-IV "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" чітко встановлено, що шкоду, пов'язану з втратою товарного вигляду транспортного засобу, страховик не відшкодовує. В той же час інші витрати, окрім товарної вартості, та франшизи, в цілому має відшкодовувати страхова компанія в межах суми, передбаченої відповідим страховим полісом.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus