USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Світ вражає: Археологи з'ясували, з чого люди виготовляли одяг 8,5 тис. років тому
13 Листопада 2021 11:41
0
У стародавньому місті Чатал-Хююк, яке було засноване дев'ять тисяч років тому на території сучасної Туреччини, археологи натрапили на шматок тканини, що добре збереглася. Вчені заявили, що це найбільш давнє вбрання, яке збереглось до наших днів.

Як розповів Phys, до знахідки фахівці припускали, що люди, які проживали на цій території, використовували звичайну сировину для виготовлення одягу – шерсть тварин, льон, шкіру. Однак, вивчивши склад знайденого шматка одягу, вони були дуже здивовані, пише Обозреватель.

Фахівці зазначили, що перший шматок тканини на території стародавнього міста було знайдено ще у середині минулого століття. Тоді ж знахідка породила багато питань. Наступні фрагменти одягу археологи дістали із землі у 2017 році. Цього разу їм вдалося встановити, що вік тканини становить від 8500 до 8700 років. Нарешті, міжнародна група дослідників змогла розібратися, з чого шили одяг жителі Чатал-Хююка.
Виявилося, що стародавні модники використовували для одягу луб'яне волокно. Його у свою чергу добували, зокрема, з дуба. Воно знаходиться між корою і деревиною таких дерев, як верба, дуб або липа. Деревину з дуба використовували люди для будівництва будинків, а волокна – для одягу.

Чатал-Хююк – це одне з найвідоміших стародавніх міст у світі, яке відноситься до епохи неоліту (сучасна Туреччина, південна Анатолія). За словами археологів, воно було засноване понад 9 тисяч років тому і люди тут мешкали близько 2 тисяч років. Низка вчених припускають, що на території полісу існувало матріархальне суспільство.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus