USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Запитай юриста
[25 Вересня 2017 23:58] Marmyh: Добрий день, після вступу до аспірантури на денну форму навчання, в школі де я працювала перевелась на 0,5 ставки (відповідно закону). Але потім повідомили, що я маю на роботі працювати за сумісництвом, а трудова книжка має лежати в універсьтеті, де я на "основному місці роботи". Відповідно втрачаю педагогічний стаж. Запитання чи маю я переводитись на роботі за сумісництвом? Як можна вирішити питання, щоб трудова книжка була в школі, де я працюватиму на 0,5 ставки, як на основному місці роботи? Якщо ні, то як рахуватиметься стаж? Буду дуже вдячна за відповідь!
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Законами України "Про освіту" (ст. 51) та "Про вищу освіту" (статті 53, 54) надано право особам, які навчаються у вищих навчальних закладах, на трудову діяльність у позанавчальний час.

До таких осіб належать, зокрема, студенти (слухачі), екстерни, здобувачі, аспіранти (ад'юнкти) та докторанти.

Зазначені особи можуть реалізувати своє право шляхом укладення трудового договору. Такий трудовий договір із зазначеними особами укладається як за основною роботою. Робота студента, аспіранта чи іншої особи, яка навчається у вищому навчальному закладі не є сумісництвом. Адже сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за трудовим договором. Особа, навчаючись у навчальному закладі не перебуває із цим закладом у трудових правовідносинах і не укладала з ним трудового договору.

Звідси випливає, що навчання не є основною роботою. А, отже, робота студента (аспіранта) у вільний від навчання час не є сумісництвом. Це підтверджує також і постанова Верховного Суду України від 24 грудня 1999 року N 13 "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці", а також відповідні листи Міністерства праці та соціальної політики України від 12.03.2007 р. n 66/06/186-07 "Щодо окремих питань трудових відносин"; Міністерства праці та соціальної політики України від 26.10.2005 р. № 09-503 "Про запис у трудову книжку"; Державного департаменту нагляду за додержанням законодавства про працю від 20.08.2003 р. n 013-1229-22. У тому випадку, коли студент (аспірант) працює за декількома трудовими договорами, основною вважається робота де заведена і зберігається трудова книжка.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus