USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Запитай юриста
[24 Грудня 2018 17:09] Kateryna: Доброго дня!

Підкажіть, будь ласка, як діяти в такій ситуації. Чоловік в січні 2013 року потрапив в ДТП (пошкоджені два авто - чоловіка і авто якоїсь фірми). Весною цього ж року чоловік продав інше своє авто. В січні 2014 року та фірма звернулась в суд про відшкодування частини шкоди, яку не покрила страховка. Ми відразу ж звернулись до нового власника авто, щоб перереєстрував авто на себе, тому що реально оцінювали ситуацію (хоч чоловік не винен в аварії - проти зіграли погодні умови і фірма звернулась до суду тоді, коли пройшли всі строки для якихось дій з нашої сторони).

Новий власник відмовився перереєструвати авто на себе, мовляв - це дорого, якось воно буде. В один прекрасний день його зупинили і поставили авто на штрафмайданчик. Будь-яких дій власник авто не вчиняв, щоб його повернути. Натомість вимагає гроші у чоловіка. Чи повинен чоловік щось відшкодовувати за це авто, коли новий власник був попереджений і сам відмовився перереєструвати авто; не оскаржив протокол арешту авто, адже він фактичний власник?
Відповідь юриста:
Доброго дня! Залежить від того, яким чином був оформлений факт передачі коштів за авто. Якщо це була відповідна розписка, у якій всі моменти були вказані, і вона була написана в 2013 році - тоді в правовому полі особа, якій продали машину, нічого не зможе зробити. Він звісно може вимагати повернення таких коштів в порядку ст. 1212 Цивільного кодексу України. Однак, вже пройшли строки позовної давності. Положенням ст. 257 ЦК встановлено: загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Згідно зі ст. 261 Цивільного кодексу початок перебігу позовної давності збігається з моментом виникнення у зацікавленої сторони права на позов. Положенням ч. 3 ст. 267 ЦК передбачено, що позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Відповідно до ст. 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові (ч. 4 ст. 267 ЦК України).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus