USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12
Світ вражає: Особливості луцького національного найму
Випала нагода написати статтю аналiтичного характеру.Тема не нова,для багатьох актуальна.Викладаю на всезагальний розгляд,можливо iнформацiя стане комусь у пригодi.

У місті з чисельністю населення близько 211 тисяч, як гриби після дощу “виростають” усе нові кадрові агенції. Одні працюють на ринку уже давно, і встигли отримати пристойну репутацію, інші почали утворюватись в період економічної кризи. І ось зараз, коли ситуація налагоджується, з?являються нові. Здається, можна працевлаштувати усіх бажаючих, адже переглянувши перелік запропонованих вакансій складається враження, що роботи у нашому місті вистачить на всіх. Проте кількість безробітних чомусь не зменшується. Зробивши невеличке зусилля, і переглянувши усі оголошення в інтернеті, газетах і по агенціях побачимо, що усі вони повторюються, завдяки чому і створюється хибне враження, що ринок праці у нас процвітає.
Якщо ж проаналізувати діяльність кадрових агенств і з підбору домашнього персоналу, то можна скласти зовсім невеличкий список (лише на декілька позицій) тих, хто насправді працює добросовісно та якісно. Поспілкувавшись із власницею одного, чи не єдиного, луцького рекрутингового агенства з підбору персоналу дізналась, що зараз найбільш затребувані молоді, охайні няні та гувернантки. Претендентки саме на цю роботу повинні бути енергійними, комунікабельними, і до того ж всебічно розвиненими, орієнтуватися у сферах літератури та культури, і бажано володіти методиками раннього розвитку дітей. Вища освіта, насправді, не є обов?язковою. Залежно від віку, наймають няню із відповідною спеціальністю. Для новонароджених підійде медичний працівник, приблизно від двох років – вихователь, яка має досвід роботи у дитячому садку. Вважається, що найгірші няні – це шкільні вчителі, особливо старших класів, а найкращі – жінки творчих чи технічних професій.
Щодо найму домогосподарок, то тут простіше. Немає особливо великих вимог, хоча теж є свої нюанси. Зазвичай беруть жінок середнього або старшого віку, тих котрі уже працювали у цій сфері, а також мають рекомендаційні листи від попередніх роботодавців. Вітається досвід роботи за кордоном. Плюсом для замовника є те, що при підборі персоналу через агенство, можна домовлятися про перевірку добропорядності найманого працівника, а зокрема того, чи не перебуває він на обліку в правоохоронних
органах, яка репутація його родини. Звичайно, наймати персонал через агенство зручніше для роботодавця, тому що враховуються відповідні вимоги та побажання, укладається договір. Можна скористатись порадами знайомих та оголошеннями в періодиці, але тут уже мусиш покладатися на свої відчуття, а не на досвід професіоналів. Отож, виявляється, що у наймі персоналу через агенство більше позитивних моментів, аніж негативних.
Кардинально інша ситуація у нас складається з пошуком роботи за посередництвом кадрових агенцій. Виявляється у Луцьку майже не існує рекрутингової форми найму (трапляється лише в поодиноких випадках). Насправді, все відбувається таким чином: людина, котрій потрібна робота приходить до кадрового агенства, реєструється і платить за це певну суму, а уже потім при успішності знайдення роботи – 50 % від першої зарплатні (у більшості випадків) або близько 500 гривень. І добре, насправді, якщо і роботодавець трапиться порядний, і людина працюватиме й дякуватиме, що натрапила на хорошу кадрову агенцію. Проте в більшості випадків така форма пошуку є ризикованою, адже великою є вірогідність того, що фірма скерує клієнта до роботодавця, котрий шукає спеціаліста іншого профілю, і робить це для того, аби формально виконати умови договору, створити видимість своєї діяльності.
Що ж до самостійних пошуків роботи, то й тут є ряд проблем з якими доводиться стикатися. Одна з них – це брак досвіду. Молодому спеціалісту важко знайти роботу. І майже нікого не цікавить питання: “А де ж його взяти, якщо ніхто не бере?” Ми гордимося тим, що Луцьк – місто європейського рівня, а насправді, ніяк не хочемо переймати закордонний досвід. Країни Європи уже давно відійшли від того, що ми маємо наразі. Тамтешні роботодавці охоче беруть молодих спеціалістів, тому що вони як глина – піддатливий матеріал. З них можна виліпити саме те, що потрібно. Адже сукупність знань, молодості, енергії, ентузіазму та бажання працювати, дають надзвичайно потужний результат.
Коментарів: 27
Лада Показати IP 2 Жовтня 2010 11:55
Мені якось з роботою повезло,влаштувалась ще студенткою, причому без хабарів і зв"язків. Начальник - порядна людина і,доречі часто бере на роботу студентів і це справді добре. А більшість молодих людей стикаються з проблемою першого робочого місця. А ще чула що часто беруть на роботу молоду людину на випробний термін а потім кажуть "ви нам не підходите" і не платять а беруть наступну, вигідно - робота робиться а платити не треба. Іноді досвід не так важливий як порядність і відповідальність але що вдієш. Кадрові агенства собі наживаються на тих людях що роботу шукають а допомоги реально мало...Бардак одним словом. І що робити тій молодій людині? ну нема того досвіду,де його взяти? і видять на базарі вчителі та інші молоді спеціалісти,вузи навідкривали а кому ті випускники потрібні?
Безробітний Показати IP 2 Жовтня 2010 18:47
Де тут аналітика? Писанина ні про що! Пук в воду. А що можна "виліпити" з випускника вишу Журавльова, Стеценка чи Божидарника? Ідіота? Краще взяти дитину з Любешівського ПТУ, чим з таких вишів. Кадрові агенції треба вислати в Жовті Води на видобування урану - це здирники і злочинці. Саме випускники згаданих вишів організовують такі "кадрові" агенції. Такі послуги надають областний і міський центри занятості. А ви зі своєю "аналітикою" не висовуйтесь, а то теж залишитесь без роботи (якщо її маєте).
студентка до Безробітний Показати IP 3 Жовтня 2010 16:54
Цікаво де ж навчався сам пан коментатор?) Неважливо де ви вчилися, а важливо як. Якщо ви, пробачте за слово, "ідіот", так як ви називаєте студентів-випускників вищеназваних вузів, то це ваші особисті проблеми. Я працюю з 2 курсуЮ, по спеціальності, з офіційним працевлаштуванням і достойною оплатою праці і коли влаштовувалася на роботу перевіряли мої теоретичні знання і практичні навики, а не розглядали диплом. Тому, перш ніж щось писати, подумайте двічі.
Тереза Тобіш до Безробітний Показати IP 7 Жовтня 2010 11:59
В словнику Даля "Идиот" - человек, который отклоняется от споров. Так що не кидайтесь незрозумілими Вам за змістом словами!
Тереза Тобіш до Безробітний Показати IP 7 Жовтня 2010 12:08
Центри зайнятості не дають нормальної роботи. Нормальні підприємства не дають ТОПових вакансій в ці структури. Вони просто знають, що за словом ЦЗ стоять інспектори, які позакінчували педфаки і нічого не розуміють на підборі персоналу. Тимпаче, ТОП складу! Не забувайте про тіньому економіку і про підприємців, які беруть персонал на неоф.основі. І такі ПП ніколи не дадуть замовлення на пошук в ЦЗ. Тільки в КА, які їм реально допоможуть
Олеся Показати IP 3 Жовтня 2010 11:11
А по-моєму людина справді стикнулася з проблемою пошуку роботи і написала про це. Багато людей знайшли хорошу роботу через центр зайнятості? А ви,безробітний, не маєте що толкового сказати, то і не пукайте у воду, багато взяли до себе взяли на роботу дівчат з Любешівського ПТУ? причому тут це? потрібні і з вишів люди і з профтехучилищ! а тут мова про проблему пошуку роботи і як на цьому багато хто наживається!
Мілена Показати IP 3 Жовтня 2010 11:19
Якщо і вчаться в того ж Божидарника дурні студенти, то ж не всі такі!!! Сам ви,безробітний,ІДІОТ!!! Нічого не маю проти ПТушників, але всім своє місце! Я закінчила училище а все що мені запропонував Центр зайнятості то дурні курси, я в інтернеті більше інформації знайшла ніж там почула! Здобуваю зараз вищу освіту, але навряд буде легко знайти роботу. В кадрові агенства ніколи не ходила, але із статті зрозуміла їх суть, хоча можливо автору статті не повезло,може не було підходящих вакансій.
РОМАнтик Показати IP 3 Жовтня 2010 11:28
напевно треба зобов"язати керівників установ і підприємств брати на роботу якусь частину саме людей без досвіду! а то і справді тяжко влаштуватись на перше робоче місце, всім ДОСВІД давай!!! а де його взяти??? нас після випуску направляв універ на роботу але десь в глибокі села, а хто туди хоче йти...нажаль. теж проблема. Луцьк місто маленьке, тяжко роботу знайти і їдуть до нас із сіл, а наші в Київ. ПРОБЛЕМА. хоча може так і має бути. А ті кадрові агенства може теж пропонують що можуть, де ті робочі місця візьмуться, їх створювати треба. Ато вузи відкривають, а куди тих випускників пристроїти потім?
Тереза Тобіш до РОМАнтик Показати IP 7 Жовтня 2010 12:05
Я ось проти Вашої пропозиції про обовязковість квоти студентів на підприємствах. Якщо б Ви особисто мали власний бізнес, то зрозуміли б, що роботодавцю потрібен реальний спеціаліст, який буде приносити прибутки організації, а не ще купу часу вчитись за твій же рахунок. Час - гроші! І роботодавець їх часто втрачає з працівниками студентами. Ну, хіба це студент геній з супер потенціалом
лучанка Показати IP 3 Жовтня 2010 11:42
Кадрові ті аганції хай би були, і хай заробляють але нехай і відповідно шукають вакансії. Але мені здається хорошу роботу можна знайти лише по знайомству. А ще проблема є велика,що вчимось на одну професію а працюєм не там де мали б...Але то вже інша глобальна тема
бука Показати IP 3 Жовтня 2010 12:11
якщо ти спеціаліст хороший - знайдеш роботу! стукайте-відчинять!
Dyssja Показати IP 3 Жовтня 2010 12:38
закінчила ПТУ потім навчалась у ВУЗі на канікулах працювала то там то сям все не офіційно. Після закінчення вишу пішла в центр зайнятості бо самостійно роботу знайти не вийшло. Там запропонували тільки факансії по ПТУшній професії (постало питання то якого милого я 5 років сумлінно вчилась у ВУЗі), мені така пропозиція не сподобалась тоді мені запропонували піти офіціанткою або прибиральницею на 880грн з копійками в місяць. ВУЗ мене нікуди не направив після закінчення освіти, і давати справку про вільне працевлаштування не захотів, отже в центрі зайнятості мене не зареєстрували. За місяць часу я обдзвонила і обходила купу варіантів. - продавець на 1000грн з одним вихідним і матеріальною відповідальність - касир в Вопаку (простажувалась день і відмовилась хоча за з/п 1200грн і кучу обовязків можна було братись) - продавець у кіост сутки через двоє (до дяді бариги) з/п приблизно 1000 і матеріальна відповідальність - далі пішла вже по ПТУшній спеціальності гарне приміщення хороший колектив "Універсал сервіс" і обіцянка з/п 1500-1200грн пропрацювала там місяць і отримала 660грн і пішла звідти. - зараз працюю не офіційно на приватного підприємця. Загалом дуже багато де просять досвід роботи котрого в мене мало або немає взагалі. Кадрові агенства просто дурять і замість звертатись туди краще піти собі фруктів купити. ВУЗ або не дають направлення на роботу або дають його за нацять км де немає житла і умов. Держ замовлення не відповідають реальним потребам і того виходить що людина з вищою оствітою іде водієм маршрутки чи на базар хоча вчилась геть іншому.
Дід Панас Показати IP 3 Жовтня 2010 16:45
Усім зразу хочеться багато або все. Але так не буває. Треба потерпіти, набратись досвіду, показати себе, попрацювати років з пять-десять, а тоді вже починати мріяти про зарплату з чотирма нулями. А як немає нічого, то мажна попрацювати в ларьку і в магазині, і навіть прибиральницею. Або вийти заміж за принца, але тут є маленька умова: треба самій бути принцесою.
Tanya Показати IP 3 Жовтня 2010 17:39
До "Безробітного":"Що ж,напевно ви самі і є той випускник любешівського ПТУ,котрий приїхав підкоряти Луцьк,вражати наших роботодавців своїми розумовими та фізичними здібностями!І тепер гордо можете іменувати себе "безробітним"!Окрім того, ви безумовно неуважно читали статтю,і точно не маєте навіть "зеленого" поняття про те,що таке аналітична стаття(раджу звернутися до словника)".
Tanya Показати IP 3 Жовтня 2010 18:12
Що ж до обласного та міського центрів зайнятості,то тут,в принципі, навіть обговорювати нема що!Той хто пребуває або перебував на обліку в цих установах знає,що нормальної,адекватної,ну хоча б елементарно віповідної роботи для випускника вишу там не знайдуть(хіба по знайомству) Що ж до мене,то стаття ця справді написана з власного досвіду. Роботу мені шукала моя знайома,котра працювала в одному з агенств міста,та так і не знайшла(висновки напрошуються самі собою). Окрім того саме вона і розповіла мені про специфіку їхньої діяльності.Всі ж розуміють стан речей на сьогоднішній день,попит великий,пропозицій мало.Тим більше,потрібно створювати вигляд так званої діяльності.
Ласковая Показати IP 4 Жовтня 2010 12:13
Кілька років тому я шукала роботу з допомогою кадрових агенцій. Зареєстрована була в трьох. Грошей витратила багато, а роботу мені так і не допомогли знайти. За кожне направлення я платила по 20 грн. А коли приходила до роботодавця, то у більшості випадків я їх не влаштовувала. То досвіду роботи не маю, то вищої освіти не маю, то застара. Найбільше мені запам’яталось кадрове агентство «ЕКСПЕРТ» Мене за гроші відправили шукати роботу в центр зайнятості, де працював знайомий директора агентства. Потім мене ніби влаштували в ПП. І гроші за влаштування не з першої зарплати тоді брали, а відразу 50% очікуваної з/п. Я заплатила (тоді 400 гр.) з умовою, що через 2 тижні вирішу остаточно чи влаштовує мене робота, у разі відмови я отримаю гроші назад або мене безкоштовно влаштують на іншу роботу. Перший тиждень мене взагалі ніхто навіть не помічав. Керівник відділу розповів мені про обов’язки, дав каталог товарів вивчати асортимент і сказав, що через тиждень повернеться з відрядження дівчина з якою ми маємо ділити обов’язки і працювати в команді. Наступного тижня своєї колеги я так і не дочекалась. Роботи мені ніякої не давали, але я змушена була сидіти разом з усіма з 9 до 23 години. Виявилось, що вакансія надумана. І тут знайшлась знайома працівниці з кадрового агентства. Я відмовилась від роботи прийшла в «Експерт», директора на місці не було, а дівчата сказали, що моєї карточки не знайшли, а значить не вони направляли мене на роботу і навіть квитанція про оплату заповнена не так як потрібно (значить підроблена). Закінчились мої пошуки роботи через агенції стресом і висновок я зробила для себе один – хорошу роботу можна знайти (як у всі часи) лише по знайомству. Агенції мають самі з роботодавцем узгоджувати всі нюанси, всі дані і навіть фото в агентств є, і коли роботодавець згідний взяти людину, тоді вже давати направлення, а не продавати адресу роботодавця 20 шукачам роботи, в той час коли кандидат на вакантне місце тихенько собі вже там стажується
Тереза Тобіш Показати IP 7 Жовтня 2010 11:37
у відповідь на цю статтю читайте http://www.volynnews.com/messages/454/
Костя до Тереза Тобіш Показати IP 11 Жовтня 2010 14:24
Читав статейку. Принаймні більш позитиву, ніж від цієї
Тереза Тобіш Показати IP 7 Жовтня 2010 11:57
Особисто я думаю, що стаття про особливості луцького найму замовного характеру. Автор Тетяна навмисне описала агентство, на яке працює (можливо), або приятелює аж надто сильно з його засновниками. 100% можу назвати це КА - ФЕЯ! Круто, коли агентство займаєтьс самопіаром. І знає методи прихованого піару, який працює на них! Молодці! Але не потрібно обкакувати (вибачте) інші КА при цьому. Легкими натяками нібито! Мій колега замовляв няню для дитини саме в цьому КА і був не задоволений. Йому дали переглянути купу анкет величезних, але з них реально вибрати важко когось було. Вибрав 5-х. Всі вони були запрошені на співбесіду до нього і жодна не вміла нормально розмовляти навіть. Зрештою, витратив купу часу на той відбір і лишився без няні. Дитину ж не доручиш будь-кому! Знайшов няню через тих же ж знайомих. Вірю, що і через це агентство домашнього найму знайшов хтось собі хороший персонал. В кожному бізнесі є задоволені і незадоволені користувачі послуг. Всім не вгодиш! На закінчення хотілося б сказати про КА як такі. Вони дійсно потрібні, бо не всі люди вміють шукати роботу. І не всі роботодавці вміють шукати персонал. Центри зайнятості - бюрократична структура, яка займається відписуванням і подачею статистики в державні служби вищого рангу. Той, хто не зацікавлений в прибутку та не має власної вигоди, не буде нормально працювати на інтереси клієнта. А в ЦЗ ось цей клієнт (яким він є у будь-якому КА) називається гучним словом, яке вбиває увесь позитив - БЕЗРОБІТНИЙ....
Пантера Показати IP 7 Жовтня 2010 13:45
Хочу відповісти Безробітному,Dyssja, я працюю на приватному підприємстві, де займаюся саме пошуком і підбором персоналу, і як би я власнику надавала персонал, без досвіду роботи, без знань, без навичок, саме таких, які відповідають вакансії, то давно була б безробітною.Ще одне хочу відзначити, це стосується молодих випускників вищих учбових закладів, та й не тільки......Шановні мої, коли приходити до рободавця, і вимагаєте З/П від 3000 грн, то майте совість.....У Вас ще нічого немає, ні досвіду, ні навичок, а тільки диплом, який також можна ставити підсумнів..... Що стосується К/А, скажу чесно працюю постійно, і досить продуктивно. З центром зайнятості не працюю, по одній причині, коли даєш заявку на потрібних фахівців, то шлють "Мох і болото", У НИХ ПОВИНЕН БУТИ ПЛАН.....
Олена Показати IP 8 Жовтня 2010 11:49
Я роботу знайшла через КЦ "Я". ЗА реєстрацію нічого не платила, тільки з першої зарплати, і то коли вже офіційна була, по трудовій. Тому вважаю, що кадрові агентства теж допомагають.
Тереза Тобіш до Олена Показати IP 11 Жовтня 2010 14:21
У мене двоє знайомих влаштувались через це агентство. На ТОПові посади. Але впевнена, що про кожне КА є як позитивні, так і негативні відгуки. Не можуть же ж всі задоволеними бути
Tanya Показати IP 9 Жовтня 2010 20:20
Персонально для "Тереза Тобіш" - стаття не замовного характеру. І нікого я тут не піарила"!! Ще раз наголошую: "Люди читайте уважно! "Я не писала,що всі кадрові агенства Луцька погано працюють і дурять людей! "Я лиш сказала,що хороших і справді надійних можна на пальцях перерахувати! І що ж вдієш,що вашому колезі так не пощастило в "Домашній Феї",тим більше що я це агенство не хвалила.Я взагалі нікого не хвалила,і конкретно не вказувала.Згадувалося лише про деякі особливості,те на що увага звертається.Та що там,не буду ж я заново Вам,шановна текст переказувати!
Тереза Тобіш до Tanya Показати IP 11 Жовтня 2010 14:15
Тут і непосвяченому зрозуміло, що стаття про агентство ФЕЯ. У нас же ж це єдине агентство найму домашнього персоналу в місті.
Tanya Показати IP 11 Жовтня 2010 19:28
Ну а де ж Ви,зрештою,побачили рекламу цього агенства в моїй статті? Метою моєю було написати про недоліки та переваги,того чи іншого способу пошуку чи найму(кому що).А якщо "маєте зуб" на власницю агенства,то це ж питання не до мене!
Тереза Тобіш до Tanya Показати IP 14 Жовтня 2010 14:02
І до чого тут власниця КА? Вже на персоналії починаємо переходити?!
Tanya Показати IP 16 Жовтня 2010 12:14
Бачу, ніяк заспокоїтись не можете? Любите, щоб останнє слово за вами було? Від самого початку саме ви на персоналії перейшли. Гадаю на цьому і зупинимось...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus