USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Афера — творчий підхід до комунального бізнесу
Ніколи не писав ні в газети ні в журнали але як кажуть все буває вперше. Ось і я, взятися так би мовити за перо, бо життя заставило.

Мова піде про невеличке розслідування яке я провів для себе й своєї сім’ї, а зокрема для батька, який вже вісім років працює на Луцькому підприємстві електротранспорту. З метою з’ясувати - чому людина ходить на роботу, виконує свої посадові обов’язки й не вчасно отримує натомість заробітну плату? (Вибачте прізвище не вказую, щоб не нашкодити рідним.)

Так ось, вирішив я з’ясувати – яким чином доволі потужне й дієве підприємство стало на межу банкрутства? Як, маючи постійні багатомільйонні обертові кошти керівництво довело й депо й 750 працівників до напівжебрацького стану. Чому з’явились мільйонні борги по зарплаті, мільйонні борги постачальникам палива й запчастин, й мільйонні борги ще бознакому?

Перша версія, яку я розглядав щоб з’ясувати причини, це недолугість й профанація безпосереднього керівництва підприємства, що частково підтвердилось але саме цікаве з’ясувалось згодом.

Ні директор депо, ні головний бухгалтер ніби не впливають на рух фінансових коштів на рахунках підприємства бо це, так би мовити, «парафія» міськвиконкому. Підприємство комунальне й тому, як мені пояснили, усі стратегічні рішення що до його життя чи смерті приймаються в одному єдиному кабінеті.

Як виявилось, кабінеті голови Луцького міськвиконкому й голови Луцької міської ради Шиби Богдана Павловича. Ось так, в руках однієї єдиної людини доля 750 працівників депо й членів їх сімей.

Й як тут не згадати про неодноразові гучні скандали навколо депо, щодо невиплати заробітної плати в яких Шиба Б.П замість того щоб відверто визнати в свою некомпетентність й недолугість як керівника, як людини що зобов’язана дбати про майно міської громади й людей, ставав в позу спасителя, месії так би мовити. Розказував про форсмажорні обставини, про зле й недолуге обласне керівництво й палко обіцяв повернути людям гроші. Але нажаль тільки обіцяв, що вже давно є візиткою Луцького очільника: «Обіцяти й ніколи не виконувати!!»
Я розумію, вийти з комфортного автомобіля й нарозказувати байки людям значно легше, ніж правильно організувати роботу й реально вирішувати проблеми. Дешевий популізм теперішнього мера це вже «притча воязицех», але треба й міру мати, рано чи пізно доведеться відповідати за вчинки ,слова й дії.

Але повернемось до депо. Навіть при найгіршому сценарії 50 маршруток й 69 тролейбусів, що є на балансі, заробляють якісь кошти. Припустимо, тролейбуси дотаційні. А маршрутки? Невже збиткові?
Знайомі які мають приватні маршрутні таксі, запевнили, що мінімальна сума, яку заробляє маршрутка в місті - 150 грн. за день роботи. А якщо мова йде про маршрут №15 чи №№9,9а то це – 400-500 грн. чистого прибутку з автобуса.
Якщо припустити, що ці цифри реальні, то виходить що Луцьке підприємство електротранспорту має денний прибуток готівкою в межах 20 000 – 25 000грн .А враховуючи те, що громадський транспорт працює без вихідних, можна легко порахувати: близько 600 000 – 750 000 гривень в місяць!!! Як бачимо, коштів більш ніж достатньо. Тоді чому виникають шалені борги й постійні проблеми в депо?

Й тут виникла друга версія мого невеличкого розслідування. Підприємство зумисно доводять до банкрутства, зумисне створюють конфліктні ситуації з працівниками й партнерами депо. Кінцева мета - поставити підприємство на коліна й в межах чинного законодавства розграбувати.

Знаю, що представники міськвиконкому під час переговорів з постачальниками підприємства електротранспорту навіть не розглядали можливість повернення боргів за надані матеріали чи послуги а наполегливо рекомендували позиватись до суду.

Суд в свою чергу мав би зобов’язати депо розрахуватись з боргами. А оскільки коштів чомусь постійно немає, то згідно закону, описують майно й рахунки боржника. Далі конфісковане майно (а в нашому випадку це в першу чергу маршрутки) продають «правильним» підприємцям з «правильного» аукціону звісно за «правильні» гроші, тобто за копійки.

Ось така картина вимальовується. Й я не вірю, що подібний сценарій може розігруватися без участі керівництва міста, зокрема без Шиби Б.П!!!
Як то кажуть – «Краще з розумним згубити ніж з дурнем знайти» так й тут краще б вже ті маршрутки були, як колись, приватними й працювали на людей й для людей, ніж стали предметом недолугих махінацій в руках політичних популістів.

Ось до таких невтішних висновків я прийшов вивчаючи ситуацію на одному єдиному комунальному підприємстві Луцька, й з жахом собі уявляю що робиться на інших…
Коментарів: 16
Інокентій BEST Показати IP 14 Жовтня 2010 18:12
Я думаю винні в цьому масони. Вони запустили свої щупальці в наше депо і качають звідти гроші! Вєрняк, пацани!
Читач Показати IP 14 Жовтня 2010 18:15
Дякуємо автору за таке грунтовне розслідування, яке полягає в тому що "друзі сказали, що маршрутка заробляє 150 грн, а 15-ка - 500". Заказуха проти Шиби чистої води! де ж ви правдошукач були рік назад коли починалися страйки? Чи так довго "сенсаційні" матеріали шукали?
* Показати IP 14 Жовтня 2010 20:59
А на мою думку ця стаття зовсім не "заказуха проти Шиби", я згідна з припущенням автора, що Луцьке підприємство електротранспорту хочуть довести до банкрутства та ліквідувати.
Знаючий Показати IP 14 Жовтня 2010 22:01
Автор статті все правильно сказав про заробітки. Знаю з перших джерел, що в депо маршрутка здає приблизно 350-380 грн. Натомість план у приватного перевізника 800 грн. Питання куди діваються 400 грн. щодня. Якщо, нормально розібратись то вся картина вимальовується, гроші просто крадуть !!! І це на заказуха проти Шиби.. Шиба кончаний управлінець !!! Він довів місто до ручкі, набратись таких боргів міг тільки тупий і бездарний керівник. При Антонові не такі були гроші в бюджеті, був не той час і земля не така була дорога ))) Але чоловік рішав питання, місто займало призові місця за благоустрій і т.д. то все притому, що бабла було не так багато !!! і ще притому брав собі в карман. Що,ж Шиба зробив, тільки дороги.. ))) за такі гроші. можна було в 3 рази більше асфальту покласти. Чувак просто довів місто до ручкі. Ш
Знаючий Показати IP 15 Жовтня 2010 09:05
Місячний фонд зарплати депо складає 1.500.000 грн. Як може бути 600-750 тис. "більш ніж достатньо"??? Дослідження тягне на докторську дисертацію про "Економічне чудо"
АРМАДА до Знаючий Показати IP 15 Жовтня 2010 10:22
читай уважно дослідження стосується лише маршруток 600-750 тис. це прибуток
Хто сперечатиметься? Показати IP 15 Жовтня 2010 12:22
Шиба - бездарний керівник!
Tan4ik Показати IP 15 Жовтня 2010 14:03
Чесно кажучи, мені теж здається матеріал замовним. Поясню чому. Як журналіст можу судити, що це розслідування досить грамотно написане, те, що деякі факти не співпадають - то таке. Я про стиль... "Ніколи не писав ні в газети ні в журнали але як кажуть все буває вперше." - не правда!!!! щодо підприємства електротранспорту ,то ми всі розуміємо, що воно прибуткове - але ми не взмозі нічого зробити зі своїми припущеннями!!!!!! Треба реальні фіакти і свідчення. приміром, првід бухгалтера підприємства...
Fantom Показати IP 15 Жовтня 2010 17:04
Місячний фонд зарплати депо складає 1.500.000 грн - а ти не перегнув ?
Fantom Показати IP 15 Жовтня 2010 17:07
там працює десь 750 чоловік, то шось ЗП у них завеликі виходять з таким фондом, так що Знаючий колись звідки взяв півтора лімона
Знаючий Показати IP 15 Жовтня 2010 17:16
Не перегнув. А з 1.500.000 500 тис. - це нарахування на зарплату.
Єкономіст Показати IP 16 Жовтня 2010 09:13
Костянтину. Ніколи не писав і ніколи більше не пиши. Не лізь зі своїми "аналізами" туди, де ти нічого не заєш. Якщо монтуєш колеса, то монтуй, а писати можуть не всі.
rusych Показати IP 16 Жовтня 2010 13:15
те що матеріал замовний, а результати "розслідування" висмоктані з пальця свідчить хоча б те що автор суперечить сам собі. він пише що в місяць маршрутки заробляють 700 тис грн. Але якщо на підприємстві працює 750 чоловік, то навіть отримуючи мінімальну зарплату в 902 грн. фонд зарплати в місяць становитиме 677 тис. грн. А ще, ж є дотаційні, як правильно пише автор, тролейбуси. А ще податки, комунальні платежі, лікарняні. То де ж ті захмарні прибутки? Але якби автор провів справді фахове розслідування, то знав би що гроші крім того потрібно на запчастини, ремонт автобусів. Крім того де факти які підтверджують тезу що підприємство доводять до банкрутства? де докази причетності Шиби, чи інших посадовців? Заказуха чистої води, ще й написана примітивненько
політолог Показати IP 16 Жовтня 2010 18:41
Інтернет геніальне досягнення людини. Тут можна поставити будь-яку ахінею на кшалт цієї "статі".
FPS Показати IP 16 Жовтня 2010 20:45
Передавши 22"маршрутні ліценії" для ЛТУ, мерія їх просто відібрала у перевізників, щоб "підтримати фінансово", тільки невідомо КОГО:ЛТУ чи Шибу??? Через кілька місяців ці маршрутки виявилися "збитковими"(?)! Хоча жоден підприємець-власник,не скаржився. А тут, щоб уникнути збиковості, збільшують плату до 2х грн., і Луцькі маршрутки стають найдорожчими в Україні! Хтось може заперечити, але враховуючи кілометраж на рейс- це так! Та сама історія і з "Луцьктеплом"! Не буду коментувати цю "кормушку", але загляньте в квитанції по оплаті комунпослуг(опалення)! Газ не дорожчав, Кропиві платили по старій, стлій ціні (вірніше БОРГУВАЛИ!), а скільки разів за рік подорожчало тепло??? Невже "транзитна ТРУБА" може так дорожчати з кожним днем? А може нам по золотим трубам тепло качають, а питну воду анодують сріблом? Не дарма, що на Волині сама більша квартплата і одна з меньших зарплат на Україні!
ПІПІ Показати IP 18 Жовтня 2010 00:29
Й тут виникла друга версія мого невеличкого розслідування. Підприємство зумисно доводять до банкрутства Ось така картина вимальовується. Й я не вірю, що подібний сценарій може розігруватися без участі керівництва міста, зокрема без Шиби Б.П!!! Це усе ТВОЇ припущеня! А МОЖЕ ТИ ШИЗІК?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus