USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[12 Вересня 2018 11:59] svitlana: державна устнова надміру нарахувала та виплатила держану допомогу. Надмірно нараховані кошти виникли внаслідок помилки посадової особи органу виконавчої влади. Установа вимагає з особи повернути надмірно виплачені кошти. Чи законні дії посадової особи? Чи повинна особа, яка отримала кошти, повернути їх? Якщо установа звернеться до суду, з кого будуть стягуватися кошти: з особи, яка отримала допомогу, чи посадової особи установи, яка допустила помилку? До відома установа не є прибутковою.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Кошти в даному випадку мають бути стягнуті з особи, яка їх безпідставно отримала в більшому вигляді (якщо це робиться в межах строків позовної давності). Такий позов є підставний і підлягає задоволенню. Серед іншого це питання врегульовано ст. 1212 Цивільного кодексу. А ось особа службовець, яка допустила помилку в обрахунку, може понести майнову відповідальність в розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку.

За загальним правилом відповідно до частини першої ст. 132 КЗпП за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов’язків, працівники, з вини яких її заподіяно, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку. Однак змінами, унесеними до цієї норми згідно із Законом № 1255, передбачено, що це правило не поширюється на працівників, які є посадовими особами. А це, у свою чергу, суперечить п. 2 ст. 133 КЗпП. Разом із тим, частиною другою ст. 132 КЗпП передбачено, що матеріальна відповідальність понад середній місячний заробіток допускається лише у випадках, визначених законодавством. Оскільки законодавством не передбачено, що матеріальна відповідальність посадових осіб може становити понад середній місячний заробіток, є підстави вважати, що такі особи мають нести матеріальну відповідальність також у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus