USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[27 Лютого 2018 13:18] Aleksandr33906: Доброго дня. Я вже отримав Вашу відповідь, але справа в тому, що моя сестра прописана та проживає в моїй квартирі з своєю неповнолітньою дитиною.

Далі запитання.

Я є власником приватизованої квартири, яку успадкував після смерті батьків. В даний момент проживаю та прописаний за іншою адресою. Так як я не проживаю в квартирі, я дав дозвіл та прописав свою сестру з неповнолітньою дитиною у цій квартирі. Зараз я хочу продати цю квартиру, а сестра відмовляється виписуватись та виписувати дитину. Нотаріус каже виписувати дитину, або надати дозвіл з органів опіки, який сестра теж відмовляється робити. Підкажіть, чи якось можна в законний спосіб продати цю квартиру. Я є єдиним власником, а моя сестра та її діти не мають жодного відношення до цієї квартири, крім прописки. Дякую за відповідь.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо ж Ваша сестра із неповнолітньою дитиною фактично проживає у Вашій квартирі, вирішення питання ускладнюється. У цьому разі, дійсно, потрібен дозвіл орагану опіки та пілкування для можливості реалізувати квартиру. Та оскільки такий орган, як правило, не надає позитивих висновків на продаж житла у разі існування загрози порушення житлових прав дітей, доцільніше звернутись до суду із позовом до Вашої сестри та дитини про усунення перешкод у користуванні власністю, шляхом їх виселення із квартири без надання іншого житлового приміщення та із зняттям із реєстрації їх місця проживання у Вашій квартирі. Та все одно позитивне вирішення такого позову може бути ускладеним, якщо в дитини немає іншого житла, де вона могла би проживати. Так, основним законом, який регулює охорону дитинства в нашій державі, є Закон України "Про охорону дитинства", норми якого кореспондуються з нормами Конвенції "Про права дитини", схваленої резолюцією 44-сесії Генеральної Асамблеї ООН 44/25 від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Постановою ВР України від 27 лютого 1991, в якій встановлено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється як найкращому забезпеченню інтересів дитини. Для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваних законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна відповідно до статті 12 Закону України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей". Тобто, законодавець забороняє вчиняти правочини щодо житлових приміщень, у яких проживають діти, без дозволу органу опіки та піклування, відсутність якого тягне за собою нікчемність правочину, а вирішальне значення має обставина фактичного проживання дітей у житловому приміщенні на момент вчинення правочину із такою нерухомістю.

За сталою судовою практикою в Україні, якщо у житлі прописані і фактично проживають діти, і у них немає іншого житла, де вони би мали право проживати, суди відмовлять у позовах про їх виселення, не дивлячись на порушення при цьому майнових прав власника житлового приміщення.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus