USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[7 Листопада 2017 01:04] Elena Viktorovna: Добрий вечір. Я з чоловіком живу у квартирі. Мені і іншим сусідам постійно заважає днем гучна музика і дикий тупіт. Живе молода дівчина і включає дуже гучну музику щодня по багато годин (іноді більше 6-10 годин без переривання) і відмовляється її виключати і при тому дуже стрибає ( займається фітнесом). Вимикає її рівно о 22.00. підскажіть будь ласка чи є закони які охоняють таких як ми? Що можна зробити? Дякую.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Користування звуковідтворювальною апаратурою, іншими джерелами побутового шуму, гучний спів та викрики не заборонені з восьмої до двадцять другої години. Перевищувати рівні шуму, визначені санітарними нормами, забороняється цілодобово. Так, в житлових приміщеннях рівень шуму не повинен перевищувати 55 децибел, з 23:00 до 8:00 — 45 дБ.

Захист населення від шкідливого впливу шуму регулюється, зокрема, Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя", постановою Кабінету Міністрів України Про механізм впровадження Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" та санітарними нормами допустимого шуму в житлових приміщеннях, громадських будівлях і на території житлової забудови. Існує ряд способів захисту вашого порушеного права в такій ситуації. Передусім, це самозахист. Дійсно, ви можете звернутися до вашого сусіда з проханням (вимогою) не допускати перевищення встановленого рівня шуму.

У випадку, якщо сусід ігнорує такі звернення, викликати працівників поліції — це абсолютно законно. Це може бути як дільничний інспектор, який зобов'язаний провести роз'яснювальну бесіду з порушниками та попередити їх про відповідальність за такі дії, так і інші працівники поліції (до речі, патрульної теж).

Залежно від ситуації, не зайве звернутися до міської санітарно-епідеміологічної служби. Працівники СЕС зафіксують перевищення допустимого, відповідно до норм чинного законодавства, рівня шуму, що буде підставою для накладення на порушників адміністративного стягнення, або навіть звернення до суду з позовом про відшкодування моральної (а якщо зможете довести, то й матеріальної) шкоди.

Також ви можете звернутись до виконавчих органів відповідних міських рад, які забезпечують контроль за додержанням громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму. Так, адміністративним комісіям при виконавчих органах місцевих рад підвідомчі справи про адміністративні правопорушення передбачені ст. 182 кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення вимог законодавства щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus