USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[30 Січня 2018 10:56] lana777: Доброго дня, шановні фахівці!

У мене два запитання.

Перша ситуація.

Установа не пройшла державну акредитацію й співробітникам тепер не оплачують надбавку за стаж роботи, й не тільки.

Питання 1. Чи правомірно співробітникам, які мають трудовий (науковий) стаж більше 5, 10 і 20 років не виплачувати надбавку за трудовий стаж???

Друга ситуація.

Співробітників державної наукової установи було переведено на контрактну форму праці на 3 місяці.

Співробітники підписали внутрішній документ про ознайомлення з закінченням терміну дії контракту, після чого вони будуть звільнені.

Питання 2.

Чи правомірно звільнити у такому випадку мати двох дітей, яка винаймає житло й виплачує значну суму готівкового кредиту???

Ситуація критична.

Дякую завчасно.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Щодо першого питання - чинне законодавство не містить обмежень щодо виплати надбавки у разі, якщо установа не пройшла державну акредитацію. Лише зауважу, що пунктом 3 постанови КМУ від 14 квітня 2004 р. N 494 Про затвердження Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи передбачено, що витрати, пов'язані з виплатою надбавки за стаж наукової роботи, провадяться у межах коштів, передбачених державним науковим установам, організаціям та державним вищим навчальним закладам (університетам, академіям, інститутам) на оплату праці. І це є підставою для залежності чи виділить держава для певної установи кошти, чи ні. Щодо звільнення з цих підстав зауважу, що воно буде правомірним, оскільки стосувалось строкового контракту. У той же час, відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.
Коментарів: 2
Крістіна Показати IP 5 Лютого 2018 13:58
доброго дня у мене таке питаня чи маю я право забрати дукументи з ліцею якшо я сирота і мені уже 18 років і опікунство змене знято
Волинські Новини Показати IP 5 Лютого 2018 14:23
Шановна Крістіна, добрий день! Ви не туди пишете своє запитання. Для того, щоб юрист побачив ваше запитання та відповів, потрібно зереєструватися, перейшовши за посиланням - https://www.volynnews.com/register/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus