USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[13 Лютого 2018 11:01] ANDREY696: Доброго часу доби, пане юрист! Я з 2011 по 2015 роки навчався у ВНЗ, за цільовим направленням наданим районим відділом освіти у 2011році. Після закінчення у 2015 році ступеня "бакалавра"-був зарахований на державну форму навчання (без цільового) для здобуття ступеня " спеціаліста". Пройшовши навчання, я у 2016 році, був змушений за ініціативою районного відділу освіти влаштований на роботу у школу, яка находиться за 40 км від мого місця проживання. Пропрацювавши 3 місяці я отримав матеріальну допомогу від ВНЗ, передбачено законом (5500грн). Ось вже працюючи 2 роки, я змушений викладати великі кошти за доїзд на роботу, які на даний час ніхто не повертає. Чи я маю право на розірвання договору з районим відділом освіти про відпрцювання 3 років згідно з законодавством?
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.1999 року № 309 затверджено "Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів", яке регламентує діяльність у галузі підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів і є обов'язковим для всіх вищих навчальних закладів та наукових установ України незалежно від їх підпорядкованості та форми власності.

Згідно з пунктом 4 вказаного Положення підготовка в аспірантурі і докторантурі здійснюється за рахунок: коштів Державного бюджету України - за державним замовленням для роботи у державному секторі народного господарства; коштів юридичних та фізичних осіб - на умовах контракту - для роботи у державному і недержавному секторах народного господарства.

Пунктом 17 Положення установлено, що взаємозобов'язання аспіранта, підготовка яких здійснюється за державним замовленням, та вищого навчального закладу, наукової установи визначаються в типовій угоді, якою передбачається своєчасне закінчення роботи над дисертацією, працевлаштування після закінчення аспірантури, забезпечення відповідних умов праці, надання впорядкованого житла тощо, та відповідальність сторін у разі невиконання умов типової угоди.

Загальні обов'язки аспірантів установлені ст.52 Закону України "Про освіту", частиною третьою якої передбачено, що такі обов'язки можуть встановлюватися законодавством, положеннями про навчальні заклади та їх статутами.

Ні Законом України "Про освіту", ні Положенням про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів не передбачено прямої заборони укладення угод про підготовку аспіранта за рахунок державного замовлення на умовах відшкодування аспірантом у випадку порушення ним взятих на себе зобов'язань витрат, понесених на його навчання.

Статтею 627 ЦК України установлено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Наведені вище вимоги закону дають підстави вважати, що у випадку якщо в укладеній між Вами та ВУЗом угоді про підготовку аспіранта за рахунок державного замовлення передбачається своєчасність з Вашої сторони закінчення роботи над дисертацією, та відповідальність в виді повернення інвестований державою коштів у разі невиконання цією умови, тоді слова наукового керівнка цілком підставні.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus