USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Націоналізм
Націоналізм до сьогодні залишається однією з провідних світових ідеологій.
Поглянемо, що пишуть про нього найвідоміші словники й енциклопедії. Найбільш авторитетний словник Вебстера ( видання США, 1987 р.), яким користуються в усіх без винятку країнах світу, так визначає поняття «націоналізм»: 1.Відданість своєму народові. 2. Захист національної єдності або незалежності». Британська енциклопедія: «Націоналізм - це вірність і відданість нації або країні, коли національні інтереси стоять вище особистих або групових». Читаємо американський політичний словник, який 1993 р. втримав дев'ять видань: «Націоналізм обожнюється з соціальними й психологічними силами, які зародились під дією унікальних культурних, історичних факторів для того, щоб забезпечити єдність, піднесення в середовищі даного народу завдяки культивуванню чуття загальної приналежності до цих цінностей. Націоналізм об'єднує народ, який володіє спільними культурними,мовними,.расовими, історичними або географічними рисами чи досвідом і який забезпечує вірність цій політичній спільноті».
Напевно, для думаючої людини достатньо.
В європейських країнах останнім часом спостерігаємо зростання ролі в суспільних процесах націоналістичних партій. Національна партія Шотландії взяла на останніх виборах найбільше число місць у шотландському парламенті і вже заявила, що має намір провести референдум щодо незалежності Шотландії. В Австрії переможцями можна вважати дві ультраправі партії - Австрійську партію свободи й Союз за майбутнє Австрії, які отримали третину голосів австрійських виборців і зайняли третину місць у парламенті. І в Нідерландах третє місце на виборах взяла ультраправа «Партія свободи». В Угорщині правоцентристська партія Рісіезі також перемогла на виборах і тепер має 206 з 386 місць у парламенті країни. Більше того, в Європарламенті працює спільна депутатська фракція націоналістів європейських країн «Самобутність, традиція, суверенітет».
А зростання націоналістичних тенденцій в євро¬пейських країнах пов'язане і з необхідністю про¬тидіяти стиранню власних національних особливостей, і з тим, що націоналістичні партії, передусім, дбають про економічні, соціальні й культурні інтереси своїх націй, своїх країн, на відміну від інтернаціонального світового капіталу, який переймається лише величезними надприбутками, за якими не бачить людини.
Чи проявив себе український націоналізм у зовнішній політиці в XXI ст.? На жаль, в найближчий період історії української держави, тобто 20 останніх років, в доктрині політичного націоналізму на державному рівні ми могли спостерігати декларативні заяви, які не тільки не знайшли оптимального, продиктованого державними й національними інтересами рішення, але й додали свіжих невизначеностей наступним поколінням. Глобальна, гуманна й утопічна ідея «бути другом усім» не знайшла реальних відгуків. А декларування багатовекторності або навіть двовекторності стратегії зовнішньої політики швидше свідчить про відсутність позиції української верхівки щодо геополітичного вибору. Очевидно, це питання зрілості національного організму.
Український націоналізм для мене - усвідомлене служіння своїй нації. За словами Дмитра Донцова, це об'єднання мільйонів воль довкола одного суспільного ідеалу. Ідеалу, який єдиний зможе вибороти відвічне право мого народу на господарювання й власновладство на його одвічній етнічній території - Україні. Я хочу і роблю все для того, щоб українці через націоналістичне виховання, працю і чин стали господарями і зажили достойно на своїй землі.
Для цього Україна потребує нашої спільної при¬нципової позиції та жертовної праці, особливо на ниві виховання наших дітей і молоді. Є така при¬казка: «Той народ, який думає на рік вперед, - сіє хліб, хто думає на 10 років - садить сад, хто думає на 100 років - виховує молодь». І під цим оглядом, на моє глибоке переконання, від того, як ми виховаємо молодь, який подамо приклад, які встановимо орієнтири, й залежить наше майбутнє.
Віктор РОГ, головний редактор журналу 'Шлях перемоги»
Коментарів: 8
поліщук Показати IP 5 Лютого 2011 13:28
Очоливши Крайову экзекутиву ОУН на західно-українських землях ("экзекутива" - це щось начебто підпільного виконкому), Степан Бандера, у той час ще студент Львівського політехнічного університету, почав свою діяльність у якості "вождя" з організації вбивства директора української гімназії у Львові - Бабія. Той привселюдно висловлювався в навчальному закладі, який очолював, проти терору як методу політичної боротьби і закликав гімназистів не піддаватися на пропаганду прихильників подібних методів. Але Бандера розраховував, насамперед, на недосвідчену й гарячу молодь. Тому, за його наказом, директора гімназії було убито 25 липня 1934 року бойовиком Михайлом Царем. Убитий педагог був колишнім сотником Галицької армії. Коли Бандера був ще хлопчиськом, Іван Бабій із зброєю в руках воював за незалежність і соборність України під час "визвольних змагань" 1918-1920 років. Але воював як солдат, а не як бандит. У момент загибелі йому був 41 рік. Із цієї пролитої української крові почався шлях Степана Бандери в українську історію.
Полішучка Показати IP 5 Лютого 2011 14:45
Слухай, поліщук, це вже все було на сторінках ВН. Не займайся плагіатом, а то можна подумати, що ти все це власноручно написав.
Клим Савур Показати IP 5 Лютого 2011 15:15
Та який він полішук - москаль він паршивий. Сидить десь біля кремля, та строчить пасквілі та брехню на українців... ...більше всього дід або батько служили в нквд, яких руки по локті в крові нашого люду...
Що, правда очі ріже? до Клим Савур Показати IP 6 Лютого 2011 18:43
це в тебе онуки за дідів відповідають? у сталіна лише діти за батьків відповідали, а у тебе суперсвідомого позиція просто геніальна. зарийся в землю та читай книжки-спогади. з гівна пулі не зробишь. народна мудрвсть.
Петро Показати IP 5 Лютого 2011 17:52
Он як виходить)) говориш правду то ти москаль а брешеш то ти свідомий націоналіст)) не виставлялиб ви себе на посміх то націоналізм тільки вигравби а то застав дурня молитися так він і лоба розіб"є . Не перетворюйтеся з нормальних і адекватних націоналістів в тупих релігійних фанатів
Іван Сайчук, пенсіонер Показати IP 5 Лютого 2011 22:32
Те що, написав пан Поліщук - абсолютно достовірна інформація. Якщо ви невігласи, то це ваші проблеми. Брехнею націоналізм не розбудовується. Можно подумати, що Бандера єдиний, хто приймав участь у визвольних змаганнях. Почитайте спогади Бульби-Боровця про бандерівський терор по відношенню до мирного населення, та навіть до тих же мельніківців.
хай но нашi вийдуть з лiсу Показати IP 6 Лютого 2011 11:49
ех нема на вас мого дiда
лісник Показати IP 7 Лютого 2011 10:21
що ж ти діда виставляєш? а сам у штанці наклав?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus