USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[11 Січня 2018 10:29] svitlana: Добрий день!

Підкажіть будь-ласка в такій ситуації:

Жінка була у відпусці по догляду за дитиною до 3-х років, з 15 листопада 2017 року приступила до виконання обовязків, а з 2 по 9 січня 2018 року пішла на лікарняний по догляду за дитиною.

Чи зараховується відпустка по догляду за дитиною до 3-х років до страхового стажу.

Потрібно для обчислення стажу для лікарняного.

Дуже дякую!
Відповідь юриста:
Добрий день! Період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років включається до страхового стажу для оплати тимчасової непрацездатності, як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (ч. 1 ст. 21 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 № 1105-XIV). Залежно від того, чи було за певний період перераховано до Пенсійного фонду страховий внесок (і яв якому розмірі), цей період або зараховуватимемо до страхового стажу, або ні. Коли людина працює, за неї обов’язково сплачують єдиний страховий внесок (ЄСВ). А частина ЄСВ, сплаченого за працівника, обов’язково йде на соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності. Отже, головний чинник, що впливає на зарахування того чи того періоду до страхового стажу, - це факт сплати страхових внесків. Хоча є винятки, коли ЄСВ роботодавець не сплачує, а період - все одно зараховується. Так би мовити "автоматично". Приміром, працівник перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. За цього працівника роботодавець ЄСВ не сплачує. Але згідно з Законом № 1105 період декретної відпустки ми зарахуємо до страхового стажу. Така собі соціальна преференція тим, хто виховує дошкільня.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus