USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[20 Січня 2018 16:34] Tata: На парковці громадянин лишив охоронцю парковки свій технічний паспорт та ключ від авто. Після чого, через деякий час до охоронця прийшла жінка, яка заявила, що вона дружина того чоловіка, який лишив авто, ключ, тех. паспорт. Тож охоронець віддав їй ключ та тех. паспорт до авто.
Потім жінка спокійно сіла в машину, і більше не повернулась.
Мене цікавить, якими нормативно-правовими актами регулюється дане питання в нашій державі? Хто буде нести відповідальність? І що в такому випадку слід робити власнику автомобіля? Окрім звернення в правоохоронні органи.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Діяльність зі зберігання транстпортного засобу регламентується нормами Цивільного кодексу України, а також спеціальним актом - Правилами зберігання транспортних засобів на автостоянках, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил зберігання транспортних засобів на автостоянках" від 22.01.96г. № 115 (зі змінами та доповненнями). Ці Правила регламентують організацію та порядок надання послуг із зберігання транспортних засобів (автомобілів, автобусів, мотоциклів, моторолерів, мотоколясок, мопедів, причепів), що належать громадянам, а також транзитних транспортних засобів, які здійснюють міжнародні та міжміські перевезення, і поширюються на всі охоронювані автостоянки незалежно від форм власності, які є суб'єктами підприємницької діяльності або належать цим суб'єктам.

Відповідно до Правил зберігання транспортних засобів автостоянка гарантує збереження автомобілів, прийнятих на зберігання, а в разі їх зникнення, розукомплектування чи пошкодження під час зберігання несе за це відповідальність. Згідно ст. 950 ЦК за втрату або пошкодження автомобіля стоянка відповідає на загальних підставах. Тобто в разі зникнення - відшкодовує вартість автомобіля, а в разі пошкодження - відшкодовує суму, на яку знизилася вартість машини.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus