USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Запитай юриста
[15 Березня 2020 23:01] Наталія: Доброго вечора. Якщо, неодноразово людина підпалює територію біля жилих будинків та не реагує на скарги сусідів, та відсторонюєця від скоєного. В такому випадку краще скарга чи заява?
Відповідь юриста:
Пані Наталіє, дії щодо спалювання сухої трави, листя тощо є незаконними. Відтак, особа, яка їх вчиняє може бути притягнута до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Зокрема, відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн. до 340грн.).

Окрім того, ст. 152 КУпАП передбачає накладення штрафу на громадян за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів у розмірі від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1360 грн.).

Також зауважуємо, що нормами ч. 1 ст. 245 Кримінального кодексу України передбачено, що дії особи, пов'язані із знищенням або пошкодженням лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100грн. до 8500 грн.) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

У випадку, якщо Ви є свідком спалювання сухої рослинності, телефонуйте на 102 (поліція) з метою фіксування правопорушення правоохоронним органом.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus