USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Американських «кіберкоників» навчили шукати вибухівку
Дослідники Вашингтонського університету американського штату Місурі навчили коників шукати вибухівку, вжививши їм електроди в ділянку мозку, що відповідає за нюх.

Про це повідомляє Thromadske.

Коники сприймають запах за допомогою спеціальних нюхових рецепторних нейронів на своїх вусиках. Ті, своєю чергою, надсилають сигнал у ділянку мозку, що має назву нюхової долі.

Спершу американські вчені дослідили, який тип сигналів нейрони посилають у нюхову долю коників після контакту з найпоширенішими вибуховими речовинами – тринітротолуолом і 2,4-динітротолуеном.

Після цього піддослідним комахам встановили спеціальні сенсорні датчики, які зчитували сигнали з їхніх нюхових доль і майже одночасно передавали їх на комп’ютер. Після вживлення електродів коники ще протягом семи годин могли визначати вибухівку, після чого помирали від перевтоми.

Оскільки після операції комахи втратили здатність самостійно рухатися, дослідники переміщали їх за допомогою дистанційно керованих колісних платформ.

Як показали випробування, один коник визначав розташування вибухонебезпечної речовини з точністю 60%, а використання семи коників одночасно збільшувало точність до 80%.

Утім поки дослідження має кілька обмежень: зокрема, не перевірялася здатність коників розрізняти кілька запахів одночасно.

Дослідження фінансувало Управління військово-морських досліджень США. Учені вважають, що «кіберкоників» можна буде використовувати для посилення внутрішньої безпеки.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus