USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Запитай юриста
[16 Липня 2017 20:03] Max Valter: Вітаю! Підкажіть, чи є правомірними встановлені баром/рестораном заборони на принесення клієнтом власних напоїв/їжі, а у разі невиконань цього - накладати свої штрафи (якщо ти вже опинився всередині, та зробив замовлення), або взагалі не пускати у заклад??? Заздалегідь вдячний!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповідно до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. №219 (далі - Правила), ресторанне господарство - це вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надання послуг для задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля або без нього.

Згідно з п. 3.8. Правил, суб'єкти господарської діяльності, приймаючи попереднє замовлення на обслуговування, зобов'язані гарантувати його виконання в узгоджені із замовником строки. У разі відмови замовника від обслуговування в день проведення заходу він зобов'язаний викупити замовлену продукцію, яка не може бути продана іншим споживачам. Якщо суб'єкт господарської діяльності не може виконати замовлення споживача, він зобов'язаний повідомити про це замовника не пізніше ніж за 5 днів. Замовнику забороняється приносити до закладу (підприємства) ресторанного господарства продовольчу сировину, харчові продукти, у тому числі алкогольні та безалкогольні напої, а також залучати сторонніх осіб до приготування страв.

Таким чином, законодавцем чітко прописана заборона приносити свої продукти для виготовлення страв. Навіть якщо банкет організовує сам його замовник. Зі змісту Правил вбачається, що мова йде виключно про попередню організацію банкету, а замовником може виступати будь-яка особа.

Отже, Правила не встановлюють прямої заборони на споживання власної їжі, якщо це не попередньо замовлена продукція на банкет. Однак немає і чіткого дозволу на те, щоб споживати власну їжу, яку було принесено до закладу громадського харчування. Також відсутня вимога мінімального замовлення.

Отже, можна зробити такий висновок: відвідувач має право вживати власну їжу в закладах громадського харчування у зв'язку з тим, що відсутня пряма заборона на такі дії, окрім випадків, коли він здійснює попереднє замовлення для банкету, тощо. Також відвідувач не може бути вигнаний із закладу громадського харчування безпідставно.

Не впускати в заклад споживача не мають права, оскільки це є видом надання публічних послуг, без обмеження суб’єктного складу осіб, кому вони надаватимуться. Вийнятком з цього може бути перебування особи в стані сп’яніння - в таком випадку йому може бути заборонено вхід до закладу.
Коментарів: 1
Наталія Показати IP 19 Липня 2017 14:41
Добрий день чи може власник будинку приписати будь кого ' коли на будинок накладено арешт?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus