USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88
Світ вражає: Археологи вперше знайшли останки «качкозавра»
Останки схожого на качку динозавра виявили археологи на території Монголії. Про знахідку вони розповіли в журналі Nature, пише "Газета.ру".

Новий вид отримав назву Halszkaraptor escuilliei. Згідно з оцінками вчених, його представники були поширені 71-75 млн років тому. Судячи з будови напрочуд добре збереженого кістяка, динозавр однаково успішно переміщувався і по воді, і по суші.

Його верхні кінцівки за будовою схожі з кінцівками пінгвінів, шия нагадує гусячу, а рот наповнений безліччю зубів.

При цьому будова його ніг з пальцями і кігтями (а не з перетинками, як у водоплавних птахів) вказує на приналежність до тероподів – двоногих хижих динозаврів. Харчувався динозавр, по всій видимості, рибою, ракоподібними, дрібними рептиліями і ссавцями.

«Це перший динозавр, який вів спосіб життя, схожий з життям водоплавних птахів», — відзначають дослідники. Знахідка дозволила виділити нову підродину динозаврів зі схожою будовою.

Раніше були знайдені останки кількох інших видів динозаврів, які, мабуть, теж могли вести наземно-водний спосіб життя. Тепер же, коли ця гіпотеза підтвердилася, їх можна виділити в окрему маленьку гілку на еволюційному дереві.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus