USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Американські дослідники за допомогою бактерій навчилися створювати штучний перламутр: відео
Група американських вчених розробила новий спосіб виробництва штучного перламутру за допомогою бактерій.

Цей метод, як повідомляє британський науковий портал phys.org., є досить дешевим і екологічно чистим, інформує ZIK.

Перламутром є внутрішній шар мушель деяких молюсків, що складається з тонких шарів вуглекислого кальцію і вирізняється переливчастим кольором.

На даний час, як відзначають експерти, вже існує ряд способів виробництва цього матеріалу, проте всі вони дуже витратні й трудомісткі.

У зв’язку з цим фахівці з університету Рочестера (штат Нью-Йорк, США) почали працювати над створенням інноваційного методу виготовлення штучного перламутру.



Для цього вони взяли бактерії Sporosarcina pasteurii, відомі своєю здатністю знижувати кислотність ґрунтів, змішали їх з сечовиною і джерелом кальцію.

Отриману суміш вчені помістили на предметне скло. Хімічна реакція між сечовиною і бактеріями, як вказують фахівці, привела до кристалізації тонкого шару карбонату кальцію.

На наступному етапі експерименту предметне скло помістили в спеціальний розчин з бактеріями Bacillus licheniformis, які здатні утворювати спори, і залишили на якийсь час.

Незабаром бактерії сформували тонкий шар липкого полімеру поверх існуючого шару карбонату кальцію. Таким чином вчені створили штучний перламутр, який за своїми характеристиками нітрохи не поступається природному мінералу.

Зокрема, він має високу міцність, досить жорсткий і на диво, добре згинається. Крім того, дослідивши структуру отриманого перламутру за допомогою електронного мікроскопа, вчені виявили, що вона така ж шарувата, як і її природний аналог.

«Багато людей, створюючи штучний перламутр, використовують полімерні шари, які розчиняються тільки в наведених розчинах і органічних розчинниках. У результаті такого процесу виникає величезна кількість відходів, які потребують видалення», – підкреслює професор з університету Рочестера Анна Мейєр.

Одна з основних характеристик перламутру, винайденого американськими вченими, за її словами, полягає в тому, що він сумісний з багатьма іншими матеріалами. Це, в свою чергу, робить можливим його застосування в найрізноманітніших областях: від медичної промисловості, включаючи виготовлення імплантів, до використання в інженерній справі і будівельних цілях.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus