USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Запитай юриста
[2 Червня 2019 11:33] Андрій: Доброго дня, у мене наступна ситуація : я розлучився(формально) з дружиною минулого року, але ми досі проживаємо разом. За час життя в шлюбі ми придбали квартиру і заощадили певну суму коштів. В документах на власність квартири стоїть її імя як власника, ну і кошти теж знаходяться в неї. Питання такі : хто зараз власник квартири і чи потрібно мені подавати в суд на поділ майна і чи є для цього якійсь граничні терміни, і щодо заощаджень - як діляться вони і чи має вона право зараз одноосібно ними розпоряджатись? Дуже вдячний вам за допомогу.
Відповідь юриста:
Зараз квартира і кошти належать Вам на праві спільної сумісної власності. (Позиція презумпції спільної власності подружжя викладена в положеннях ст.ст. 60-63, 65 Сімейного кодексу України). Однак якщо Ви впродовж 3-річного строку з моменту розірвання шлюбу не подасте заяву до суду про поділ спільного майна подружжя, або не вирішите це питання іншим шляхом, юридично втратите право на половину такої квартири у зв'язку з пропуском строку позовної давності (з цих підстав можуть відмовити в позові). А заощадження також є Вашими спільними. Однак якщо вони знаходяться в дружини - вона може ними розпоряджатись без Вашого відому. Ви зможете лише вимагати компенсацію їх половини.
Коментарів: 2
оля Показати IP 5 Червня 2019 16:46
Якщо майно придбане в шлюбі воно є спільним сумісним майном і підлягає пропорційному поділу. Якщо квартира придбана поза шлюбом: 1. спочатку необхідно встановити режим спільного проживання та ведення господарства (якщо спір йде про квартиру в якій проживаєте) 2. що вона придбана на спільні кошти або за кошти кожної особи з доведенням походження коштів та доказ що саме особисті кошти були використані іншим із подружжя для купівлі квартири.(в залежності від ситуації). 3. за загальним правилом після шлюбу, якщо інший із подружжя протягом трьох років не пред'явив своє право на частину квартиру вона є власністю тієї особи, яка нею володіє.Але суду часто від ходять від цієї позиції. Необхідно звернутись до суду з позовом або добровільно вирішити це питання шляхом укладання угоди у нотаріуса.
болеслав Показати IP 27 Червня 2019 08:47
Ми з дружиною пів року як розписалися і у нас вже народилася дитина. Місяць тому ми взяли кредит на моє імя, а зараз вона хоче розлучитися. Чи можу я подати в банк на рівну частину сплати кредиту в банк 50на50?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus