USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Астероїд, що знищив динозаврів, створив нескінченну ніч і 18-місячну зиму
Масивний астероїд, який влучив у планету 66 млн років тому, знищив динозаврів, чимало інших видів, викликав землетруси, гігантські цунамі та виверження вулканів.

Навіть після того як через два роки пил зник, хімічні реакції у верхній атмосфері могли зруйнувати захисний шар озону, даючи змогу сонячним променям опромінювати все, що залишилося в живих сильним ультрафіолетовим світлом, – інформує IA ZIK з посиланням на видання The Independent.

Здається надзвичайним те, що життя пережило подібну до Армагеддону подію, що була змодельована дослідниками для виявлення впливу 10-км астероїда на клімат.

Вони зазначили, що їхня робота, за підтримки НАСА, може допомогти з’ясувати, як впливатиме на атмосферу детонація великих ядерних бомб і виникнення «ядерної зими».

Проте також варто задуматися над тим, що інші науковці заявляють про те, що діяльність людини веде до шостого масового вимирання життя на планеті, при цьому втрата тваринного життя дорівнює знищенням, виявленим новими дослідженнями.

Один з дослідників, Д-р Чарльз Бардін, з Національного центру досліджень атмосфери, сказав, що початковий руйнівний вплив астероїдів був лише початком земних бід.

«Зникнення багатьох великих тварин на суші могло бути спричинене безпосередньо наслідком удару. Проте тварини, які жили в океанах, або ті, які могли залягати під землею чи під водою, тимчасово могли вижити», – сказав він.

«Наше дослідження відтворює історію після початкових ефектів, викликаних зіткненням з астероїдом: землетрусів, цунамі і вивержень».

«Ми хотіли подивитися на довгострокові наслідки кількості сажі, яка, на нашу думку, утворилася, і якими ці наслідки могли бути для тварин, що залишилися».

Раніше вчені підрахували, що близько 15 млн тонн сажі було утворено та рознесено вітром по всьому світу після удару астероїду.

Вчені у новому дослідженні, описаному у статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, виявили, що це призвело до припинення фотосинтезу та зменшення кількості денного світла.

Це перешкодило фотосинтезу рослин, викликаючи серйозні проблеми для всього життя на планеті. Середня температура знизилась на близько 28 градусів за Цельсієм на суші та 11 градусів над поверхнею океанів.

За оцінками, більш ніж 3/4 всіх видів на Землі, включаючи більшість динозаврів, вимерли у цей час.

Фотосинтез став неможливим протягом приблизно 18 місяців. Тим часом сажа у верхньому шарі стратосфери поглинала енергію від сонця, спричиняючи потепління до понад 200 ° С.

Це могло призвести до руйнування озонового шару, який захищає життя на Землі від шкідливих рівнів радіації, а також дозволяє зберігати велику кількість води в стратосфері. Випаровування води завдало ще більшої шкоди озону.

Тому, як тільки небо очистилося від сажі, сонячні промені стали опромінювати усе живе на землі, проте тим часом, також почався швидкий процес охолодження.

Менше сажі означало охолодження стратосфери, у результаті чого водяна пара конденсувалася та вимивала деяку сажу, коли вона падала на землю. Це створило цикл зворотного зв’язку, який очистив шар із сажі за декілька місяців.

Ожило насіння, що перебувало у стані сплячки, вийшли з нори ссавці, озоновий шар повільно відновився і, поступово, життя на Землі почало відроджуватися.

Дослідники застерегли, що їхня модель використовувала одну з Земель сьогодні, яка дещо відрізняється від тої, що існувала 66 млн років тому, у плані атмосферних газів та розташування континентів.

Д-р Бардін також зазначив, що використовувана модель має свої обмеження.

«Зіткнення з астероїдом є дуже великим збуренням – не те, що ви, як правило, можете побачити при моделюванні майбутніх кліматичних сценаріїв», – сказав він.

Проте він додав, що їхні результати можуть допомогти ученим з’ясувати, що може трапитися у випадку широкомасштабної ядерної війни.

«Кількість сажі, створеної ядерною війною, буде набагато меншою, ніж ми бачили під час Крейдового вимирання», – сказав д-р Бардін.

«Проте, як і раніше, вона змінить клімат подібним чином, охолоджуючи поверхню і нагріваючи верхню атмосферу, з потенційно руйнівними наслідками», – додав він.

Переклад з англійської Оксани Вергелес, для ІА ZIK
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus