USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Запитай юриста
[31 Серпня 2017 13:58] r19: Доброго дня. В мене трапилась така ситуація, що з моєї кредитної картки приватбанку шахраї викрали кошти без мого відома, при цьому картку я невтрачав та непередавав нікому. З цьго приводу я звернувся в банк та заблокував цю карту. Поряд з цим я звернувся в правохоронні органи з заявою про шахрайство. Відомості внесено в єрдр та розпочато дос. розслідування, також мене допитано в якості потерпілого. Крім цього я звернувся в банк з заявою про проведення службового розслідування оскільки є підстави вважати що злочин вчинено працівниками банку. Також я звернувся з заявою про надання мені фото відео матеріалів з банкоматів з яких були зняті кошти (відповідно до виписки по карті).

Скажіть буд-ласка чи можу я звернутись в банк з вимогою ненараховувати відсотки за користуванням кредитом викрадених коштів? Якщо так, то згідно яких статей закону таке передбачено?

Також мені відомо що існує судова практика з стягнення таких коштів з банків (незбереження банком коштів). Якщо Вам такі відомі дайте силку ЄДРСР, або номери справ. Бажано такі що встояли усі інстанції. Завчасно вдячний!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Щодо конкретної судової практики Вам не скажу наразі. Однозначно повідомлю, що за зняття таких коштів має нести відповідальність банк. Відповідно до п.9 Постанови Правління НБУ від 05 листопада 2014 року N 705 "Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів", користувач не несе відповідальності за здійснення платіжних операцій, якщо електронний платіжний засіб було використано без фізичного пред'явлення користувачем та/або електронної ідентифікації самого електронного платіжного засобу і його користувача. Також звертаю увагу на те, що згідно із пунктом 37.2 статті 37 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" у разі ініціації неналежного переказу з рахунка неналежного платника з вини ініціатора переказу, що не є платником, емітент зобов'язаний переказати на рахунок неналежного платника відповідну суму грошей за рахунок власних коштів, а також сплатити неналежному платнику пеню в розмірі 0,1 відсотка суми неналежного переказу за кожний день, починаючи від дня неналежного переказу до дня повернення відповідної суми на рахунок, якщо більший розмір пені не обумовлений договором між ними. Оскільк банк не належним чином провів моніторинг операцій та не вжив своєчасних заходів по призупиненню несанкціонованих операцій по Вашій картці, він і зобов’язаний нести відповідальність за поверненні коштів. Можна спробувати стягнути з нього вказані 0,1 відсотка суми неналежного переказу за кожний день, починаючи від дня неналежного переказу до дня повернення відповідної суми на рахунок.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus