USD 39.45 39.77
  • USD 39.45 39.77
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85
Світ вражає: Історія м'ячів всіх чемпіонатів світу з футболу
До 1970 року на офіційних турнірах використовувалися будь-які м'ячі, які чітко відповідали всім вимогам ФІФА за вагою та діаметром кола. Офіційний розмір і вага були встановлені в 1872 році. У 1937 році вага був збільшений з 13-15 до 14-16 унцій. В енциклопедії футболу (англійське видання 1956 року) говориться про наступне: «Згідно з футбольними правилами, м'яч повинен бути сферичним із зовнішнім покриттям зі шкіри або з інших матеріалів. Коло не повинна бути менше 27 дюймів, але й не перевищувати 28 дюймів, а вага м'яча спочатку гри не повинен бути менше 14 унцій і більше 16 унцій. (1 унція = 28,3 грамам).
З 1970 року почали використовувати «офіційні м'ячі турніру». Першим «офіційним» м'ячем у футболі став «Telstar» Adidas на Чемпіонаті світу в 1970 році в Мексиці. Тепер до кожного великим змагання розробляється новий унікальний футбольний м'яч.


«Telstar» Мексика-1970
Шкіряний м'яч Telstar був зшитий вручну з 32 елементів - 12 п'ятикутних і 20 шестикутних панелей - і став самим круглим м'ячем тих років. Його дизайн назавжди увійшов в історію футболу. Білий м'яч, прикрашений чорними п'ятикутниками - Telstar (Star of Television, «Телезірка») набагато краще помітний на чорно-білому екрані. Цей м'яч став прототипом наступних поколінь.


«Telstar» Durlast - Німеччина 1974
У чемпіонаті світу в Німеччині в 1974 році «брали участь» два м'ячі. Для м'яча Telstar це було вже друга поява, тільки логотип був тепер не золотим, а чорним. Компанія Adidas представила також білу версію м'яча - adidas Chile - на честь повністю білого м'яча чемпіонату світу 1962 року в Чилі. Від Telstar 1970 року вони відрізнялися лише малюнком, а матеріали і технології залишилися тими ж.


«Tango Riverplate» - Аргентина 1978
У 1978 році світу був представлений adidas Tango - модель, що стала згодом «класикою дизайну». Хоча м'яч був зшитий з тих же 32 панелей, малюнок з 20 ідентичних тріад створював враження 12 кіл. Дизайн офіційних м'ячів наступних п'яти чемпіонатів FIFA був заснований саме на цій ідеї. Tango мав також більшою стійкістю до атмосферних впливів.


«Tango Espana» - Іспанія 1982
У 1982-му дизайн Tango 1978 змінився несильно. А ось технологічні зміни Tango Espana були більш істотні. М'яч, як і раніше шили зі шкіри, але шви проклеїли і зробили водонепроникними. Це значно підвищило зносостійкість і скоротило поглинання води м'ячем, а отже, мінімізувало збільшення ваги в мокру погоду.


«Azteca» - Мексика 1986
Це перший офіційний м'яч чемпіонату FIFA, зроблений з синтетичних матеріалів. У результаті термін його служби значно зріс, а ступінь поглинання води зменшилася. Azteca володів прекрасними характеристиками при грі на твердих поверхнях, у високогірних умовах і в мокру погоду, що було значним кроком вперед. Тріади, зображені на м’ячі, були прикрашені ацтекськими орнаментами.


«Etrvsco» - Італія 1990
При створенні adidas Etrusco Unico використовувалися тільки синтетичні матеріали. Etrusco Unico став першим м'ячем, внутрішній шар якого був виконаний з поліуретанової піни, завдяки чому м'яч став більш живим, швидким і абсолютно водонепроникним. В імені і дизайні вловлюється вплив давньої історії Італії та культурної спадщини етрусків. Три голови етруських левів прикрашають кожну з 20 тріад.


«Questra» - США 1994
Офіційний м'яч чемпіонату 1994 року – втілення високих технологій. Використання внутрішнього шару поліуретанової піни дозволило м'ячу стати м'якшим, слухнянішим і набагато швидшим. Натхненний космічними технологіями і американським прагненням до зірок (Quest for the Stars, звідси й назва), Questra встановив нові стандарти.


«Tricolore» - Франція 1998
Перший багатобарвний офіційний м'яч чемпіонату. Французький прапор і хвіст півня, традиційного символу Франції та Французької футбольної федерації, знайшли віддзеркалення в назві і дизайні. У adidas Tricolore використовувався шар синтетичної піни з регулярною матрицею з міцних мікрокомірок, заповнених газом. Така структура забезпечувала довговічність і гарний тактильний контакт з м'ячем.


«Fevernova» - Японія і Корея 2002
Це перший офіційний м'яч, дизайн якого відрізнявся від традиційного м'яча Tango 1978 року. Малюнок і колірна гамма Fevernova навіяні культурою країн Далекого Сходу. Спеціальна прошарок із синтетичної піни сприяла поліпшенню характеристик м'яча, а тришаровий тканий каркас забезпечував більшу точність удару і передбачуваність траєкторії польоту.


«Teamgeist» - Німеччина 2006
Вперше за 36 років компанія adidas відступила від класичного 32-панельного дизайну. Каркас і панелі, з'єднані за технологією термосклейкі, забезпечують водонепроникність і більш рівну поверхню, що підвищує результативність ударів. Малюнок виконаний у чорно-білій гамі - традиційних кольорах німецької збірної, із золотою окантовкою - символом Кубка світу, і покритий прозорим захисним шаром. Teamgeist означає «командний дух».


«Jabulani» - Південна Африка 2010
Слово «Джабулані» означає «щастя, святкування» мовою ісіЗулу, одній з 11 офіційних мов, прийнятих в ПАР. У дизайні м'яча використані 11 кольорів на честь не тільки тих 11 офіційних мов, але 11 громад в ПАР і 11 гравців у футбольній команді. Крім усього іншого, 11 кольорів також нагадують нам про той факт, що цей м'яч є одинадцятим офіційним м'ячем, розробленим для чемпіонатів світу з футболу. М'яч повністю зроблений з 100% термопластичного поліуретану. Це підкреслює його аеродинамічні властивості.

джерело
Коментарів: 5
збірна України Показати IP 13 Червня 2010 19:55
"11 кольорів на честь не тільки тих 11 офіційних мов, 11 громад в ПАР, 11 гравців у футбольній команді, 11 кольорів також нагадують нам про той факт, що цей м'яч є одинадцятим офіційним м'ячем" + сам чемпіонат розпочався 11 червня. цікаво ще те, що 11 всього шість, і червень - це шостий місяць
Читач Показати IP 13 Червня 2010 22:14
Завжди думав, що м'яч має форму кулі. А тут - діаметр кола...
знающий до Читач Показати IP 14 Червня 2010 11:33
По правилам ФИФА мяч имеет сферическую форму, а не форму шара, обрати внимание
Читач Показати IP 14 Червня 2010 15:34
Сфера (гр. σφαῖρα) - замкнута поверхня, геометричне місце точок рівновіддалених від даної точки, що є центром сфери. Куля — це множина всіх точок простору, що знаходяться від заданої точки O на відстані, не більшій за дану відстань R. При цьому точка O називається центром, а R — радіусом кулі. Будь-який відрізок, який сполучає центр кулі з точкою кульової поверхні, також називається радіусом. Поверхня кулі називається сферою. Також дуже часто кулею називають частину простору, обмежену сферою. Згідно висловлювання знаючий, потрібно говорити "повітряня сферка", а не повітряна кулька".
quallcom Показати IP 14 Червня 2010 16:53
"діаметр кола" - це переріз кулі по діаметру, отримаємо коло, довжина якого за правилами ФІФА неповинна бути меншою 68см і більшою за 70 см. Саме тому було згадано КОЛО, а не КУЛЯ, щоб використати ф. довжини кола. Довжина Кола l=2*pi*r => 70=2*3.14*r =>r=11.14см. отже, діаметр кола (переріз кулі) не повинен бути більшим за 2r=d=приблизно=22см. Фішка в тому, що формула довжини кола існує, а от довжини кулі...м-м-м

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus