USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: 8,2 мільйона людей помруть в найближчі роки через свої повсякденні звички – науковці
Якщо ви не курите і вживаєте корисну їжу, але регулярно їздите на машині і маєте сидячу роботу – ви в зоні ризику.

Світ сколихнув новий коронавірус, який змусив людей максимально активізуватись – вживати всіляких заходів для захисту, запобігати його поширенню, боротись із його впливом, але мільярди людей нехтують тими небезпеками, якими людина оточена десятиліттями через свої звички, наприклад, куріння, яке щохвилини вбиває 8 людей у всьому світі.

Про це говорили лікарі і науковці з різних континентів, які з’їхались днями до Парижа на медичну конференцію щодо зменшення ризиків неінфекційних захворювань, повідомляє ТСН.

«Якби всі займались спортом, ніхто не курив, не пив, їв лише правильну їжу – це був би ідеальний світ! Але це не так, тому нам доводиться шукати шляхи для зменшення шкоди в цьому неідеальному світі», – заявив французький онколог Девід Хаят.

Повсякденні звички викликають чимало захворювань, серед них і 200 видів раку. Онкологія – це не хвороба сучасності і існувала ще до появи людей на планеті. Торік вчені з Німеччини заявили, що виявили рак кістки у пращура сучасної черепахи, який жив 240 мільйонів років тому. Проте в сучасних умовах хвороба набула страхітливих масштабів.

За останніми даними ВООЗ, найчастіше на планеті діагностують рак легень і грудей – по 2,09 мільйона випадків за 2018 рік, але саме рак легень призвів до смерті у більшості випадків. Захворювання напряму пов’язане з курінням (як власне і багато інших хвороб). Тож за прикладом програми «Harm reduction/ зменшення шкоди», яка була запроваджена для наркозалежних, щоб хоча б вберегти їх ВІЛ/СНІД і гепатитів С, які могли вбити їх швидше за наркотиків, науковці взялися за програму «Tobacco harm reduction/зменшення шкоди для курців».

Попри всім відому інформацію про вбивчий вплив сигарет, на планеті курять більше мільярда людей. Тож стратегія охорони здоров’я – для тих, хто не може покинути згубну звичку, хоча б зменшити ризики для їхнього здоров’я та суспільства загалом, пов’язаних з використанням тютюнових виробів.

Насамперед програма спрямована на поширення інформації на перший погляд очевидної, як, наприклад, що сам нікотин, хоча і викликає залежність, та це не призводить до раку, а проблеми зі здоров’ям виникають саме через хімічні реакції, які відбуваються під час згорання тютюну і виділення токсинів. Тож, якщо замінити горіння – зменшується і шанс почути страшний діагноз.

Ідею почули і підтримали тютюнові компанії, адже, очевидно, що їм насамперед невигідні смерті тих, хто стабільно працює над їхнім прибутком. І за кілька років запропонували на вибір варіанти альтернативних нікотинових продуктів, але з меншим ризиком (в жодному разі не читати як безпечні – ред.): електронні сигарети, які нагрівають рідини, які містять нікотин; продукти без горіння, які нагріваються до 350 градусів і «тліють» порівняно зі звичайною сигаретою, яка згорає за 600 градусів і вище, а разом з цим плавить всі важкі домішки; бездимний/жувальний тютюн типу «снюс», нікотинова сіль і всілякі нікотинові пластирі, пігулки, спреї.

«70% курців прагнуть кинути курити і лише 5% вдається це без допомоги. Саме тому зменшення шкоди таке важливе, щоб люди мали альтернативу отримання нікотину, але не таку згубну. Державна інстанція в США, яка відповідає за контроль якості продуктів FDA, встановила, що один з виробів без згорання містить на 95% менше шкідливих речовин, ніж сигаретний дим. Це стосується різних хімічних з'єднань, включаючи в себе чадний газ, канцерогени, акролеїн, формальдегід, бензопірен», – заявляє єгипетський професор Тарек Сафвет.

За даними одного з виробників тютюнових виробів, понад 500 тисяч повнолітніх курців в Україні та 9 мільйонів людей у світі вже відмовились від куріння сигарет на користь продукту з меншим ризиком для здоров’я.

Є чимало досліджень і наукових обґрунтувань, які доводять, що такі альтернативи і справді менш шкідливі, але ВООЗ продовжує наполягати, що тютюн сам по собі небезпечний, тож активно закликають кинути згубну звичку, а ліпше взагалі не починати.

Заклики до врегулювання ситуації на державних рівнях малоймовірні, адже вартість акцизних зборів, які надходять до бюджету країн – занадто ласий шматок, щоб від нього відмовлятись, а, як показує практика, країни, які все ж наважуються на жорсткі антитютюнові заходи, стикаються з жахливою контрабандою.

Та поки у світі і далі продається традиційних сигарет близько шести трильйонів штук на рік, і до того ж на планеті склалася нищівна екологічна ситуація. Мешканцям мегаполісів не пощастило найбільше – їхній день дихання в місті прирівняли до куріння пачки цигарок. А останні кількамісячні лісові пожежі в Австралії призвели до забруднення повітря в Сіднеї до «32 сигарет» на день.

В Україні навесні і восени всі ЗМІ розповідають про велику вірогідність захворіти раком, якщо спалювати опале листя і сухостій: «Коли ми спалюємо опале листя, і якщо воно вологе, воно димить, це є чадний газ, але ще утворюється така річ як бензопірен. Це канцероген, який має кумулятивний ефект в організмі людини, він є провокувальним фактором онкологічних захворювань. Коли ми куримо сигарету, для порівняння (з диханням викидами спаленого листя – ред.) – це в 350 разів гірше, якщо хтось перебуває поруч із таким багаттям», – запевняє екологиня Світлана Берзіна.

Та такі факти, на жаль, поки не впливають на свідомість людей, і екологічною ситуацією нехтують на всіх рівнях і в різних країнах.

На друге місце після раку легень нездорове харчування і алкоголь виводить за смертністю рак кишківника – понад 860 тисяч смертей за 2018 рік. Науковці наголошують на вживанні продуктів з Омега 3 та скороченні споживання червоного м’яса, солодощів, солі, соди, етанолу.

«Споживання червоного м’яса різко підвищує шанси виникнення ракових захворювань, тоді як вживання риби зменшує його, але не тому, що вона має лікувальний ефект, а тому, що коли ви їсте рибу, то не їсте м’яса», – каже ізраїльський онколог Рівен Землікмен.

Хорошою альтернативою шкідливому харчуванню називають стародавнє японське меню, так зване «Вашхоку» (Washoku), яке не зазнало впливу західного світу і де є баланс протеїнів, жирів і вуглеводів.

В основі лежить суп, варений рис і три додаткові страви до нього, частіше овочі, гриби, риба/морепродукти, тофу. Таке харчування корисне ще й тим, що вберігає від ожиріння, саме в Японії зафіксовано найменший рівень зайвої ваги серед населення, що також призводить до зменшення ризику отримати діабет, захворювання серцевого і кишково-шлункового тракту.

«Статистика показує, що після 1947 року, коли до традиційного японського меню почали все частіше додаватись жири, стало очевидним зростання онкологічних захворювань. 2018 року померло понад 1,3 мільйона японців, з них майже 380 тисяч від ракових захворюваннях. А у разі харчування за «Вашхоку» тривалість життя в країні зросла до 87 років у жінок і 81 року – у чоловіків», – переконує професор токійського університету Цюджі Ясуші.

До очевидно згубних звичок науковці додають недосипання, засмагу на відкритому сонці, незахищений секс, екстремальні види спорту, надмірне навантаження і малорухомий спосіб життя. Все це людині під силу змінити очевидним вольовим рішенням, щоб не потрапити до статистики.

«63% всіх смертей викликані неінфекційними захворюваннями, з них 9 мільйонів у людей, які не досягнули 60-річного віку. За 10 років від таких захворювань помруть 8,2 мільйона людей, якщо не почати інвестиції в своє майбутнє», – заявив польський фахівець із охорони здоров'я та економіст Анджей М. Фал.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus