USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98
Світ вражає: Янукович в школу приїхав із снайперами. ФОТО
”Я привела онуків, — каже 65-річна Катерина Кравченко. — В школу не заходжу, бо сказали, що не можна — вчора з батьківського комітету подзвонили. Наказали, щоб діти були дисципліновані, щоб не бігали, були святково вдягнені. Буде хтось серйозний.

Кількасот батьків зранку стоять біля столичної школи №16 із поглибленим вивченням англійської, що в Оболонському районі. Переказують одне одному, що сюди приїде президент 60-річний Віктор Янукович.

Школярі з квітами заходять досередини. Більшість дорослих залишаються надворі під парасольками.

— Президент зробив найкращий подарунок киянам. Вибрав школу, яка недалеко від його дому. Хоч дорогу через увесь Київ не перекривали, — говорить Вікторія Цвек, 35 років.

Кінолог із собакою обходить подвір’я. Від дороги до вхідних дверей простилають світло-коричневу доріжку. Охоронці президента стежать, щоб на неї ніхто не наступав. На території школи їх близько 50. Із натовпу вибирається бродячий пес і біжить по килиму. Один із охоронців свистом відгонить його. Люди сміються.

— Не надо так смеяться, — обурюється міністр освіти 46-річний Дмитро Табачник. Він стоїть поруч із заступником глави київської міськдержадміністрації Олександра Попова. — Собака тоже пришла на праздник.

У Табачника дзвонить мобільний.

— Спасибі, дорогенький. Але це свято всієї країни. На цьому тижні я був у відрядженні. З понеділка виходжу на роботу. Так що все будемо рішати, — говорить стиха чиновник і кладе слухавку до кишені піджака.

До школи можна потрапити тільки через рамку металошукача. Школярів із квітами в руках вишикували вздовж стін — аж до актової зали.

— Дітки, голови догори. Стоїмо прямо, — командує вчителька української Наталія Козимір.

— У нас одна з найстаріших, одна з кращих шкіл у районі. Певно, тому президент до нас вирішив приїхати. А ще він казав, що вчить англійську, якраз у тему вийшло.

— До нас сьогодні приїжджає Віктор Янукович. Я не знаю, хто це. Але мама казала, що це президент, — говорить першокласниця Дарина Гудим.

До заповненої актової зали з букетом гвоздик заходить заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман, 51 рік. Сідає позаду.

Підбігає вчителька у вишиванці.

— Та я тут із краєчку, — відмахується Герман.

— Ні, ні! Такі гості мають бути по центру, — вчителька бере чиновницю під руку й тягне.
Присутніх просять вийти. Мовляв, приїхав президент, побачив, що дощу вже немає, і попросить усіх надвір.

Люди на повір’ї обступають Януковича — фотографують на мобільні. Охорона тримає всіх на відстані 2 м.

— Я в дитинстві любив ходити в школу, як і всі, — каже глава держави після тривалої паузи. — Було по-різному. З однієї сторони, хотілося друзів завжди побачити після літа, поділитися враженнями.

Каже, в табелі мав ”четвірки” з української мови й літератури та з російської. Решта предметів — на ”п’ять”.

Школярів шикують. Людей просять відійти від сходів, де стоїть президент. У натовпі обурюються.

— Не возмущайтесь, а подвигайтесь, — говорить охоронець і відсуває присутніх.

На сходи виносять президентський штандарт і трибуну. На неї кладуть окуляри й текст виступу. Янукович підходить до трибуни, всміхається. Виступає 4 хв. У текст не заглядає:

— Державі будуть потрібні освічені люди, які будуватимуть сучасну модернову країну. Треба провести переобладнання навчальних закладів, забезпечити їм сучасне оснащення та комп’ютеризацію.

Президент каже, що має для навчального закладу подарунок — комп’ютерний клас. Тоді в супроводі охоронців іде до дороги. Сідає в машину.

За кілька хвилин після його від’їзду з даху школи спускаються двоє снайперів.

Ольга СМАЛЮХІВСЬКА
взято ТЕКСТ І ФОТО тут
Коментарів: 1
Ko3bMa Показати IP 2 Вересня 2010 15:14
яйця і вінки забирали на вході)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus