USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[5 Серпня 2017 14:07] Аліна: Доброго дня. Ситуація: Мій чоловік є власником частки квартири, де співвласниками є його мати та сестра. Зареєстрований у цій квартирі. Також тут зареєстрована наша неповнолітня донька (майже 9 років).

За нашим законом чоловік зареєстрував дитину за місцем своєї реєстрації, не питаючи дозволу ні в кого, бо повідомляти інших не мало сенсу - ми боялися, що можуть завадити, наприклад, знищити документи (це щоб ви розуміли, як все складно).

Мати з сестрою так люто нас ненавидять, що коли дізналися про це, влаштували гучну сварку з матюками та прокляттями просто в присутності дитини. У нас інших варіантів житла, на жаль, немає.

За місцем моєї реєстрації мені жодна служба не дозволить її зареєструвати, та й чоловік, звичайно проти, бо я зареєстрована у місті, яке вже кілька років потерпає від обстрілів...

Питання таке: чи є якась хоча б мала можливість мені зареєструватися, або отримати якусь довідку, або офіційний дозвіл мешкати у квартирі зі своїми чоловіком та донькою, (або може я за законом вже його маю без жодних паперів та довідок?) без згоди свекрухи на підставі того, що тут зареєстрована моя малолітня дитина, і ми з чоловіком у законному шлюбі, не розлучені і не збираємося, а малолітня дитина потребує того, щоб мати мешкала з нею.

Зрозумійте мене правильно, мене цікавить не право власності, а саме моє право тут перебувати. Вона постійно погрожує, що то викликає поліцію, то напише кудись заяву, дитину залякує. От я хочу дізнатися, які законні права я маю або можу отримати (та яким чином) стосовно проживання зі своєю сім'єю, це дуже важливо для всіх нас. З повагою, дякую за ваш сайт.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Описана Вами ситуація дійно не проста, та вихід все ж таки знайти можна, хоча він кропіткий і слід буде пройти 2 судові процедури.

По перше, спочатку Вашому чоловікові через суд слід принаймні встановити порядок користування спільним частковим майном із сестрою та матір'ю. Правові норми, які йому стануть у пригоді.

Відповідно до ч. 2 ст. 386 Цивільного кодексу України, власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Відповідно до пунктів 3, 5 ч. 2 ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, такі, як припинення дії, яка порушує право, примусове виконання обов’язку в натурі.

Частиною 2 ст. 358 Цивільного кодексу України передбачено, що співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Мої неодноразові спроби домовитися із відповідачем про порядок користування успадкованою квартирою, та про продаж йому моєї частки квартири № 109 про пр. Молоді, 11, не дали ніякого результату, оскільки відповідач відмовляється вести конструктивний діалог з цього приводу.

Відповідно до ч. 3 ст. 358 Цивільного кодексу України, кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

Після такого рішення суду, можна подати наступний позов від Вашого чоловіка, Вас та Вашої спільної доньки до сестри та матері чоловіка про вселення до квартири, де чоловік має частку, реєстрацію в ній Вашого місця проживання, та користування житлом в межах такої частки. Тут Вам у пригоді стане норма, передбачена ст. 405 Цивільного кодексу України, де вказано що члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником.
Коментарів: 1
Люда Показати IP 6 Серпня 2017 15:03
Доброго дня. Що робити коли в дитячому садочку, який один в нашій місцевості говорять про бракує мість, оскільки ми запізно стали в чергу ( переїхали з іншого міста), але інші батьки часто повідомляють, що беруть позаочерідю за окрему плату, а завідуюча говорить, що це не так. Як в такому випадку поступити, чи можливо кудись звертатись з скаргою?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus