USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Запитай юриста
[8 Травня 2020 17:06] Inna: Доброго дня!Я працюю в аптеці на протязі 3 років.При кожній черговій ревізії виявлявся протепмінований товар,та жодного разу не було його списання.Наразі власник вирішив закрити аптеку та повідомив,що за всю протерміновку він вирахує з розрахункових.Питання: чи є в нього на це право,тоді як в трудовому договорі написано:підставою ...є матеріальна шкода,заподіяна розкраданням,нестачею,умисним знищенням або зіпсуванням через недбалість ...Про всі таки препарати його щоразу сповіщали за 6 місяців до закінчення терміну придатності.Я дуже Вам дякую за відповідь!
Відповідь юриста:
Добрий день. Для того, щоб надати Вам вичерпну відповідь, потрібно ознайомитись зі змістом трудового договору. Однак зауважуємо, що відповідно до норм статті 130 Кодексу законів про працю України працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків.

При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяної шкоди, за винятком випадків, передбачених законодавством.

На працівників не може бути покладена відповідальність за шкоду, яка відноситься до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за шкоду, заподіяну працівником, що перебував у стані крайньої необхідності. Відповідальність за не одержаний підприємством, установою, організацією прибуток може бути покладена лише на працівників, що є посадовими особами.

З огляду на дану норму, у Вашій ситуації ключовим є факт повідомлення власника аптеки про наявність протермінованих препаратів, а саме спосіб у який Ви його здійснювали. Якщо у Вас наявні докази на підтвердження виявлення протермінованого товару та повідомлення про це власника, є підстави вважати, що його дії щодо накладення на Вас матеріальної відповідальності є неправомірними.
Коментарів: 1
Наталія Показати IP 1 Вересня 2020 15:12
Я Якщо у мене приписка Рівненська а стою на обліку по вагітності у Києві то куди и як мені оформити дікрет?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus