USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Альтернатива світловому року: як іще вимірюють космічні відстані
Світлові роки потрібні астрономам для вимірювання астрономічних відстаней. Адже застосовувати у космічних масштабах звичні на Землі метри й кілометри – справа невдячна (цифри просто будуть дуже й дуже великими).

Про це пише 24 канал.

Отже, світловий рік – це міра астрономічної відстані, а саме:

– Відстань, яку за один земний рік світло (фотони) проходить через вакуум зі швидкістю 299 мільйонів 792 тисяч 458 метрів за секунду.

– На земний лік – це приблизно 9,7 трильйона кілометрів.

Тобто, простір до зірок зручно вимірювати часом, який потрібен світлу, щоб пройти через цей простір.

Учені застосовують для позначення космічно великих відстаней не тільки світлові роки – а й світлові години, світлові хвилини і навіть світлові секунди:

– Наприклад, Сонце від землі – у 8 світлових хвилинах.

– А Місяць – ледь більше за світлову секунду.

Ці ж терміни вчені використовують для позначення відстані до космічних апаратів. Наприклад, фраза «Curiosity у 20 хвилинах» – це не нісенітниця, а цілком конкретна цифра, яка не тільки про відстань, а й про те, скільки часу потрібно буде тим чи іншим сигналам, щоб дійти від Землі до апарату і навпаки.

Вимірювання космічної відстані у світлових роках також дозволяє астрономам розуміти, наскільки далеко у часі відбулися події, які вони бачать на зоряному небі:

– Простіше кажучи, світлу потрібен час, щоб дістатися до наших очей, тож все, що ми бачимо на небі, вже сталося.

– А галактику Андромеди просто зараз ми бачимо такою, якою вона була 2,5 мільйона років тому.

Як іще вимірюють космічні відстані

Альтернативою світловому року зазвичай є парсек (паралакс-секунда).

Це відстань до зірки, видиме положення якої зміщується на 1 кутову секунду (1/3600 градуса) на небі після того, як Земля обертається навколо Сонця. Трішки складно, розуміємо. Так буде простіше: це 3,261 світлового року.

І ще одна альтернатива – астрономічна одиниця.

Вона дорівнює середній відстані Землі від Сонця (приблизно 149,6 мільйона кілометрів).

Утім, її здебільшого застосовують хіба для вимірювання відстаней між об’єктами Сонячної системи.

Зауважимо, що у 2022 році відбудеться перша українська місія на Місяць. Її офіційним партнером став бренд Nemiroff. Він у співпраці з компанією Spacebit відправлять на супутник Землі техніку, яка збиратиме наукові дані. Для України цей проєкт надзвичайно важливий, адже він дозволить відновити репутацію привілейованої космічної держави на світовій арені, дасть поштовх до розвитку українських комерційних космічних проєктів, а також сприятиме популяризації космічної тематики серед українців.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus